Lendvai Ildikó parádés módon tette nevetségessé a nőkkel megállapodni kívánó Orbánt: Akkor kössünk szerződést!


Lendvai Ildikó
Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A szocialista politikus bevállalta, akkor megállapodik Orbánnal, de ebben minden bizonnyal nem lesz semmi köszönet, ahogyan Ildikót ismerjük.

A szocialista politikus ismét leiskolázta a miniszterelnököt legújabb vezércikkében, melyet a legnagyobb baloldali napilap, a Népszava hasábjain tett közzé:

Az istenért, meg ne mondják a miniszterelnöknek, hány éves vagyok! Ha megtudja: már nem kismama, hanem nagymama vagyok, talán nem is szerződik velem.

Bár azt ígérte, úgy általában a magyar nőkkel fog megállapodást kötni, zusammen, ahányan csak vagyunk. Méghozzá átfogó demográfiait, 20-30 évre szólót.

Nem kell aggódnia, részemről igyekszem elélni addig, és örömmel hallom, hogy ő sem kívánja elhagyni posztját. Ha már így összeszoktunk. Szóval nagyon remélem, nem vagyok kizárva a megállapodásból. A nemzetből már voltam néhányszor, de a női nemből még nem.

Majd összeszedem magam, ha már – mint elhangzott – „a demográfia a nőkön múlik”. Hát rajtam ne múljék: ha mással nem, egy hosszú élet tapasztalataival biztosan szolgálhatok. Például azzal az eddig homályban maradt adalékkal, hogy a nők egyedül nem tudnak, mondjuk így: demografizálni, még a nemzet érdekében sem. Lehet, hogy a megállapodás lendíthet a dolgon. de annyit nem, hogy az apákat nélkülözni lehessen. A humorista(nő) Smuzewitz Ilona is arra figyelmeztet a Hócipőben, hogy a kisbabák születéséhez vezető megoldásoknak csak „a második leghatékonyabb módja a szerződés”. A hatékonyság növelésére ő még a végső fegyver: a nemzeti konzultáció bevetését is javasolja („Akarja-e, hogy Brüsszel mondja meg, ki és mikor szülhet?”). Én azért idáig nem mennék. A nemzeti konzultációba a férfiak is bekapcsolódhatnak, és amíg kormányszinten el nem dől, van-e közük az egészhez, ez nem volna helyes.A férfiak apai képességeinek megítélése még vita tárgya. A kerületi lap pl. Vajda Zoltán ellenzéki képviselőjelölttel kapcsolatban felvetette: a szerencsétlen pusztán kompenzációt keres a közéletben arra, hogy ebből a szempontból nem kielégítően teljesít, hiszen csak három lánya van, szemben a fiúkat nemző fideszes riválisával. (Ez kicsit összezavart, most akkor Vajda lányaival fivéri gyámolítás híján is lehet majd átfogó megállapodást kötni, vagy azért a nők jogainak is vannak határai?) A politika és a demográfia ilyetén összefüggése új perspektívát nyitott meg a kormánypárti sajtó számára: a Pesti Srácok felfedezte a szombati tüntetések résztvevőinek igazi baját: „ijesztően feszültnek és kielégítetlennek tűnnek… Valaki szólhatna nekik, hogy a szex sokkal jobb.”

Rám ne számítsanak, én biztos nem szólok, ilyen feliratú táblát pláne nem viszek, mert a fiatalok félreértenék. Ebben az élemedett korban pedig nem szívesen lennék köznevetség tárgya. De két dologban osztom miniszterelnök úr álláspontját. Egyrészt abban, hogy a kisbabák születése nagy boldogság, minden támogatást megérdemel, másrészt, hogy mi, magyarok tényleg aggasztóan fogyunk. Végképp nem akarom a kormány szemére hányni, mert ez sokkal több mindenen múlik, de történetesen az egyik legrosszabb év 2017-ben volt, amikor 40100-zal kevesebb kicsi született, mint ahány társunkat elvesztettük. Közismert, hogy ma már minden 6. gyerek a külföldre vándorolt családokban, odakint születik, illetve ennyit anyakönyveztetnek nálunk, a valóságos szám nagyobb. A kitelepülés bizonytalanságai ellenére ott arányosan nagyobb a magyar fiatalok gyerekvállalási kedve, mint itthon.

Gond tehát valóban van. Az Orbán-kormány nem is először vállalkozik megoldásukra. Matolcsy még miniszterként írt 2012-ben koncepciót „Új baby boom, a középosztály gyermekvállalási forradalma” címmel. Révész Máriusz vezetésével 2013-ban demográfiai munkacsoport alakult. 2017-ben maga Orbán jelentette be a kormány akciótervét. Németh Szilárd igazi stréberként rákontrázott a világ, illetőleg a Kárpát-medence teleszülésének projektjével. A forradalom, valamint a teleszülés elmaradt, annak ellenére, hogy a korábbi és a mostani tervek között számos hasznos is akadt, amely egyes rétegeknek komoly segítséget jelentett.

Marosán György Népszava-cikkének megfogalmazása szerint persze nem működhet, ha a nőket „önreprodukáló automatának” tekintik, amelybe felül be kell dobni a pénzt, és alul kijön a gyerek. De ezeknek a demográfiai programoknak ezen felül is van két súlyos születési hibájuk, ezért maradnak torzók. Egyrészt – ahogy Matolcsy büszkén vállalta – csak a középosztály szülési kedvét élesztgetik, és durván érzéketlenek a szegény családok már megszületett gyerekeinek sorsa iránt. Akik maradhatnak éhesek, kerülhetnek az oktatás zsákutcáiba – az állam számára nem ők a kívánatos szaporulat. A kormány által álmodott gyerekgyárban ők a selejt. Márpedig önmagában a középosztályt hiába ösztönözték, a legkevesebb gyerek a jobb módú Közép- és Nyugat-Magyarországon születik, a legtöbb a szegény északkeleti régiókban. Másrészt a demográfiai folyamatnak csak az egyik végére, a születésszám növelésére koncentrálnak, a másik végén sorra halhatunk. Az elkerülhető halálozások számában az EU gyászos „éllovasai” közé tartozunk. Azok közé, ahol hosszú évek óta a legkevésbé növekszik a várható élettartam, viszont szaporodnak az egészségügy bajai.

Ez már jócskán az én korosztályomat érinti. Mondom én, hogy velem is kellene megállapodást kötnie a miniszterelnök úrnak! Csak, hogy ne csúfítsam el a demográfiai mutatókat.

Lendvai Ildikó, volt országgyűlési képviselő


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük