Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Mi ez ha nem választási csalás??? Elképesztő, hogy mi folyik itt ebben az országban…

Száznál is több dokumentum (szerződés, táblázat és kérdőív), nagyjából ezer oldal – a hvg.hu közérdekű adatigényléssel kapta meg az egyes budapesti kerületek, valamint több megyei jogú város közvélemény-kutatás szerződéseit, amelyekből kiderült: több mint 150 millió forintot költöttek el az adófizetők pénzéből arra, hogy a politikai és pártpreferenciákat vizsgálják.

Persze a tárgy hivatalosan aligha lehetett ez, a portál beszámolója szerint előfordult, hogy a megkötött szerződés tárgya városmarketing vagy turizmus volt, esetleg a médiafogyasztás szokásai, de a trükk az, hogy a címekkel ellentétben a kérdőívekkel sokkal inkább azt szerették volna kideríteni, milyen is a kormány és az ellenzék közötti aktuális erőviszony. A kutatási eredményeket nem hozták nyilvánosságra.

Hogy okkal, azt bizonyítja a portál által bemutatott eset: a főváros II. kerülete a hvg.hu által kikért időszakban ugyanis több szerződést is kötött, ezekből a legérdekesebb az a 2017. májusi, amely a kerület és a Nézőpont Intézet között jött létre. Közvélemény-kutatás címén 3,9 millió forintot fizetett ki a kerület a kormányközelinek tartott intézetnek. A II. kerületben a Nézőpont 1000 fős mintán azt kutatta többek között, hogy:

Ön inkább elégedett, vagy inkább elégedetlen Orbán Viktor miniszterelnök munkájával?

Ön inkább szeretné, vagy inkább nem szeretné, hogy 2018-ban megbukjon a jelenlegi kormány?

Ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, akkor elmenne szavazni?

Ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, melyik pártra szavazna?

Az adott párt által támogatott jelöltre szavazna?

Inkább jó, vagy inkább rossz irányba mennek a dolgok Budapesten?

A továbbiakban a megkérdezettnek meg kellett neveznie Budapest főpolgármesterét, válaszolni kellett arra, mennyire szeretné fontos politikai pozícióban látni Orbán Viktort, Varga Mihályt, Tarlós Istvánt és Láng Zsoltot, meg kellett mondani, elégedett-e a főpolgármester munkájával, erős vagy gyenge kerületeket szeretne (az utóbbi időben felröppentek olyan hírek, miszerint egy új Fidesz-kormány visszanyesne az önkormányzatiságból) és feltették azt a kérdést is, hogy:

Amennyiben lenne egy olyan ellenzéki, de nem pártszínekben induló jelölt, aki esélyes lenne arra, hogy legyőzze a Fidesz-KDNP jelöltjét, Ön szavazna rá?

Ennek azért van jelentősége, mert a Budapest II. kerülete és a III. kerület egy részéből összeálló választókerületben korábban rendre jobboldali képviselőt választottak ugyan, de a 2014-es eredmények szerint az ellenzéki győzelem esélyei szempontjából eléggé biztató kerületben (is) kitapintható, hogy a Fidesz-KDNP tényleges támogatottsága alacsonyabb lehet, mint a közvélemény-kutatások adatai jelzik.

Mindez azonban csupán egyetlen, a hvg.hu által közzétett kerületi, illetve megyei jogú városok által készíttetett, közpénz-milliókat felemésztő kutatásokból, amelyek aligha a helyiek életvitelét kívánták segíteni.

Forrás: 168 óra


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: