Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kijöttek a legfrissebb számok, így állnak a pártok a választások előtt.

A legfrissebb számok alapján paraszthajszállal, de meglehet a kormányváltás az ellenzéki pártok számára. A mostani választás két komponensű, számítanak a pártok támogatottságai és a listás szavazatok, de a legkiélezettebb küzdelem az egyéni választókerületekben várható.

A választók 51 százaléka, több mint 4,1 millió ember azt akarja, hogy kormányváltás legyen.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 9. és 14. között, 1003 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban újra vizsgálta a bizonytalanok preferenciáit és az átszavazási hajlandóságokat.

A bizonytalan szavazók aránya az elmúlt hónapban 36 százalékra csökkent. Tíz bizonytalan szavazóból továbbra is hat szavazó tekinthető teljesen bizonytalannak, és egyharmadnyian vannak a titkolózó szavazók, akik már tudják, hogy kire szavaznak, de nem árulják el. A választásukat titkolók majd’ háromnegyede elégedetlen azzal, ahogy az országban mennek a dolgok. Ez négy százalékpontos növekedés a múlt hónapban mérthez képest.

Tízből hat nem kormánypárti szavazó elképzelhetőnek tartja, hogy egy baloldali együttműködésre szavazzon, ha úgy látná, hogy annak van esélye legyőzni a Fideszt. Ez az arány majd’ kétharmados, ha a Fidesz kétharmadának megakadályozása a tét.

Tíz LMP szavazóból nyolc, és a Jobbik szavazók majd’ kétharmada kész balra átszavazni, ha győzelmi esélyt lát azon az oldalon. Ha a Fidesz kétharmadának a megakadályozása a cél, akkor tíz LMP szavazóból több mint kilenc, és a Jobbik szavazók több mint kétharmada kész az átszavazásra.

A választókerületek előtt azonban néhány szó a pártok támogatottságáról.

Fidesz: 45%

Jobbik: 20%

MSZP-P:19%

LMP: 7%

DK: 5%

Más pártnak érdemi esélye nincs a parlamentbe bekerülni. Ez pedig azt jelenti, hogy megdőlni látszik a dogma, hogy listán mindenki szavazzon a kedvenc pártjára, hiszen ha minden további párt 3%-nyi szavazatot kapna a kormányváltás 700 ezer szavazatot is veszíthetne.

Ezek a szavazatok a „kukában landolnának”. Vagyis a demokratikus oldal szavazóinak vagy az MSZP-Párbeszéd vagy a DK listáját kell támogatniuk.

Az MSZP szavazóbázisa a legaktívabb a felmérés alapján, a Jobbik bázisa érezhetően elbizonytalanodott. Ez betudható a Jobbik politikai magatartásának, mert valószínüsíthetőleg a Jobbik nem fog egyéni mandátumot szerezni, azonban ennek ellenére sem hajlandó tárgyalni a párt vezetése visszalépésekről, mely lépéssel a Fidesz hatalomban maradását támogatja a Vona-féle pártvezetés.

A Fidesz bázisa is bizonytalan, de a DK bázisa magabiztos döntése mellett.

Az egyéni körzetekben dőlhet el minden

A listás mandátumok mellett 106 egyéni választókerület mandátumai döntik el a kormányzás sorsát. A legoptimistább becslések szerint a kormányváltó erők 45-54 körzetben szerezhetnek mandátumot. Abban az esetben ha az LMP koordinálná a jelöltjeiket nem csak kétharmad alá szorítható a kormányoldal, de megnyílik az esély az ellenzék kétharmados győzelmének is.

Azonban koordináció nélkül is megszülethet a demokratikus oldal győzelme, igaz egy hajszállal győzhet a baloldal ebben az esetben.

Budapest (18 darab választókerület) a kormányváltás bástyája

Abban az esetben, ha nincs megállapodás az LMP-vel, úgy elmondható, a Budapesti választókerületek többségét az MSZP-Párbeszéd és a DK magabiztosan megnyeri, egy LMP vel való koordináció esetén pedig valamennyi budapesti körzetben nyerhet a kormányváltás. Jobbikról nem lehet beszélni Budapesten a párt támogatottsága meg sem közelíti a kormányváltó demokratikus oldal támogatottságát és a másodlagos jobbikos pártpreferencia Budapesten a Fidesz.

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: