Kijöttek a friss számok: teljesen átrajzolódhat az ellenzék és megnyílt az esély a Fidesz leváltására


2017. szeptember 1. A csatlakozó pártok képviselőivel nyílik meg a Közös Ország Mozgalom szervezésében létrejött Agóra. Molnár Gyula, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely. Fotó: Molnár Ádám
Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Kijöttek a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok. Ezek alapján van oka reménykedni az ellenzéknek, több párttól azonban búcsúzhatunk.

Politológusunk segítségével értelmeztük a Publicus intézet legfrissebb számait.

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 9. és 14. között, 1003 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban újra vizsgálta a bizonytalanok preferenciáit és az átszavazási hajlandóságokat. – írja a 24.hu.

Mint ahogyan a portál fogalmaz: Tízből hat nem kormánypárti szavazó elképzelhetőnek tartja, hogy egy baloldali együttműködésre szavazzon, ha úgy látná, hogy annak van esélye legyőzni a Fideszt. Ez az arány majd’ kétharmados, ha a Fidesz kétharmadának megakadályozása a tét.

Tíz LMP szavazóból nyolc, és a Jobbik szavazók majd’ kétharmada kész balra átszavazni, ha győzelmi esélyt lát azon az oldalon. Ha a Fidesz kétharmadának a megakadályozása a cél, akkor tíz LMP szavazóból több mint kilenc, és a Jobbik szavazók több mint kétharmada kész az átszavazásra.Politológusunk szerint tehát eldőlt az a vita, hogy ki is valójában az Orbán rendszer kihívója és a választók egyértelműen a baloldali tömb mellett tették le a voksukat, szemben a Jobbikkal. Ez pedig azt jelenti, hogy a Fidesz ellenes un. protest szavazatokat a baloldali összefogás, vagyis az MSZP-Párbeszéd és a DK zsebelheti be.

Szintén új fejlemény, hogy az LMP körül kibontakozott botrányok hatására elképzelhető, hogy az LMP távozik a parlamentből, dacára annak, hogy az eddigi legszervezettebb LMP kampányon van túl a párt.

“A belső viszályok és a Fideszhez való vészes közeledés úgy tűnik leszalámízta az ökopártot” – fogalmaz a szakértő.

“A választók minden jel szerint megértették az új választási rendszert. Nem csak egyéniben szavaznak a legesélyesebb jelöltre, ami a körzetek többségében a baloldal jelöltjét jelenti, de értik a listás szavazat veszélyeit is. Megdőlt az, hogy listán a kedvenc pártra, egyéniben pedig az esélyes jelöltre kell szavazni az új számok alapján”

Ugyanis azok a pártok, amelyek bizonyíthatóan nem érik el az 5%-ot, mint az Együtt, a Momentum és a Kétfarkú kutyapárt elpocsékolt szavazatok. Sőt! A rájuk leadott listás szavazat a Fideszt erősíti, hiszen ha csak mindegyik párt 4%-ot kapna, majd 700 ezer szavazatot veszítene az ellenzék.

Persze meg sem közelítik a 4%-ot. Az új parlament összetétele a legvalószínűbben a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd és a DK-ból fog összetevődni. A többi, ahogy mondani szokták – kihullik a parlamentből.

“A Fidesz megverhető, de csak baloldalról. Ezért egyéniben érdemes az MSZP-P vagy a DK jelöltjére szavazni és listán úgyszintén, márha a választó fejében a kormányváltás a cél, nem pedig saját pártjának erősítése. Jelen pillanatban azonban elmondható, hogy 4 párti parlament fog felállni” – zárja gondolatait az általunk megkérdezett szakértő.


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük