Karácsony Gergely - Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Karácsony Gergely totálisan alkalmatlannak tartja Orbánt az ország vezetésére. Ki is fejtette hogy miért…

Az MSZP-Párbeszéd az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi a 13. havi nyugdíj bevezetése és az igazságos, fenntartható rezsicsökkentés megvalósítása érdekében – közölte a két ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje csütörtökön, Budapesten sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke az LMP-vel közös kezdeményezésről azt mondta, a rendkívüli ülésen szeretnék kimondatni a kormánypártokkal, hogy be kell vezetni az átlagnyugdíj összegével, körülbelül 120 ezer forinttal azonos mértékű 13. havi nyugdíjat.

Hozzátette: az ülésen azt a parlamentnek többször is beterjesztett javaslatot is megtárgyalnák, amely általános rezsicsökkentést tartalmaz. E szerint az átlagnál kisebb fogyasztóknál 30 százalékkal csökkenne a gáz ára, 10-10 százalékkal pedig a távfűtés és a villany ára – ismertette.

A politikus azt mondta, az elmúlt években a nyugdíjak növekedése messze elmaradt attól, amit a gazdaság teljesítménye lehetővé tett volna.

Az energiaárak pedig jóval kisebb mértékben csökkentek, mint amit a világpiaci árak lehetővé tettek volna – közölte.

Felszólította a kormányt, hogy ne 12 ezer, hanem 70 ezer forintos támogatást adjon a gázszámlák kifizetéséhez. A rezsicsökkentésnek hazudott rezsinöveléskor háztartásonként 70 ezer forinttal rövidítették meg a magyar családokat – hangoztatta.

Karácsony Gergely értékelése szerint Orbán Viktor szerdán “a totális alkalmatlanságát” jelentette be, hiszen az elmúlt nyolc évben “gyakorlatilag teljhatalommal” irányította az országot és már eddig is nagyon sok mindent tehetett volna azért, hogy a magyar emberek kevesebb rezsit fizessenek, több nyugdíjat kaphassanak.

A miniszterelnök-jelölt szerint a kormányfő bejelentése azt feltételezi, hogy a választókat félre lehet vezetni a kampány finisében adott “alamizsnákkal”.

Úgy összegzett: a választók dönthetnek, olyan kormányt akarnak, amely nyolc éven keresztül kormányoz és semmit nem tesz azért, hogy az emberek életkörülményei javuljanak, majd az utolsó percben adományokkal akarja lekenyerezni őket. Vagy olyan kormányt akarnak, amely tartós nyugdíjemelést és tartós energiaár-csökkentést garantál minden évben, nem adományként, hanem az emberek jogos követelésére – mondta.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke véleménye szerint a kormány azért vezette be a hatósági árat, hogy nyerészkedjenek a szűkölködőkön.

A Fidesz matematikai képlete úgy néz ki: előre beszednek 70-80 ezer forintot minden családtól, majd a választások előtt egy hónappal odaadnak 12 ezret és ezzel ötszörös pénzt kaszál a kormány – mondta.

Szerinte az, hogy a választások előtt egy hónappal Erzsébet-utalványt osztogat a kormány, nyílt beismerése annak, hogy valamit nagyon elrontottak.

Kitért arra is, hogy a tűzifa ára egy év alatt 13 százalékkal, a szén ára 12 százalékkal, míg a palackos gázé 11 százalékkal nőtt.

A sajtótájékoztatón lejátszották az MSZP nőnapi kampányvideóját, majd virágot osztottak a sajtótájékoztatón jelen lévő újságírónőknek.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: