Lendvai Ildikó értékelte a választásokat: 7 pontban összefoglalta a választási vereség tanulságait


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Ez baj. nagy baj, nagyon nagy baj.

De nem a vég. Nincs vége. És nincs idő sem, hétfőtől folytatni kell. Ez az ország nem zuhanhat a szakadékba. Nem tűzzük ki a fehér zászlót. Ha nem utálnám a Fidesz katonai nyelvezetét, azt mondanám: csatát vesztettünk, fontos csatát, ám nem háborút.

De egy napot sem várhatunk. A demokratikus oldal történelmi bűne (bűnünk), hogy 2014-től éveket vesztegetett el úgy, hogy nem találta ki a kivéreztetett parlamenten és a letarolt médián kívüli politizálás módjait. Későn és csonkán kezdett összeállni a technika is, amellyel ki lehet cselezni Európa legszemetebb választási rendszerét.

Ám satnya kielégülés volna pusztán a külön listán elvérző kis pártokból és az állva maradt esélytelen jelöltjeivel több körzetet elbuktató LMP-ből bűnbakot csinálni. Mert a probléma és a feladat messze nemcsak technikai. A személyi váltásokat ilyenkor meghozza a vereség. (Többek között Vona is lemondott, akire reményeiket alapozták a közösködni akarók.) Az új emberek ugyanúgy csak vergődni tudnak a régi, levegőtlen keretek között. Új, rugalmasabb, ellenállásra alkalmasabb szerkezet kell. Ezért:

  1. Jelét kell adni, hogy a demokratikus ellenzék nem része a NER-nek. Nem kell esküt tenni az Alaptörvényre, mert az ezen a választáson is bebizonyította, hogy nem a demokráciát szolgálja. (Minimum azt kell hozzátenni az eskü szövegéhez, hogy “Minden erőmmel azon leszek, hogy az illegitim alaptörvényt új, a nép által megszavazott, demokratikus alkotmány váltsa fel.”) Ha ebben 3 frakció egyetért, a hatalomnak politikai kockázatot jelenthet ennyi mandátum megvonása.
  2. Civilek, ne széledjetek szét! Ennek a választásnak igazi jó újdonsága az állampolgári mozgalmak, civil csoportok aktivizálódása volt. Fontos, hogy tovább működjenek, de most már nem választási taktikákon buzgólkodva, hanem tartalmi töltettel. Minél hamarább érdemes tárgyalniuk a velük együttműködő pártokkal és egymással arról, hogyan tovább.
  3. Segítségükkel új mozgalmat kell indítani, széles társadalmi szövetséget, igazi “véderőt”. Ez a kormány csak erőből ért, de abból igen, láttuk ezt az internetadóval, vasárnapi nyitva tartással, olimpiával kapcsolatban. A szövetség célja: a demokrácia három szigetének védelme. El a kezekkel az önkormányzatiságtól, el a kezekkel a civilektől, el a kezekkel a további zsákmánynak kiszemelt médiától (RTL, internet, maradék sajtó).
  4. Ki kell építeni a szakemberek segítségével a szervezett jogi és politikai védőhálót (jogsegély, próbaperek, demonstrációk, média) azok köré, akiket támadni fognak: független bírák, nem parírozó kulturális és tudományos műhelyek, diákvezetők).
  5. 2019-ben önkormányzati választás. Ha a mozgalommal sikerül megakadályoznunk az önkormányzatiság teljes likvidálását, a közvetlen polgármesterválasztás eltörlését, akkor Budapest, Szeged és néhány más város nyerhető, és egy jobb, szociális-szolidáris elvű politika, a “szociális demokrácia” mintaműhelye lehet. A kampány holnap kezdődik!
  6. 2019-ben EP választás. Az ország többsége még mindig Európa-párti. Végre egy jó választóvonal a Fidesz és a demokratikus oldal között. A kampány itt is holnap kezdődik!
  7. Kétharmad ide vagy oda, nem biztos, hogy ez a kormány 4 évig kitart. Az uniós támogatások drasztikus csökkenése, amelyre politikától függetlenül 2020-tól mindenképpen sor kerül, kihúzhatja a dugót a kádból. Az ellenzékre nem a nyugis építkezés ideje vár. Alkalmassá kell tennie magát arra, hogy ilyen esetben a demokrácia keretei között törhessen utat a változás szándéka.

Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük