Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Május 8-ára hívja össze az Országgyűlés alakuló ülését Áder János köztársasági elnök.

Aki Orbán Viktort, a Fidesz–KDNP pártszövetség listavezetőjét kérte fel a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal oldalán kedden megjelent közleményben.

Az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését az országgyűlési képviselők választását követő harminc napon belüli időpontra hívja össze. Az új Országgyűlés május 8-án, 10 órakor kezdi meg munkáját – olvasható az államfő kommünikéjében.

Áder János ezzel egy időben az Országgyűlésbe bejutott, országos listáról mandátumot szerző pártok és pártszövetségek listavezetőit levélben kérte fel, hogy kezdjék meg az Országgyűlés alakuló ülésével kapcsolatos egyeztető tárgyalásokat.

A parlament megbízatása az alakuló üléssel kezdődik, és a következő Országgyűlés megalakulásáig tart.

A köztársasági elnök az alakuló ülésen tesz javaslatot a miniszterelnök személyére, akinek megválasztásához a képviselők több mint felének a szavazata szükséges. Ezzel kapcsolatban ma azt írta az államfő:

“A választás egyértelmű eredményére tekintettel a mai napon Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP pártszövetség listavezetőjét kértem fel a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére.”

Az április 8-i parlamenti választáson a Fidesz–KDNP 133 országgyűlési mandátumot szerzett, a Jobbik 26, az MSZP–Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalíció 9, a Lehet Más a Politika 8 parlamenti helyet kap. Egyéni választókerületből szerzett mandátumot az Együtt egy jelöltje, továbbá egy független képviselőjelölt, és kedvezményes mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. (MTI)

Forrás: Blikk / MTI


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: