Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Megérkezett a tömeg a Ferenciek terére. A sajtószabadság áll a mostani tüntetés középpontjában, ezért vonulnak szimbolikusan a Szabad sajtó útjára. 

Beszédet mondanak:

Móra Veronika, Ökotárs Alapítvány igazgatója
Unyatyinszki György, Magyar Nezte újságíró
Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi polgármester
Gyetvai Viktor, diáktüntető
Homonnay Gergely, író, újságíró, tanár.

Móra Veronika az első felszólaló a következőket mondta:

Azért dolgoznak a civilek, hogy egy olyan Magyarországon lehessen élni, ahol senkit nem nyomnak le. Az új parlament éppen egy olyan törvényt akar elfogadni, amely a civil szervezeteket akarja lenyomni.

A civilek elleni támadás célja a független hangok elfojtása,
mondta Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója. Ha nem lesznek civilek, nem lesz aki segít az elnyomottaknak. Ez nem történhet meg. Mindig ott kell lenni, ha valamelyikünket megtámadják.

Erős civil társadalom csak akkor lesz, ha sokan tesznek érte,
ehhez munka, idő és pénz kell, azaz támogatók. Azt kell elmagyarázni az embereknek, hogy nekik is ki kell venniük a részüket a civilek támogatásából.

A civilek azért dolgoznak, hogy Magyarország jó hely legyen,
de ehhez szükségük van a társadalomra. Móra azt kéri, hogy mindenki válasszon magának egy civil szervezetet, amelynek segítenének, vagy alakítsák ki a saját közösségeiket.

Kezdjük el megcsinálni!

Unyatyinszky György mondja a második beszédet, akit a Magyar Nemzet újságírójaként a legutóbbi Békemeneten bántalmaztak. Az újságíró elmondta, bízik benne, hogy lapja nem szűnik meg véglegesen, de bármi is legyen a folytatás, ígéretet tett arra, hogy kollégáival továbbra is kritikusak lesznek.

Bejelentette azt is, hogy szerveződik egy országos újságírói hálózat.

Higgyétek el, hogy nem lehet az állampolgárok kétharmadát kirúgni csak azért, mert nem egyezik a véleménye a kormányéval,
mondta Unyatyinszky arra utalva, hogy hihetetlen erő van a népben.

Ilyen erő birtokában nem kell félnetek!
Az újságíró arra kérte a hallgatóságot, hogy szerveződjenek, erősítsék meg a szakszervezeteket, és ne várjanak a pártokra.

Ez a kormány annak köszönheti a létezését, hogy minden lehetséges módon megosztotta a magyarokat, mondta a beszéde végén, és a kormánybarát fanatizmus ellenszereként azt javasolta, hogy öleljetek meg egy fideszest, vagyis beszéljenek egymással, mert így lehet elhalványítani a mesterségesen keltett ellentéteket.

Forrás: 24.hu / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: