Célfotó: a legfrissebb számok alapján neccesen, de meglehet a kormányváltás


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Kijöttek a legfrissebb számok, így állnak a pártok a választások előtt.

A legfrissebb számok alapján paraszthajszállal, de meglehet a kormányváltás az ellenzéki pártok számára. A mostani választás két komponensű, számítanak a pártok támogatottságai és a listás szavazatok, de a legkiélezettebb küzdelem az egyéni választókerületekben várható.

A választók 51 százaléka, több mint 4,1 millió ember azt akarja, hogy kormányváltás legyen.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 9. és 14. között, 1003 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban újra vizsgálta a bizonytalanok preferenciáit és az átszavazási hajlandóságokat.

A bizonytalan szavazók aránya az elmúlt hónapban 36 százalékra csökkent. Tíz bizonytalan szavazóból továbbra is hat szavazó tekinthető teljesen bizonytalannak, és egyharmadnyian vannak a titkolózó szavazók, akik már tudják, hogy kire szavaznak, de nem árulják el. A választásukat titkolók majd’ háromnegyede elégedetlen azzal, ahogy az országban mennek a dolgok. Ez négy százalékpontos növekedés a múlt hónapban mérthez képest.

Tízből hat nem kormánypárti szavazó elképzelhetőnek tartja, hogy egy baloldali együttműködésre szavazzon, ha úgy látná, hogy annak van esélye legyőzni a Fideszt. Ez az arány majd’ kétharmados, ha a Fidesz kétharmadának megakadályozása a tét.

Tíz LMP szavazóból nyolc, és a Jobbik szavazók majd’ kétharmada kész balra átszavazni, ha győzelmi esélyt lát azon az oldalon. Ha a Fidesz kétharmadának a megakadályozása a cél, akkor tíz LMP szavazóból több mint kilenc, és a Jobbik szavazók több mint kétharmada kész az átszavazásra.A választókerületek előtt azonban néhány szó a pártok támogatottságáról.

Fidesz: 45%

Jobbik: 20%

MSZP-P:19%

LMP: 7%

DK: 5%

Más pártnak érdemi esélye nincs a parlamentbe bekerülni. Ez pedig azt jelenti, hogy megdőlni látszik a dogma, hogy listán mindenki szavazzon a kedvenc pártjára, hiszen ha minden további párt 3%-nyi szavazatot kapna a kormányváltás 700 ezer szavazatot is veszíthetne.

Ezek a szavazatok a „kukában landolnának”. Vagyis a demokratikus oldal szavazóinak vagy az MSZP-Párbeszéd vagy a DK listáját kell támogatniuk.

Az MSZP szavazóbázisa a legaktívabb a felmérés alapján, a Jobbik bázisa érezhetően elbizonytalanodott. Ez betudható a Jobbik politikai magatartásának, mert valószínüsíthetőleg a Jobbik nem fog egyéni mandátumot szerezni, azonban ennek ellenére sem hajlandó tárgyalni a párt vezetése visszalépésekről, mely lépéssel a Fidesz hatalomban maradását támogatja a Vona-féle pártvezetés.

A Fidesz bázisa is bizonytalan, de a DK bázisa magabiztos döntése mellett.

Az egyéni körzetekben dőlhet el minden

A listás mandátumok mellett 106 egyéni választókerület mandátumai döntik el a kormányzás sorsát. A legoptimistább becslések szerint a kormányváltó erők 45-54 körzetben szerezhetnek mandátumot. Abban az esetben ha az LMP koordinálná a jelöltjeiket nem csak kétharmad alá szorítható a kormányoldal, de megnyílik az esély az ellenzék kétharmados győzelmének is.

Azonban koordináció nélkül is megszülethet a demokratikus oldal győzelme, igaz egy hajszállal győzhet a baloldal ebben az esetben.

Budapest (18 darab választókerület) a kormányváltás bástyája

Abban az esetben, ha nincs megállapodás az LMP-vel, úgy elmondható, a Budapesti választókerületek többségét az MSZP-Párbeszéd és a DK magabiztosan megnyeri, egy LMP vel való koordináció esetén pedig valamennyi budapesti körzetben nyerhet a kormányváltás. Jobbikról nem lehet beszélni Budapesten a párt támogatottsága meg sem közelíti a kormányváltó demokratikus oldal támogatottságát és a másodlagos jobbikos pártpreferencia Budapesten a Fidesz.

 

 


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük