Budapest, 2018. április 9. Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatóján, a párt választási eredményváró rendezvényén a budapesti Aquincum Hotelben 2018. április 8-án. Vona Gábor lemond elnöki tisztségéről. MTI Fotó: Kovács Tamás
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Jobbik túl van a tisztújításon, 556 szavazó vett részt és 554 érvényes szavazat érkezett. Az eredmény magáért beszél…

 

Sneider Tamás lett Vona Gábor utódja (Sneider Tamás 298–256-ra győzte le Toroczkai Lászlót), de nagyon kevésen múlott, hogy nem az Ásotthalmi polgármester lett a Jobbik új elnöke.

Sneider Tamásról röviden: nemzeti radikális politikus,

1992-ben alapító tagja a Nemzeti Ifjak Egyesületének.

2000-ben a Magyar Igazság és Élet Pártjának tagja, majd az egri szervezet elnöke lett. 2002-2006 között Egerben a párt önkormányzati képviselője és a Szociális és Egészségügyi Bizottság tagja. 2002-2007 között a párt Heves megyei alelnöke.

2005-ben a Magyar Önvédelmi Mozgalom alapító tagja volt.

2006-os országgyűlési választáson a MIÉP-Jobbik összefogás képviselőjelöltjeként a füzesabonyi körzetben indult, ahol a harmadik helyen végzett. 2006 őszén az Összefogás egy JOBB Egerért Egyesület városi listájáról került be újból az egri önkormányzatba és az Idegenforgalmi Bizottság tagja lett.

2007-ben lépett be a Jobbik Magyarországért Mozgalomba. 2007-ben a párt egri elnökévé, 2009-ben Heves megyei elnökévé választották. A 2009-es európai parlamenti választáson a Jobbik-lista 16. helyén szerepelt.

2009 óta a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke, 2010 óta a párt országgyűlési képviselője. 2010-2014 között az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának elnöke. 2014-től a Jobbik Országgyűlési Képviselőcsoportjának frakcióvezető helyettese, a Népjóléti bizottság tagja, az Országgyűlés alelnöke. 2018-tól a Jobbik elnöke.

Sneider a Vona féle néppártosodást képviselők jelöltje volt az elnöki posztra.

A Jobbik tisztújításán elnökjelöltnek és országos választmányi elnökjelöltnek hivatalosan az a személy válhatott, aki a beérkezett jelölések legalább 20 százalékát szerezte meg, míg elnökhelyettes-jelöltként az indulhat a tisztújításon, aki minimum 15 százalékos, alelnökjelöltként pedig az, aki legalább 10 százalékos támogatási arányt szerzett meg a jelölési folyamatban a jobbikos alapszervezetek bizalmából.

A jelölések összesítése alapján két elnökjelölt, Sneider Tamás és Toroczkai László, valamint két elnökhelyettes-jelölt: Dúró Dóra és Gyöngyösi Márton indulhat.

15 alelnökjelölt szerezte meg az induláshoz szükséges számú ajánlásokat:

dr. Apáti István,

Árgyelán János,

Bana Tibor,

Császárné Kollár Tímea,

dr. Gyüre Csaba,

Hegedűs Lorántné Kovács Enikő,

Kepli Lajos,

Kocziha Tünde,

Murányi Levente,

Novák Előd (visszalépett),

Rig Lajos,

Stummer János,

Szőcs Norbert,

Volner János,

Z. Kárpát Dániel.

Az országos választmányi elnök tisztségére Szabó Gábor érte el a hivatalos jelöltséghez szükséges támogatást.

A kongresszus előtt Sneider azt mondta, szerinte a pártnak szervezeti és strukturális megújulásra van szüksége, mert ha ez nem következik be, nem tudják leváltani a Fideszt 2022-ben. Beszédében egy olyan politikai víziót vázol majd, ami jelentős mértékben hasonló az eddigi irányvonalhoz, nagy eltérések nem lesznek.

Egy esetleges Fidesz-ellenes, teljes ellenzéki összefogásról azt mondta, annak vannak határai, az árokásókkal nem tud összefogni, ilyennek tartja Gyurcsány Ferencet is. “Rajtuk kívül sokan szóba kerülhetnek.” Saját esélyeiről azt mondta, hisz a győzelmében és abban, hogy ő lesz a Jobbik elnöke.

Jakab Péter szóvivő azt mondta, bárki is lesz új elnöke, Vona Gábor politikai örökségét kell továbbvinni, ami a néppártosodás.

Szerinte Sneider és Toroczkai is ezt követi, hangsúlybeli eltolódásokkal. Az új elnöksgének meg kell majd küzdeni egy esetleges 660 milliós ÁSZ-büntetéssel. Jakab azt mondta, ennyi pénze nincs a pártnak, vitatják is a büntetés jogosságát, de valahogy megpróbálják majd kifizetni.

Sneidert (és Gyöngyösit) a néppártosodás és Vona Gábor feltétlen hívének tartják, hiába van radikális múltja mindkettejüknek. Sneider a 90-es években Roy néven egri szkinhedvezér volt, Gyöngyösi pedig néhány éve még listázta volna a zsidó képviselőket. De akikkel az elmúlt hetekben beszéltünk, kivétel nélkül azt mondták, a Vona által megkezdett utat fogják folytatni.

A kérdés továbbra is csak ennyi: Pártszakadás előtt áll a Jobbik?

Forrás: HVG / Mérce / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: