Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A mór megtette kötelességét… Mert túl vagyunk a voksoláson, már nem kellenek az esetleges szavazók sem.

Meg az is igaz, ha jóságos és népéért minden áldozatra kész kormányunk előretekintő jóvoltából bővül az igazi foglalkoztatás, ahol az eddigi közmunkások már minimális összegek helyett nagy pénzekhez is hozzá tudnak jutni, akkor nem is kell a közmunkákra eddig előirányzott pénzeket biztosítani, átcsoportosíthatók kórházakra, iskolákra, vagy szegény jó Lőrincünknek hasznot hajtó célokra, mert ha leköszönt a polgármesterségről, hát kevesebb bevétele lesz.

A legelső kormányzati jelzések már 2016-ban megérkeztek arról, hogy a közfoglalkoztatás jelentős átalakítására készülnek Orbánék… A kormány a közfoglalkoztatás jelentős átalakítására készül a létszám fokozatos és jelentős csökkentésén keresztül.

Egy évvel ezelőtt a részletek is napvilágot láttak, így például az is, hogy a 2016 végi 197 ezres létszámot több lépcsőben 150 ezerre szeretnék mérsékelni. A Belügyminisztérium akkori álláspontja szerint 2020-ban csökkenhet majd erre a szintre a létszám.

Az adatok alapján azonban minden esély megvan arra és minden adott is ahhoz, hogy jóval korábban, már az idei évben kipipálja ezt a célt a kormányzat. Az idei költségvetési előirányzat a tavalyi 284 milliárd után 225 milliárd lett, ami már önmagában is megteremti a kisebb létszámú foglalkoztatás feltételét.

Ennek eredményeként a közmunkás pozíciók száma is drasztikusan visszaesett idén a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat első negyedévre vonatkozó adatai szerint. A közfoglalkoztatás szempontjából ez az év legérdekesebb időszaka.

Ugyanis ahogy magának a munkaerőpiacnak, úgy a közfoglalkoztatásnak is van egy éven belüli sajátos lefutása. Ez azt jelenti, hogy a programok beindulása általában február és április közötti időszakra esik, ezen belül is az igazi berobbanás márciusban esedékes: ekkor nyitják meg a legtöbb új lehetőséget. Ezért a korábbi években nem volt ritka, hogy akár 230 ezernél is több új (támogatott és nem támogatott) munkalehetőség nyílt meg egyetlen hónap alatt – persze több mint 90 százaléka ezeknek közmunkás állás volt.

Idén azonban 38,5 ezerrel kevesebb közmunkás pozíció nyílt meg, mint 2017 első három hónapjában. Akkor több mint 227 ezer állás várt betöltésre, idén alig több mint 189 ezer. Még ennél is jobban szimbolizálja a kormányzati törekvést a márciusi hónap, amely – mint írtuk – a programok tömeges beindításának ideje. Idén majdnem 76 ezerrel kevesebb lehetőség nyílt meg a leendő közmunkások előtt, mint tavaly. A 197 ezer után 121 ezer pozíció jött létre.

Rengeteg kérdés felmerül az emberben. Például mi van azokkal a minimum érettségivel rendelkező, akár több diplomás közmunkással akiket pl. az NMI foglalkoztat kulturális közmunkásként? Akik egy falu könyvtárában vannak mert nincs rájuk keret normál munkásként foglalkoztatni, vagy aki egy falu kulturális életéért felelős? Olyan hírek vannak hogy az NMI mint közfoglalkoztató megszűnik. Hol fognak ezek az emberek dolgozni? Miért dolgoznak havi 70 ezer forintért több végzettséggel ilyen keretek között? Nincs választásuk. Mi lesz ha ez is megszűnik?

Forrás: mfor.hu / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: