Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hatalmasat zuhant a Fidesz Hódmezővásárhely után – mutatjuk a friss számokat.

A Republicon intézet mérése szerint, melyet a 24.hu megbízásából készítettek. Bár még mindig vezet a kormányoldal a felmérés alapján már messze van a kétharmad – áll a lap írásában. Persze mindehhez az kell, hogy a választópolgárok pártreferenciájuktól függetlenül az esélyes ellenzéki jelöltre szavazzanak a választókerületekben.

Sokkhatásként érhette a kormánypártokat, hogy az eddigi magabiztos többségük 48%-ra csökkent, tehát kijelenthető, hogy most már nem csak a kormányváltást akaró szavazók vannak többségben, hanem azok is, akik konkrétan április 8.-án az ellenzéki pártok valamelyikére fognak szavazni.

A teljes kutatást itt, a 24.hu weboldalán olvashatja el.

Nem reménytelen a kormányváltás

A Publicus intézet mérése is hasonló számokat mutat, melyből az következik, egyáltalán nem esélytelen egy kormányváltás sem. Az intézet mérése szerint az MSZP vezet az ellenzéki pártok között a maga 18%-ával. Külön izgalmas, hogy az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt a párt támogatottsága és a párt szavazóbázisa igen aktív, bővülést mutat.

Elemzői várakozások szerint nem kizárt, hogy áprilisig az MSZP 25%-ra tornázza fel támogatottságát.

A Jobbik támogatottsága az elmúlt hónapban nem változott, ám most egy százalékpontot nőtt, és 12 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében a Jobbik támogatottsága 17 százalék. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsonyabb, mint a többi párté.

Az LMP változatlanul 8, a DK pedig a bejutási küszöbön táncol.

A bizonytalan választók aránya 32%, azonban elmondható róluk, hogy inkább kormányváltásban érdekeltek, tehát körükben az ellenzéknek lehet még nagyon nagy tartaléka.

Mindez információt azonban a pártlisták vonatkozását tekintve tartogat információt. Régóta tudjuk, hogy a választás az egyéni körzetekben fog eldőlni, tehát ha önmagában a Fidesznek az egyes pártok támogatottságától nem kell tartania attól bizonyosan, hogy az ellenzéki térfélen elindulnak az átszavazások a különböző választókerületekben.

Minden eddigi mérés alapján tehát elmondható, végre megvan a kritikus tömeg a kormány leváltásához – állítja a lapunk által megkérdezett politológus.

Kihulló kis-pártok

Az általunk megkérdezett választási szakértő szerint a kis baloldali pártok támogatottságának esése is azt mutatja, hogy a választók egyre inkább érzik, hogy elvesztegetett szavazat kis pártokra szavazni, ugyanis abban az esetben, ha egy párt nem éri el a minimális 5%-ot abban az esetben minden egyes rá leadott szavazat a Fideszt erősíti.

Ez alapján ma elmondható, hogy sem az Együtt, sem a Momentum, sem az egyéb pártok nem számíthatnak több szavazatra annál, mint amennyit ma tartani tudnak. Kutatások szerint 1-1%-ot fognak elvinni a kormányváltástól.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: