Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Több évnyi hallgatás után megszólalt a gyilkosság áldozatává vált Fenyő János érdekeltségébe tartozó Népszava egykori főszerkesztője.

Nézzük az előzményeket. Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség korábbi elnökét is gyanúsítják Fenyő János megölésével kapcsolatban – írja a Pesti Srácok. Ha valaki nem ismerné a történetet a politikailag is sötét 90-es években járunk, annak is a legvéresebb leszámolásánál.

A baloldali sajtóbirodalom kulcsemberét a Vico cégcsoport vezetőjét Fenyő Jánost az autójában közvetlen közelről fejbe lőtte – a bíróság ítélete szerint – Jozef Roháč.

A bulvársajtó gyakran cikkezett arról, hogy a felbujtó nem más lehetett, mint Gyárfás a NapTV korábbi tulajdonosa, a Magyar Úszószövetség korábbi elnöke.

Gyárfás jelenleg vizsgálati fogságban van. A nagy médiavízhangot vert cselekmények után egy nappal Kereszty András több éves hallgatás után megtörte a csendet és blogbejegyézben borított.

A HVG.hu szemléje szerint a volt főszerkesztő arról ír, hogy négy éven át vezette a lapot, és maga Fenyő hívta oda, hogy sikerre vigye az általa frissen vásárolt újságot.

“Éveken át jól megvoltunk. János erőszakos, kőkemény ember volt. Szakmailag azonban jól megértettük egymást, néha egy kicsit ordibáltunk, de sose éreztette azt, hogy ő a góré”

– emlékezett vissza Kereszty.

Az egykori főszerkesztő szerint a dolgok akkor kezdtek megváltozni, amikor a különböző magazinok, és az újonnan vett napilap után Fenyő úgy vélte, hogy egy televízióra is szüksége van.

“Megvásárolta a Stáb Rt. nevezetű társaságot, amelynek résztulajdona volt a Nap TV-ben. Abban a Gyárfás gründolta vállalkozásban, amely többórás reggeli műsorsávot kapott a közszolgálati televízióban. Gyárfásnak sokévi munkája feküdt ebben a vállalkozásban. De végső soron ő is, és Fenyő is azért küzdött a kis Nap tévéért, hogy ott legyenek, amikor a nagy falat kerül szétosztásra, amikor privatizálják a közszolgálati médiumot” – olvasható a bejegyzésben.

Kereszty úgy emlékszik, hogy Fenyő ekkor kezdett beavatkozni a Népszava munkájába. Mint írta, Fenyő folyamatosan hozta a “füleseket”, hogy “ezt csinálta Gyárfás, azt csinálta Gyárfás, ilyen per van ellene, olyan botrány van körülötte”, de Kereszty szerint ez még akkor nem látszódott az újságban.

Aztán, mint Kereszty írja, eljött a nyár, a feleségével együtt pedig elutaztak két hétre az újságíró-szövetség széplaki üdülőjébe. “Ott nyaralt Gyárfás is. Nem voltunk barátok. Csak köszöngettünk egymásnak reggelenként.”

A bejegyzés szerint Fenyő még az indulás előtt megmutatott Keresztynek egy tervezett cikket, amit a belpolitikai rovat egyik munkatársa írt arról, hogy a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság egy közel háromszázmillió forintos áfacsalási bűnügyben gyanúsítottként ki akarja hallgatni Gyárfást.

Kereszty azt írja, kérte, hogy nézzenek utána a dolognak alaposan. “Felhívtam egy kaposvári kollégát, aki azt mondta, hogy a rendőrség megszüntette a Nap TV elnöke ellen az eljárást. Igaz, még nem volt tisztázott, hogy az eljárást bűncselekmény hiányában vagy bizonyítottság hiányában szüntették-e meg.”

Kereszty azt írja, ezután beszélt Fenyővel, hogy ha majd két hét múlva visszajön Széplakról, újra ellenőrizni fogják a hírt. Erre Fenyő ordított egy nagyot, hogy “mit kell egy rendőrségi közlést ellenőrizni? Gyárfás egy csaló. Ki kell nyírni”. Kereszty szerint Fenyő pontosan ezt a kifejezést használta.

“Aztán egy nap, Széplakon olvasom a Népszavában a cikket, amit ellenőrzés nélkül nem engedtem volna közölni. Visszautaztunk Pestre. Fenyő azzal fogadott, hogy nagy sikere volt az írásnak. Gyárfás őrjöng. Televíziós vitára hívta ki az ügyben. De most ‘kitöri a nyakát’. A vitára – mondta – természetesen nem én megyek, hanem te. Te vagy a főszerkesztő.”

A bejegyzés szerint Gyárfás megszervezte, hogy a műsor közben Kaposvárról bejelentkezzen egy rendőrségi szóvivő, és cáfolja a Népszava információját. Kereszty aztán kiment a stúdióból a Szabadság térre, mire Gyárfás felé fordult:

Sokkal jobban tennéd, ha velem tartanál. Fenyőnek nincs jövője. Ahogy most viselkedik, kinyírja magát.

Kereszty a “beerőszakolt” cikk miatt végül lemondott posztjáról.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: