Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ez baj. nagy baj, nagyon nagy baj.

De nem a vég. Nincs vége. És nincs idő sem, hétfőtől folytatni kell. Ez az ország nem zuhanhat a szakadékba. Nem tűzzük ki a fehér zászlót. Ha nem utálnám a Fidesz katonai nyelvezetét, azt mondanám: csatát vesztettünk, fontos csatát, ám nem háborút.

De egy napot sem várhatunk. A demokratikus oldal történelmi bűne (bűnünk), hogy 2014-től éveket vesztegetett el úgy, hogy nem találta ki a kivéreztetett parlamenten és a letarolt médián kívüli politizálás módjait. Későn és csonkán kezdett összeállni a technika is, amellyel ki lehet cselezni Európa legszemetebb választási rendszerét.

Ám satnya kielégülés volna pusztán a külön listán elvérző kis pártokból és az állva maradt esélytelen jelöltjeivel több körzetet elbuktató LMP-ből bűnbakot csinálni. Mert a probléma és a feladat messze nemcsak technikai. A személyi váltásokat ilyenkor meghozza a vereség. (Többek között Vona is lemondott, akire reményeiket alapozták a közösködni akarók.) Az új emberek ugyanúgy csak vergődni tudnak a régi, levegőtlen keretek között. Új, rugalmasabb, ellenállásra alkalmasabb szerkezet kell. Ezért:

  1. Jelét kell adni, hogy a demokratikus ellenzék nem része a NER-nek. Nem kell esküt tenni az Alaptörvényre, mert az ezen a választáson is bebizonyította, hogy nem a demokráciát szolgálja. (Minimum azt kell hozzátenni az eskü szövegéhez, hogy “Minden erőmmel azon leszek, hogy az illegitim alaptörvényt új, a nép által megszavazott, demokratikus alkotmány váltsa fel.”) Ha ebben 3 frakció egyetért, a hatalomnak politikai kockázatot jelenthet ennyi mandátum megvonása.
  2. Civilek, ne széledjetek szét! Ennek a választásnak igazi jó újdonsága az állampolgári mozgalmak, civil csoportok aktivizálódása volt. Fontos, hogy tovább működjenek, de most már nem választási taktikákon buzgólkodva, hanem tartalmi töltettel. Minél hamarább érdemes tárgyalniuk a velük együttműködő pártokkal és egymással arról, hogyan tovább.
  3. Segítségükkel új mozgalmat kell indítani, széles társadalmi szövetséget, igazi “véderőt”. Ez a kormány csak erőből ért, de abból igen, láttuk ezt az internetadóval, vasárnapi nyitva tartással, olimpiával kapcsolatban. A szövetség célja: a demokrácia három szigetének védelme. El a kezekkel az önkormányzatiságtól, el a kezekkel a civilektől, el a kezekkel a további zsákmánynak kiszemelt médiától (RTL, internet, maradék sajtó).
  4. Ki kell építeni a szakemberek segítségével a szervezett jogi és politikai védőhálót (jogsegély, próbaperek, demonstrációk, média) azok köré, akiket támadni fognak: független bírák, nem parírozó kulturális és tudományos műhelyek, diákvezetők).
  5. 2019-ben önkormányzati választás. Ha a mozgalommal sikerül megakadályoznunk az önkormányzatiság teljes likvidálását, a közvetlen polgármesterválasztás eltörlését, akkor Budapest, Szeged és néhány más város nyerhető, és egy jobb, szociális-szolidáris elvű politika, a “szociális demokrácia” mintaműhelye lehet. A kampány holnap kezdődik!
  6. 2019-ben EP választás. Az ország többsége még mindig Európa-párti. Végre egy jó választóvonal a Fidesz és a demokratikus oldal között. A kampány itt is holnap kezdődik!
  7. Kétharmad ide vagy oda, nem biztos, hogy ez a kormány 4 évig kitart. Az uniós támogatások drasztikus csökkenése, amelyre politikától függetlenül 2020-tól mindenképpen sor kerül, kihúzhatja a dugót a kádból. Az ellenzékre nem a nyugis építkezés ideje vár. Alkalmassá kell tennie magát arra, hogy ilyen esetben a demokrácia keretei között törhessen utat a változás szándéka.

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: