Korózs Lajos, MSZP
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A szocialista Korózs Lajos újabb exkluzív cikket küldött a BalraMagyarnak, melyet változtatás nélkül közlünk:

Újabb gyanús pénzügyek a szociális tárcánál.

Az EMMI háttérintézménye, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) jelentős mértékű támogatást osztott ki.

A pályáztatást gyorsító és hatékonyabbá tevő uniós pénzek elköltése során azonban az EMET több közbeszerzésében mindössze „képzések beszerzése” szerepelt a megrendelés tárgyaként, valós tartalmuk rejtély.

Ezeknek a programoknak egy részét az EMET a Széchenyi Programirodától örökölte meg. Fennáll a gyanú, hogy ezek mögött tényleges oktatás nem is volt, így és pl. tanulmányok beszerzésével akarták elkölteni a fennmaradó uniós forrásokat tekintettel az elszámolási időszak végére. Így lehetséges, hogy 2015. decemberében az EMET 422 munkatársának 40 órás képzésére pályáztatott akkor, amikor már csak 13 munkanap maradta 2013-as EU-s projekteket mentoráló feladataikból.

Az EMET közbeszerzési tanácsadója ekkor dr. Kuczora Gergely az EMMI közigazgatási államtitkárának a fia.

TÁMOP projekthez kapcsolódó képzéseket a DFT-Hungária kapta, két másik ajánlattevő a Pragmatica Sanctio és a Humán Aspektus volt – ezek a cégek egy céghálót alkottak. A TIOP projekthez kapcsolódó képzéseket az Agenda Projektház végezte, mely szintén kötődik a DFT-féle céghálóhoz. Nyomozást a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytatja 1443/2016.bűnügyi számon, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt. A nyomozás határideje 2018. március 6. napja volt. Gyanúsított felelősségre vonására eddig nem került sor.

 

Mindezek miatt megkérdezném a Legfőbb Ügyész Úrtól:

  • Mi történt az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőt érintő ügyben?
  • Hol tart a nyomozás? Történt-e vádemelés?

 

Amennyiben nem kapok választ kénytelen leszek magam kideríteni, hogy mi történt. Legfőképpen, hová tűnt ez a temérdek pénz?

 

Mert ugye mindenki emlékszik: „A korrupció jelenlegi szintje, az államháztartás elszámoltathatóságának és átláthatóságának hiánya, illetve a nem támogatható kiadások vagy a finanszírozott projektek túlárazása hatással van az uniós források magyarországi felhasználására”. Ezt az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottsága (CONT) mondta ki a magyarországi korrupciós helyzettel kapcsolatban 2018. április 25-én.

2008 óta Magyarország 19 pontot veszített a korrupcióérzékelési indexben, ami az egyik legrosszabb eredmény az egész Európai Unióban. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) pedig 41 vizsgálatot végzett 2013 és 2016 között az ország vonatkozásában, amivel Magyarország a második legtöbbször vizsgált tagállam, és 2016-ban Magyarországgal szemben kellett alkalmazni a legmagasabb összegű pénzügyi korrekciót, összesen 211 millió euró értékben.

Üdv: Korózs

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: