2017. szeptember 1. A csatlakozó pártok képviselőivel nyílik meg a Közös Ország Mozgalom szervezésében létrejött Agóra. Molnár Gyula, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely. Fotó: Molnár Ádám
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kijöttek a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok. Ezek alapján van oka reménykedni az ellenzéknek, több párttól azonban búcsúzhatunk.

Politológusunk segítségével értelmeztük a Publicus intézet legfrissebb számait.

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 9. és 14. között, 1003 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban újra vizsgálta a bizonytalanok preferenciáit és az átszavazási hajlandóságokat. – írja a 24.hu.

Mint ahogyan a portál fogalmaz: Tízből hat nem kormánypárti szavazó elképzelhetőnek tartja, hogy egy baloldali együttműködésre szavazzon, ha úgy látná, hogy annak van esélye legyőzni a Fideszt. Ez az arány majd’ kétharmados, ha a Fidesz kétharmadának megakadályozása a tét.

Tíz LMP szavazóból nyolc, és a Jobbik szavazók majd’ kétharmada kész balra átszavazni, ha győzelmi esélyt lát azon az oldalon. Ha a Fidesz kétharmadának a megakadályozása a cél, akkor tíz LMP szavazóból több mint kilenc, és a Jobbik szavazók több mint kétharmada kész az átszavazásra.

Politológusunk szerint tehát eldőlt az a vita, hogy ki is valójában az Orbán rendszer kihívója és a választók egyértelműen a baloldali tömb mellett tették le a voksukat, szemben a Jobbikkal. Ez pedig azt jelenti, hogy a Fidesz ellenes un. protest szavazatokat a baloldali összefogás, vagyis az MSZP-Párbeszéd és a DK zsebelheti be.

Szintén új fejlemény, hogy az LMP körül kibontakozott botrányok hatására elképzelhető, hogy az LMP távozik a parlamentből, dacára annak, hogy az eddigi legszervezettebb LMP kampányon van túl a párt.

“A belső viszályok és a Fideszhez való vészes közeledés úgy tűnik leszalámízta az ökopártot” – fogalmaz a szakértő.

“A választók minden jel szerint megértették az új választási rendszert. Nem csak egyéniben szavaznak a legesélyesebb jelöltre, ami a körzetek többségében a baloldal jelöltjét jelenti, de értik a listás szavazat veszélyeit is. Megdőlt az, hogy listán a kedvenc pártra, egyéniben pedig az esélyes jelöltre kell szavazni az új számok alapján”

Ugyanis azok a pártok, amelyek bizonyíthatóan nem érik el az 5%-ot, mint az Együtt, a Momentum és a Kétfarkú kutyapárt elpocsékolt szavazatok. Sőt! A rájuk leadott listás szavazat a Fideszt erősíti, hiszen ha csak mindegyik párt 4%-ot kapna, majd 700 ezer szavazatot veszítene az ellenzék.

Persze meg sem közelítik a 4%-ot. Az új parlament összetétele a legvalószínűbben a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd és a DK-ból fog összetevődni. A többi, ahogy mondani szokták – kihullik a parlamentből.

“A Fidesz megverhető, de csak baloldalról. Ezért egyéniben érdemes az MSZP-P vagy a DK jelöltjére szavazni és listán úgyszintén, márha a választó fejében a kormányváltás a cél, nem pedig saját pártjának erősítése. Jelen pillanatban azonban elmondható, hogy 4 párti parlament fog felállni” – zárja gondolatait az általunk megkérdezett szakértő.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: