Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Mi lesz vajon Kósa Lajossal? Ekkora botrányt már a cívis város lakói sem fognak tolerálni…

Létezik egy ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott ajándékozási szerződés, amely bizonyítja, hogy Kósa Lajos is előnyben részesült volna az 1300 milliárd forintos örökség körül forgó ügyben – állítja Helmeczy György.

A DK nyíregyházi országgyűlési képviselőjelöltje, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli minisztert egy 4,35 milliárd eurós (átszámítva 1300 milliárd forintos) örökség kezelésével megbízó csengeri háztartásbeli nő, Szabó Gáborné ügyvédje először az ATV-nek, aztán a hvg.hu-nak beszélt erről.

Elmondása szerint a 2016 elején született szerződésen – „teljes bizonyító erejű magánokiraton” – Kósa Lajos és Szabó Gáborné aláírása is szerepel. Hogy az említett „előny” mit jelent, azt Helmeczy György nem árulta el, és a nagyságrendjéről sem beszélt, csak annyit mondott, hogy nem pénzről, hanem valami „egyébről” van szó.

A március 13-án kitört botrányban eddig arra derült fény, hogy 2013-ban közjegyzői okiratba foglalták, hogy Kósa Lajos vállalja annak a 4,35 milliárd eurós (átszámítva 1300 milliárd forintos) örökség kezelését, amelyet Szabó Gáborné családjára hagytak Németországban.

Egy másik közjegyzői okirat arról szól, hogy Szabó Gáborné 2,6 millió eurót, 800 millió forintnak megfelelő összeget Kósa Lajos édesanyjának akar ajándékozni. (Ezt eredetileg a feleségének, szánták.) A miniszter azt állítja, hogy őt találták meg az örökség kezelésének az ötletével, Szabó Gáborné szerint azonban ez fordítva történt, az ügy körüli homály pedig két hét elteltével sem oszlik, Kósa Lajos ugyanis menekül az újságírói kérdések elől.

A miniszter a történtekről több ponton is egymásnak ellentmondó információkkal állt elő, és az sem világos, hogy még debreceni polgármesterként hogyan dőlhetett be az elképesztő nagyságú örökségről szóló mesének, mindenesetre csalással vádolja a megbízóját, és azt állítja, minden dokumentum hamis az ügyben. Emiatt feljelentést is tett, Szabó Gáborné viszont még azelőtt külföldi gyógykezelésre utazott el, hogy szerdán kihallgatná a Nemzeti Nyomozó Iroda. Ennek kapcsán Helmeczy György az ATV-nek azt mondta, az ügyfele egyrészt azért hagyta el Magyarországot, mert tüdőbeteg, másrészt hogy okiratokat szerezzen be.

„Ha cinikus akarnék lenni, azt mondanám, hogy hiszek Kósa Lajosnak. (…) Egy hivatalban lévő miniszter, korábban az egyik legnagyobb költségvetésű magyar város első számú vezetője, a kormánypárt frakciójának a vezetője egyszer csak arra ébred, hogy besétál a közjegyzőhöz, és elmondja, hogy milliárdnyi euróért értékpapírt fogok venni? Csak tudta, hogy van-e emögött valami. (…) Nekem miért ne kellene elhinnem, hogy létezik ez az örökség?” – világított rá a helyzet abszurditására az ügyvéd. „Olyan dokumentum is van, amely arra utal, hogy nemcsak az édesanyja, hanem ő is komoly előnyökre tett volna szert” – mondta az az ATV-ben az ügyvéd által ellenjegyzett ajándékozási szerződésről.

Forrás: 168 óra


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: