Katasztrófa előtt áll a Jobbik, megbénulhat a teljes párt – egy baloldali lap mentheti meg a nemzeti radikális pártot?


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Komolyabb katasztrófa elé nézhet a Jobbik, mint amivel szembenéztek a Kisgazdák Torgyán elmozdítása után.

Utólag megnézve az események lefolyását a Jobbik bukta a legnagyobbat a választásokon. Hiába volt pénz, fegyver, paripa nem tudtak egy tapodtat sem előre mozdulni. Csupán 10 ezer szavazattal kapott többet a jobboldali párt, mint 2014-ben, pedig jóval nagyobb erőforrással futottak neki a kampánynak. A siker elmaradt, Vona meg ment.

Az egyszemélyi karizmatikus vezető távozásával pedig a káosz szélére sodródott a párt. A radikális Toroczkai bejelentette, átvenné a boltot, a néppártosabb erők a párton belül azonban inkább társelnöki rendszerben gondolkodtak. Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton is vinné a pártot.

Ebben az őskáoszban pedig a lehető legbanálisabb hibát készül elkövetni a Jobbik vezetése, ami a párt megbénulásához vezethet rövid távon, hosszú távon pedig annak megsemmisüléséhez.

Minderről a HírHugó számolt be terjedelmes publicisztikában, tanácsokat adva a párt vezetőinek, hogyan is ketyegtessék el a Jobbikot. Valljuk be, sosem gondoltuk kormányképes erőnek a Jobbikot, de hogy a saját pártjukat se tudják elvezetni azt nem gondoltuk volna.

Na de, mit ír Hugó:A pártok működését egy alapszabály nevű dokumentum szabályozza. Ebben van rögzítve, hogy hány tagú az elnökség, milyen tisztségek vannak és azt hogy kell megválasztani. Mindegyik párt a saját alapszabályát módosíthatja.

Tehát ahhoz, hogy bevezessék a társelnöki rendszert alapszabály módosító kongresszust kell tartaniuk. Ezt tartották meg a napokban és a hírek arról szóltak, hogy nem kapott többséget a társelnöki rendszer. Viszont bevezetik az elnökhelyettesi tisztséget.

S most jön a komoly hiba, amiből baj is lehet. Odáig rendben van a dolog, hogy a pártok szabadon módosíthatják az alapszabályukat. De az alapszabály módosító kongresszus után még nem hatályos az alapszabály. Azt el kell vinni a bíróságra és az átnézi, megvizsgálja, hogy nem-e tartalmazz jogszabályba ütköző elemet, egyértelmű e annak szövege stb. Miután ez megtörténik a bíróság dönt, hogy hatályba helyezi-e a módosításokat vagy úgynevezett hiánypótlásra szólítja fel a pártot.

Ez a folyamat kb 45 nap vagy több is lehet. Tehát ez azt jelenti, hogy biztos, hogy nem lesz hatályos a Jobbik új alapszabálya május 12-ei kongresszusukra. Ha nem a régi alapszabály szerint járnak el és balhésra sikerült a kongresszus, amire vannak jelek, akkor könnyen belecsúszhatnak egy olyan hibába, mint amibe anno a Kisgazdák vagy a KDNP: nem hatályos alapszabály szerint tartottak kongresszust és a tagok egy csoportja a bíróságon támadta meg a tisztújítás eredményét. Melyből hosszas pereskedés és működésképtelen állapotok lettek.

Nem véletlen, hogy a pártok, ha módosításokat szeretnének, akkor a tisztújító kongresszust megelőzőleg kb 1 évvel végzik el ezt a munkát. Ezt meg ne ragozzuk, hogy ez milyen egy piti banánhéj és mennyire kormányképes azaz alakulat, ami arra készül, hogy egy ilyenen megcsúszhat. A Jobbikban most komoly a kapkodás s ez végzetes hibát is eredményezhet. Mi szóltunk.

 


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük