Békesi László Fotó: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Horn kormány volt pénzügyminisztere, Békesi László nemrég elmondta gondolatait az előttünk álló tavaszról. Sajnos nagyon aktuális minden szava!

A Fidesz a végsőkig elmegy, hogy hatalmon maradjon, de leváltani csak akkor lehet, ha elfogy az EU-s ingyenpénz – véli Békesi László volt pénzügyminiszter.
Ha érdekei kívánják, a szükségállapot bevezetésétől sem retten vissza a kormány…

Békesi szerint a mostani uniós költségvetési ciklus után elfogy a szerény gazdasági növekedés fedezeteként beáramló ingyenpénz, és ezzel egy időben kifutnak az olcsó hitelek is. „A keleti nyitás kudarcot vallott, onnan nem érkeznek az unióhoz hasonló, szabad felhasználású források. Ez más helyzet lesz, nem lehet betömni majd az utolsó pillanatban az elégedetlen társadalmi csoportok száját némi béremeléssel vagy ajándékutalványokkal” – fogalmazott.

Békesi László – magyar közgazdász, politikus, volt pénzügyminiszter Fotó: Népszava

Arra a felvetésre, hogy már a Kádár-korszakban is megteremtették a pénzt kölcsönökből a jóléti kiadásokra, azt felelte: akkor minden hitelező tudta, hogy amíg a rendszer áll, visszakapja a pénzét. Az uniónak hátat fordító Orbán-rendszer szerinte nem lesz hitelképes, illetve irreálisan magas kamatokat kell majd fizetnie az új forrásokért, ezt pedig legfeljebb rövid távon lehet fenntartani.

A volt miniszter szerint egykori pártja, az MSZP „menthetetlenül öregszik és fogy”, az LMP sok mindennel próbálkozik, de eredménytelenül, a Jobbik nem tudja megszólítani a baloldaliakat, a Momentumról pedig kiderült, egyetlen filozófiája generációs alapon benyomulni a politikába. De ennél tovább is ment: szerinte ha elég erős volna az ellenzék, a kormány akár el is halaszthatná a választást.

Ne vicceljen, néhány robbantás után a hívei könyörögni fognak a szükségállapotért. Ez pedig egyszerűen kivitelezhető.
Ezt készíti elő az állandó háborús hangulat, a veszélyeztetettségtudat fenntartása – mondta Békesi László volt MSZP-s pénzügyminiszter a HVG 148 oldalas karácsonyi duplaszámának adott interjújában.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: