Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A baloldali humorista olyan listát tett közzé, aminek az elolvasása sokak számára felérhet egy kijózanító pofonnal.

101 OK, AMELY A KÉTHARMADHOZ VEZETETT!
Se időm, se kedvem kiérlelni, ezek jutottak eszembe. S nem doktori, tán még Schmitt Pál is gondosabban fogalmazna, minél egyszerűbb, hogy ne váljék érthetetlenné és olvashatatlanná. Tegyék meg mások is, majd kialakul. Írd, olvasd, terjeszd!

VÁLASZTÁSI CSALÁSOK

1️⃣️ Erdősiné és a kopaszok. Az ügyben „tehetetlen” rendőrség és ügyészség. Az MSZP hosszas szívatása a vasárnapi zárva tartás ügyében. Patyi és Pálffy Ilona hatósága rendre a kormány szája íze szerint dönt.
2️⃣️ Az új választási törvény, a győztesnek is járó kompenzációk, a körzetek Fidesz számára kedvező megváltoztatása, amit Kövér beismert, földrajzi bűvészkedésnek nevezve.
3️⃣️ A Kubatov lista, a bővítését és pontosítását szolgáló tízmilliárdos nemzeti konzultációk.

4️⃣️ Százával utaztattak át a szavazás napján a magyarországi kamu lakcímet létesítő határon túli magyarokat, vajh miért? Németh Szilárd erdélyi „kampányolói”. Hamis szórólapok, például aki listán és egyéniben más pártot jelöl, szavazata érvénytelenné válik.
5️⃣️ A média szerint tévedés és nem szervezett csalás számos körzetben az egyéni és listás szavazatok nagy eltérése. Hogy fél hétig 125 ezerrel többen szavaztak, mint hétig. Tán csak nem volt az országban elég abakusz és kockás füzet. Vagy a számlálóknak valaki kiadta, hogy ne négy, hanem öt pálcikát húzzanak át, hadd érezze magát legalább addig jól az ellenzék a nagy részvételtől, amíg vissza nem vonják egy részét. Vagy – és ez már tudományos szenzáció lenne – fél hét után protonok helyett kizárólag elektronok, azaz negatív szavazók érkeztek. Az NVI számítógépes rendszere pedig azért dőlt össze, mert csak négyévente sportol és nem volt edzésben. Az viszont már gyanús, hogy 2014-hez hasonlóan még órákig tartott a szavazás, talán azért, hogy legyen idő kozmetikázni, ha szükséges, csak két tornaterem kellett volna az elkerüléséhez. Miként 400 szavazat, hogy ne legyen kétharmad.

6️⃣️ Miközben a határon túliak levélben is szavazhattak, Angliában és másutt órákig kellett utazni és sorban állni azoknak, akik élni akartak állampolgári jogukkal.
7️⃣️ Kamupártok ismételt létrehozása, most se fogják behajtani a rájuk elszórt 3 milliárdot. Lévai Katalin két hónapos tündöklése és pártjának klónozott ajánlói.
8️⃣️ A közszolgálat négy év alatt szinte soha, a kampány alatt öt percekre engedte be az ellenzéket. A közterületi hirdetések monopolizálása, a Simicska oszlopok elleni támadás, a városképekre hivatkozás, a helyek felvásárlása.
9️⃣️ Az ellenzéki pártokra kirótt borsos és indokolatlan ÁSZ büntetések. Kivéve a Fideszt, holott Simicskától szinte ingyen kapták a plakáthelyeket legutóbb, amúgy a mellényzsebből kifizették volna.
1️⃣0️⃣️ A tízezer forintos Erzsébet utalvány és a 12 ezres gáztámogatás. Számos olyan anyagi juttatás, amely az ellenzéket a külön indulásokban tette érdekeltté. Legyen minél több kis párt, oszd meg és uralkodj, mindezt a demokrácia iránti elkötelezettségnek álcázva.
1️⃣1️⃣️ Miként az EBESZ is megállapította, nem volt esélyegyenlőség, a döntéshez szükséges információkhoz való hozzáférés nem volt biztosítva, a kormány a kormánypártoknak játszott át hatalmas erőforrásokat.

AZ ÖSSZEFOGÁS HIÁNYA

1️⃣2️⃣️ E szót számos politikus, politológus, tanácsadó négy év alatt szitokszóvá tette. Mások az összefogósdi ostobaságát terjesztik, mintha ne bizonyította volna be 2014 irtózatos lebőgése, hogy a „teljes összefogást” nyilvánosan mantrázókat vagy konkrétan Orbán Viktor küldi pályára, vagy szimplán elaggott, humorukat és intellektusukat vesztett, lepusztult komcsibácsik, ezerszer újramesélt, ócska sztorikkal – írta Ceglédi Zoltán. Némi halmazelmélettel lenne tippem az illetőre.
1️⃣3️⃣️ A 2014-es kamu összefogás ellentéte az igazi összefogás és nem a széthúzás. S több foka létezik, tucatnyi más kifejezést is takar, együttműködés, összehangolás, közös érdek, optimalizálás, legrosszabb a nehezen érthető koordinálás, végül csak ezt szajkózták.
1️⃣4️⃣️ Csak az MSZP volt a közös lista híve. A külön indulás révén a Momentum, a Kutyapárt és az Együtt 270 ezer szavazata eleve elveszett, nem kizárt, hogy a kétfelé szavazás több választót zavart össze, mint amennyit bántott.
1️⃣5️⃣️ A külön indulók a még bizonytalanokra hajtva a többiek ellen beszéltek, egymástól akartak lecsípni szavazókat, a médiában ez visszhangzott. Az LMP még az utolsó pillanatban is azzal jött ki egy tárgyalásról, hogy Gyurcsány részeg volt.
1️⃣6️⃣️ A pártok Márki-Zay vásárhelyi sikeréből semmit se tanulva azt hirdették, hogy ez 106 külön történet. Lehet, de ennyi verziót kommunikálni kissé drága és nem előtte fél órával kell elkezdeni.
1️⃣7️⃣️ A listásoknak legalább 27 körzetben kellett egyéni jelölteket indítani, ami már eleve veszteség, sok helyen behozhatatlan hátrány volt ellenzéki győzelemre.
1️⃣8️⃣️ Egy diktatúra, egy túlterjeszkedő hatalom legyőzéséhez nem a különbségeket, hanem a közös érdeket kell keresni egymásban, a történelem számos esete bizonyítja, hogy a koalíció, az együttműködés még nem önfeladás, olykor csupán akár egymástól igen távol állók időleges szövetkezése egyetlen célra.

SZEREPOSZTÁSI TÉVEDÉSEK

1️⃣9️⃣️ Egy színigazgató tudja, ha nincs Hamletje, akkor a Három nővért vagy a 12 dühös embert kell elővenni. Hiába a sok kiváló karakter, ha hat önjelölt Hamlet ágál egymással, ennyi jó koponya nincs.
2️⃣0️⃣️ Szél Bernadettnek bemesélték, hogy miniszterelnök lehet. Egy 6-7%-os párt élén, amelyik nem szövetkezik senkivel? Csak tönkreteheti a többiek erőfeszítéseit.
2️⃣1️⃣️ A Jobbik hajthatatlansága bármilyen együttműködésre, ebben Simicska is benne lehetett. Szereztek rengeteg ezüstöt.
2️⃣2️⃣️ Többeket felfelé buktattak, például a faluhoz, az agráriumhoz kiválóan értő Gőgöst elnökhelyettessé, az oktatás anomáliáiban jártas Kunhalmit budapesti elnökké téve, akiknek így olyan kérdésekben is rendre meg kellett szólalniuk, amelyhez alig konyítottak.
2️⃣3️⃣️ Két ellenzékinek tartott csatorna rendre megszólaltatott számos olyan pártvezért, akiknek szinte csak magából állt a pártja, elhitetve a közvéleménnyel, hogy léteznek. Végül már Fodor is elhitte.
2️⃣4️⃣️ Gyurcsány túlszerepeltetésének a rajongói biztosan örültek, de lehet, hogy emiatt nem tudtak jobban nőni, pedig ott volt Molnár Csaba, Debreczeni József, Ara Kovács Attila, kampányzárójukon pedig Kuncze és Lendvai Ildikó is felszólalt.
2️⃣5️⃣️ Juhász Péter igazi utcai harcos, de amikor látta, hogy a karaktergyilkosság ellen rövidtávon tehetetlen, az Új Pólus meg nem jön létre, a vabank helyett még időben szövetkezhetett volna Karácsonnyal.
2️⃣6️⃣️ Gulyás Márton tette talán a legtöbbet, de csak időt fecsérelt a választási törvény megváltoztatására, ami a Fidesz nélkül nem megy és nehezen kommunikálható. Rengeteg energia ment el rá, más célért kellett volna összehoznia az ellenzéket.
2️⃣7️⃣️ Az utca hőseinek sikertelen landolása a pártpolitikában, például Kónya és Árok, a két bohóc, Pukli István szerencsétlen pártalapítása, Sándor Máriát viszont egyszerűen cserbenhagyták az orvosok és a pártok, majdnem ráment.
2️⃣8️⃣️ Lattmann Tamás ámokfutása a homályos hátterű Új Magyar Köztársaság élén majd a kisgazdáknál. Miközben remekül indult tüntetések szónokaként.
2️⃣9️⃣️ A Momentum a sikeres nolimpia után ráhajtott az ügynöktörvényre, amibe már mindenkinek beletörött a bicskája és nem érdekel senkit. Medgyessy múltjával szórakoztak három nappal a választás előtt, csak azért ússzák most meg, mert kisebb részük van a kétharmadban, mint az LMP-nek, azért az Együttel hármasban Kocsist behozták a Józsefvárosban.

ORBÁN HÁROM MÁZLIJA

3️⃣0️⃣️ A 2008-as pénzügyi világválság végleg tönkretette ellenfeleit, ami kétharmados győzelemhez segítette.
3️⃣1️⃣️ A migránsok áradása, amit az elsők között használt ki.
3️⃣2️⃣️ Az európai konjuktúra, és a Marshall segélynél is nagyobb uniós támogatások, a magyar növekedés két kizárólagos oka.

A MÉDIABIRODALOM VISSZAVÁG

3️⃣3️⃣️ Egykor a föld volt a hatalom, aztán a tőke, a gépek, majd a tudás, a technológia, az innováció, most az információ. Főleg a valótlan.
3️⃣4️⃣️ A Népszabadság beszántása Orbán bécsi strómanja, Pecina segítségével. A megyei lapok felvásárlása közpénzből meggazdagodott hűbéresek révén.
3️⃣5️⃣️ Matolcsy köztörvényes bűne, az Origo megszerzése.
3️⃣6️⃣️ Az állami Eximbank jogtalan kölcsönével a TV2 átpasszolása Vajnának, s kitömése hirdetésekkel. Az RTL Klub eddig nem sikerült, bár Simicska szíves közlése nyomán megtudtuk, szobatársa azt remélte, majd megveszi neki a Gaszprom.
3️⃣7️⃣️ Az állástalan Habony a Magyar Idők, a Lokál, a Ripost és más szennylapok, szennyportálok révén pótolja Simicska távozását.
3️⃣8️⃣️ A közszolgálat megcsúfolásaként az állami tévécsatornák és rádióadók működése.
3️⃣9️⃣️ Mindehhez jólfizetett zugújságírók hada, kitüntetésekhez és zsíros megbízatásokhoz jutók lelkes üvöltözése, számos értelmiségi, tudós, művész asszisztálása, akik mindebből jól élnek, s nevüket adják hozzá.
4️⃣0️⃣️ Szinte minden nyugati befektető eladta a tulajdonát a Fidesz strómanjainak, mert megfosztották őket az állami hirdetésektől, elijesztették tőlük a magánhirdetőket, ráadásul jóval a piaci ár felett vették meg.

A SPORTCSEL

4️⃣1️⃣️ A világon egyedülálló M4-es állandó migránshírekkel spékelt közvetítései, amely az ország tízedik sportcsatornájaként irtózatos felárért bevásárolta magát a BL-be, a Forma 1-be is. Olyanokat mérgeztek naponta, akik más politikai híreket nem fogyasztottak, ezeket viszont észrevétlenül nyomták le a torkukon.
4️⃣2️⃣️ A TAO, ami közönséges állami adócsalás, hogy ne lógjon ki a lóláb, nemcsak a foci kapta, az úgynevezett látványsportok is. Köztiszteletben álló sportolók, örülve a sosem látott pénzesőnek vígan fotózkodnak, paroláznak Orbánnal, hirdetik nagyságát, egy kis nemzet sikereit, cseppet se törődve azzal, hogy egy ország lehetőségeihez képest a világban már csak diktatúrák adnak ennyi pénzt élsportra. Orbán a választások másnapján meg is köszöni az elmúlt hetekben nemzeti ügyekben nyújtott támogatást az FTC-nek, és nagy sztárjának, Bödének, a madocsai Messinek.
4️⃣3️⃣️ Bár a kongó stadionokra és a reménytelen magyar focira elpazarolt százmilliárdok inkább ellenérzéseket szültek, de a méregdrága vizes vébét és Hosszú Katinka támogatását már kevesebben sokallták. Miként a rengeteg honi világverseny megrendezését, a csak légiós kézilabda sikerek árát. Észre se véve a remek új lopási lehetőségeket.

MIGRÁNS, SOROS, BRÜSSZEL

4️⃣4️⃣️ Féktelen, uszító, antiszemita gyűlöletkampány egy 86 éves filantróp milliárdos ellen. Mindazon civil szervezetek megfélemlítése, akik külföldi támogatásokat kapnak. Bár az még bizonyításra szorul, hogy Soros norvég is. Élve a régi vicc tanulságával, a faluban nincs antiszemitizmus, de igény lenne rá.
4️⃣5️⃣️ Miközben százmilliárdok vándorolnak magánzsebekbe gazdag külföldiek beengedéséből, a moszkvai vízumközpont pedig prostikat és maffiózókat invitál Európába, nem létező migránsokkal ijesztgetik sikeresen a vidéket.
4️⃣6️⃣️ Az Európai Néppárt máig befogadja az Unió legnagyobb házon belüli ellenségét, állítólag azért, mert még mindig jobb, mintha kinn lenne.
4️⃣7️⃣️ A brüsszeli vezetők olykor fellépnek a fékek és ellensúlyok elpusztítása, a demokrácia felszámolása, a sajtószabadság korlátozása ellen, de még az ellenük folyó uszítást és szervezkedést is lagymatagon tűrik. Orbán pedig mesterien tágítja az ezer bajával leterhelt Unió tűrőképességét.
4️⃣8️⃣️ Brüsszel azt is elnézte, hogy a lengyelekkel nem működünk együtt az Európai Ügyészséggel. Így szinte lehetetlen a legnagyobb gazemberek felelősségre vonása.
4️⃣9️⃣️ Hatalmas pénzből tudatos manipulátorok és megtévesztett hívek serege sokakkal elhiteti, hogy Brüsszel fel akarja számolni a magyar önállóságot.
5️⃣0️⃣️ Orbán Európa páriájából sokak szemében európai államférfivá, a migránsok beáramlása elleni küzdelem legelkötelezettebb harcosává vált, akinek emiatt szinte mindent elnéztek.
5️⃣1️⃣️ Trump, a Brexit, az Isis, Szíria, Erdogan, Kaczynski, a Putyin elleni bojkott, a migránsok áramlása, az euroszkeptikusok szaporodása mind gyengítette az Uniót, az Orbán elleni fellépést egyszerűen hátrébb sorolták.
5️⃣2️⃣️ Merkel otthoni gyengülése, a bajorok pártfogása is a nemzetközi kavarásban egyre otthonosabb és tapasztaltabb Orbánnak kedvezett.
5️⃣3️⃣️ Trump ugyan nem állt még szóba áll azzal, aki már Tusnádfürdőn benyalt neki, de az addigi amerikai szankciók és ultimátumok eltűntek.
5️⃣4️⃣️ Európa vezetői közül egyre kevesebben kérték számon a magyar miniszterelnöktől a kettős beszédet, hogy otthon folyton Brüsszel ellen beszél, ott meg szemérmetlenül a képükbe mosolyog. Igaz, Washington, Párizs, London, Róma, Berlin nem fogadta, így kárpótolta magát Moszkvával, Pekinggel, Isztambullal, Bakuval, Asztanával, Jakartával Ulan-Batorral.
5️⃣5️⃣️ Erdélyben, Kárpátalján, a Vajdaságban, a Felvidéken is megették, hogy bár semmilyen komoly eredményt nem ért el a határon túliak érdekében, ám krokodilkönnyeket hullajt értük, a hűségeseket pénzeli is, így boldogan szavaztak rá.

IDEOLÓGIAI FRONTOK NYITÁSA

5️⃣6️⃣️ A baloldaliság és a liberalizmus szembeállítása a nemzettel, Soros bérencévé nyilvánítanak minden politikai ellenfelet, magyarkodó egyletek, fesztiválok százainak finanszírozása.
5️⃣7️⃣️ Keresztényüldözés elleni államtitkárság, óriási pénzek, iskolák százai a történelmi egyházaknak, a Hit gyülekezete tévéje és egy Fideszhez húzó zsidó szervezet támogatásával az ellenzék részbeni pacifikálása.
5️⃣8️⃣️ Fidesz barát intézményi struktúra kiépítése, Veritas Intézet, Nemzeti Emlékezet Bizottsága, Nemzeti Művelődési Intézet, Nemzeti Örökség Intézet, Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Migrációs Kutatóintézet, Magyar Művészeti Akadémia és társai. A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet Orbán 1989. június 16-i beszédét lassan Jézus hegyi beszédéhez hasonlítja.
5️⃣9️⃣️ Jólfizetett főtörténész állami százmilliárdokkal meghamisítja 1956-ot, a Terror Házában a Holocaustot, a Sorsok házával csúfolva meg regényét, rátelepedik Kertész hagyatékára, most az I. világháborúra veti rá magát.

SZÁMTANBÓL FELMENTVE

6️⃣0️⃣️ A Fidesz média néhány korábbi esetet szajkózott, felnagyított, újakat kreált, hogy a rendszerszintű kormányzati korrupciót döntetlenre hozhassa ki az előző nyolcévivel, az LMP és a Jobbik pedig arra alapozta a politikáját, hogy ők még soha. Orbán megtanulta, ha már lopnak, nagyon sokat lopjanak, mert igaz, hogy megszólják, de korántsem annyira, mint amennyi hasznot hoz családjának és klientúrájának, mert a kis korrupció nagy sajtóval szorozva pont annyi, mint a nagy korrupció kis sajtóval elért hatása.
6️⃣1️⃣️ Hat legesélyesebb lista keringett, amelyek kioltották egymást, erről meg kellett volna állapodni win-win alapon, ha pedig a demokratikus ellenzék előbb eldönti közös indulóit, jóval több helyen lehettek volna a legesélyesebbek a Jobbikkal szemben, ez nem lett perdöntő, de így is bajt okozott.
6️⃣2️⃣️ A korrupciós összegek ritkán érik el a kívánt hatást egy olyan országban, ahol még újságírók hada is gyakran összetéveszti a milliót a milliárddal, e számokat mindig le kellett volna fordítani lakásokra, autókra, keresetekre, hogy elképzelhetővé váljék. Bármilyen nevetséges, az euró bevezetése e téren javulást fog hozni. Kisebb számok, kevesebb Wágner úr.
6️⃣3️⃣️ A pártok, a média, a Bocskai úti sorban állók még este kilenckor is reménykedtek a nagy részvételben, holott már délután háromkor világos volt, hogy Budapesthez és a százezres városokhoz képest a legnagyobb növekedés a falvaké, vagyis a migránsozás célba ért, ez már nem oka a vereségnek, csak példa rá, milyen az, ha egy ország áll bukásra matekból.
6️⃣4️⃣️ A Fidesz-KDNP elképesztő, olykor tízszeres, százszoros pénz- és médiafölényét az emberek zöme el se tudta képzelni, miközben otthonában, a saját életében a legapróbb javulást, romlást észreveszi.
6️⃣5️⃣️ A közvéleménykutatók, talán egyedül a Mediántól eltekintve az ellenzék számára az utolsó pillanatig se festették az ördögöt a falra, a Fidesz levegőben lógó kétharmadát, ami elsősorban a pesti visszalépések elmaradása esetén nagyon is elképzelhető volt. Az LMP akárhogy ugrál, ezért főleg ő felel, hiszen öt fővárosi körzet simán nyerhető lett volna, ha teljesen esélytelen jelöltjeiket visszaléptetik, Csárdi Antal, Szél Bernadett és Hadházy Ákos körzetében kaptak érte éppen elég kompenzációt, erre a főváros és a kerületek önállósága már az ősszel rámehet.

MEDDŐ VITÁK

6️⃣6️⃣️ Mivel állunk szemben, diktatúra, önkényuralom, maffiaállam, autoriter vezetés, utóbbiról sokan azt hiszik, valami KRESZ vizsgaanyag, pedig ha valakik mondjuk, egy lágerben rohadnak, akkor bármennyi idő is van rá, ritkán töltik azzal, hogy definiálják állapotukat, inkább azzal, hogyan változtassanak rajta.
6️⃣7️⃣️ Szabad-e a Jobbikra szavazni? Rossz kérdésfeltevés volt, miért kéne? A szavazás a többségnek nem lelkiismereti kérdés, hanem eszköz egy jobb állapot elérésére. Ami aztán meghiúsult Vonáék makacssága miatt. De így is érdemes lett volna felajánlani, mert az elutasítás erősíti a kezdeményezőt, jobb szereplést eredményez, és a másikra tolja a kudarcot.
6️⃣8️⃣️ Mi értelme van olyan tévés vitaműsoroknak, amelyben kitaposott cipőjű ellenzékiek ülnek le jól fizetett, olykor habzó szájú hűbéresekkel, miért kellett reménytelen hangzavarban Bayerrel kávézni? Miért kell Orbántól folyton interjút kérni? Miért kell bárhol szóba állni velük? Csak legitimálja az elnyomókat.

A CIVILEK TÉVEDÉSE

6️⃣9️⃣️ Sándor Mária és társai, Pukli, Pilz, Törley és a tanárok kezdetben kizárólag az egészségügy, az oktatás miatt emeltek szót, ez volt a Norvég Alap, a Klubrádió, a Népszabadság, a CEU miatt is, holott számukra is világos volt, Orbán sosem tárgyal, ritkán enged, nem a részekkel van baj, hanem az egésszel. A lényegtelen netadó volt az egyetlen, amit Deutsch elsikált, az olimpiáról meg már tudták, hogy nem fogjuk megkapni, a NOB nem bolond remegni évekig, a vasárnapi zárva tartás volt az egyetlen, amikor a kisebbik rosszat választották.
7️⃣0️⃣️ A civil szervezetek attól tartottak, hogy pártpolitizálással vádolják őket, így ők is külön csatároztak. A pártok meg féltékenyen nézték a civileket, hiszen ők sosem tudtak ekkora tömegeket mozgósítani.
7️⃣1️⃣️ Számos kezdeményezés, mint a Kard vagy a Deka is a hamvába holt, a kései Közös Ország Mozgalom se tudott kiteljesedni, mert mindenki külön harcolt az erdőben a németek ellen, amíg az erdész ki nem kergette őket.

PÉNZ BESZÉL, KUTYA UGAT

7️⃣2️⃣️ Miközben a Fidesz első négyéves országlása alatt kitömött oligarchái révén hatalmas pénzt rakott félre esetleges ellenzéki évekre, ebből és önkormányzataiból vígan túlélt nyolc szűk esztendőt, a baloldal nyolcévi kormányzás után úgy bukott meg, hogy semmilyen hátországa se maradt.

GENERÁCIÓS ELLENTÉTEK

7️⃣3️⃣️ A fiatalok idősebbeket érintő elmarasztalása részben jogos a rendszerváltás óta történtekért, illetve nem történtekért, ám ők se tettek valami sokat az elmúlt években a változásért, az egymásra mutogatás csak vitte az energiát.
7️⃣4️⃣️ A Gutenberg galaxisban egyenlők voltak a feltételek, ám a mind újabb információs eszközökkel sokkal jobban élnek a fiatalok, így az idősebb generáció fokozatosan kiszorul a médiából, a közbeszédből, holott ha másra nem is, a tapasztalatukra még szükség lett volna, Orbán ugyanis százéves trükkökkel kaszál. Itt ne legyen igaz, hogy oszd meg és uralkodj!

BOTKA KUDARCA

7️⃣5️⃣️ Bár jó ötletnek tűnt, hogy egy a szervezéshez bizonyára kiválóan értő, sikeres városvezető megpróbálja összefogni a demokratikus ellenzéket, kilenc hónap alatt szinte csak az ellenkezőjét tette. Az elvesztegetett idő később végzetesnek bizonyult.
7️⃣6️⃣️ Miközben a hátországa is kérdéses volt, hiszen nemrég váltották le a választmányi elnökségről, egyszerre kezdett harcot a vélelmezett vagy valós árulókkal, pártbéli ellenlábasaival valamint Gyurcsánnyal szemben.
7️⃣7️⃣️ Hiába volt jó elgondolás a közös lista, közös egyéni indulók, ultimátumként adta a lehetséges szövetségeseknek, hol kész helyzet elé állítva, hol a sajtóban bírálva őket, kerülve még a helyeket, ahol legalább találkozhatott volna velük, a jó ég tudja, egyáltalán a tárgyalásokig eljutott.
7️⃣8️⃣️ Bár sokan üdvözölték, hogy végre lesz egy a liberális gazdaságpolitikával végleg szakító klasszikus szociáldemokrata párt, egy hangzatos és vitatható jelszón kívül – fizessenek a gazdagok – más nemigen jött át, országjárása hatástalan volt, bombasztikus állításai pedig valótlanok. Csak egy: Mi lesz az egyéni körzetekkel? Ott nem látok nagy problémát. Az országjárásomban megismertem a demokratikus oldal mind a 106 egyéni körzetében esélyes jelöltjeit. Gyorsan meg fogunk állapodni ebben a kérdésben – mondta visszalépése előtt négy nappal Fodor Gáborral a háta mögött. Ugye látják a 106 esélyes megismerését az egynapos túrákon. 200 fősre ígért értelmiségi találkozójára párttársain kívül 5 ismert meghívott jött el.

A VIDÉK ELVESZTÉSE

7️⃣9️⃣️ Egy ellenzéki honatya fő tevékenysége a strigulák huzigálása, hányszor volt Egon és Olga vendége, vagy az intellektusával nehezen vádolható Robié. Hogy mi van a körzetében? A pártjában nincs, aki kérdezze, mert az ugyanolyan sáros benne.
8️⃣0️⃣️ A tovább osztódó pártok csak a fővárosban léteztek, két csatorna lélegeztető gépén, esélyük se volt országos hálózatra, az MSZP a meglévőt is hagyta szétesni. A DK ugyan teremtett valamennyit, ám mostani lesújtó egyéni eredményei azt jelzik, hogy ezek még elenyészők. Sok száz településen hiányzott egy közös hely, klub, asztaltársaság.
8️⃣1️⃣️ Ahová mentek volna művészek, tudósok, újságírók, oda se hívták őket, vagy nem merték, a helyiek is könnyen elfogadták a fideszes önkormányzat terrorját.
8️⃣2️⃣️ A vidéki sajtó végleges bekebelezésekor a teljes ellenzéknek ki kellett volna vonulnia a parlamentből, van máshol is olcsó szendvics.
8️⃣3️⃣️ A számtalan Döbrögitől, a közmunkák osztóitól való félelem, csak a Jobbik terepmunkáját lehetett olykor észrevenni.

AZ ÉRTELMISÉG

8️⃣4️⃣️ A humán állandóan le akarta győzni a reált, erkölcsi maximalisták, NB III-as prédikátorok terrorizáltak, rakták az ideológiai béklyókat, elitélve azokat, akik a múltban bármilyen kihágást elkövettek, a legkisebb tévelygést se bocsátották meg a soraikban, olykor a közgazdasági gondolkodás írmagját se lehetett felfedezni a hangadók és a véleményvezérek között. Mintha nem ismertek volna olyan kifejezéseket, hogy a legkisebb rossz vagy az optimum. Hallani se akartak praktikákról, angol gentlemanként akarták legyőzni a populizmust, a demagógiát.
8️⃣5️⃣️ Előbbiek legtöbbjét az összes cégtől, vállalattól, gazdálkodó szervezettől azonnal kirúgták volna. A racionalitásnál többre becsülték az álmodozást, olykor mintha vallási szekták vitájától visszhangzott volna a még megtűrt nyilvánosság.
8️⃣6️⃣️ Számos művész, akik korábban közéleti kérdésekben rendre megszólaltak visszavonultak, csöndben maradtak, ki a keserűsége, csömöre, annál többen a megélhetésük miatt. Míg korábban hemzsegtek a tüntetéseken, a politikai rendezvényeken, ma alig párat lehet látni.
8️⃣7️⃣️ Sokakat egyszerűen megvásároltak, havi járandóságért felvették a Művészeti Akadémiára, egy számmal nagyobb kitüntetéseket akasztgattak rájuk, vagy csak elboronálták kisebb bűneiket, adócsalásaikat.
8️⃣8️⃣️ Egy igen kvalifikált réteg került külföldre, vonulva ki ez által a közéletből, miközben utalja haza a pénzt anélkül, hogy el kell látni őket.

FACEBOOK, INTERNET

8️⃣9️⃣️ Csodálatos lehetőség, de orosz mintára már nálunk is teli fizetett zsoldosokkal, sokakat burokba zár, leszoktat a minőségről, egyre nehezebb a tájékozódás, a lényegest megkülönböztetni a lényegtelentől, a valós hírt a valótlantól. Hiányzott egy minőségi gyűjtőportál, a Hírkeresőt ellepték a kormányzati média álhírei, a klikkelőkre vadászók becsapásai, a kvalitásos Index hírtengerében olykor elveszett a legfontosabb információ.

NEM VOLT ÜZENET

9️⃣0️⃣️ A panaszkodás és a nyavalygás nem elég, lehetett volna az orbáni háborúk helyett a béke és a nyugalom megteremtése, az oroszok és a kelet helyett a nyugat. Közös minimumként pedig nyolc közérthető mondat. Benjamin Spock könyvében felsorolja, miért sír a baba. Mert éhes, mert fáj a hasa, mert lázas, mert csípi a pisi… és mert szeret sírni.

NÉMI ELNYOMÁS

9️⃣1️⃣️ Világossá tették, aki nem szolgál minket, nem támogat bennünket, nem áll ki értünk, nem ismeri el, hogy a jót és a boldogságot mi osztjuk, annak nem lesz állása, nem jut uniós pénzhez, állami megbízáshoz, közmunkához, semmihez.
9️⃣2️⃣️ Az önkormányzatok, az egyetemek, az iskolák, kórházigazgatók jogainak megnyirbálásával, a kancellárok kinevezésével, a KLIK létrehozásával központosítottak mindent, elzártak minden menekülési útvonalat.
9️⃣3️⃣️ Nem riadtak vissza a keményebb eszközöktől, többeket ártatlanul lecsuktak, látványpereket rendeztek, civil szervezeteknél tartottak zajos házkutatást, filozófusokat szégyenítettek, csahosokat uszítottak sokakra. Karaktergyilkosságok: Gulyás Márton, Juhász Péter, Vona Gábor és mások.
9️⃣4️⃣️ Polt Péter örökös kinevezésével még a lehetősége is megszűnt annak, hogy a legnagyobb tolvajokat felelősségre vonják addig, amíg uralkodnak.

A PÁRTOK

9️⃣5️⃣️ Szinte minden ellenzéki párt önmaga megerősítését tűzte ki a választások céljaként, mellette eltörpült a közös győzelem lehetősége. A fizetett ellenzék nagy része felkapaszkodott egy-egy mentőcsónakra, választóit pedig a vízben hagyta. A rendszerváltás óta ilyen érdekellentét nem feszült a pártok és a választók között. Az utolsó hetekben már a fél ország rimánkodott nekik, hiába. A választás után hat nappal százezer ember az utcán. Eső után köpönyeg.
9️⃣6️⃣️ Nem kizárt, hogy egyeseket Orbánék meg is vettek, szolgálataikat honorálták, apró előnyökért pedig sokan kibeszéltek.
9️⃣7️⃣️ Esélye se volt bármelyik néppártosodásának, holott a történelmi helyzet talán megkívánta volna, azonnal harsogtak a szétfeszítő erők, ment az osztódás az MSZP, a DK, az LMP, a PM, az Együtt között. Minden újabb gittegyletet boldogan adogatott egymásnak a média.
9️⃣8️⃣️ A kampányban látszódott, ez lényegében a pártok bosszúja, hogy végre rájuk figyelnek, ők a fontosak, nem holmi civilek tüntetgetnek. Végre tömegek figyelnek rájuk.
9️⃣9️⃣️ Minden hírre 8-10 párt embere ugrott rá, boldog boldogtalan megszólalt, hol egymást ismételve, hol a többinek keresztbe téve, az olvasó, a néző, a hallgató csak kapkodta a fejét vagy tökéletesen elunta a témát. Szinte paródiának hatott, amikor a kampány tévéreklámjaiban egymás után tucatnyi párt ígérte, megoldja az oktatást, az egészségügyet, békét és jólétet hoz az országnak.
1️⃣0️⃣0️⃣️ Kevés párt élt azzal a lehetőséggel, hogy fontos szürke eminenciások, háttéremberek segítsék a futtatni próbált személyt, mindenki kereste a nyilvánosságot, mint bogarak a fényt. Miközben Orbán minden rosszat a slapajaira kent.
1️⃣0️⃣1️⃣️ A Csodálatos vagy Júlia című filmben egy hódolója hosszú évek óta hiába epekedik a főszereplőért, aki egy alkalommal odaadná magát neki, de az illető már nem is emlékszik, mit is akart. Így jártunk sok ellenzéki vezetővel.

S hogy miért lett ez 101? Mert ha ennyi kiskutya összefog, akkor nem választotta volna meg Szörnyella de Frászt.

Olvasdd, terjeszd…


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: