Lendvai Ildikó legújabb zseniális írása Békemenetről, Tiborcz-lámpákról, Brüsszelről, s a hogyan továbbról… – brilliáns írás, érdemes elolvasni


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Megint zseniális írással örvendeztetett meg minket a szocialista politikus, elképesztő éleslátással mutat rá a lényegre, mint mindig.

A választás felé tartó pártok haladtak, haladgattak a maguk választotta úton. De Hódmezővásárhelynél egyszer csak megszólalt a GPS: „Útvonalmódosítás!”.

A legjobban a Fidesz lepődött meg. Meg is ütögette a GPS-t: biztosan jól jelez-e. Eddig olyan jól kikövezett, szép, egyenes út vezetett a végcél felé. Sehol egy kátyú, sehol egy előzés, pláne ellenőrzés, hát mit is ellenőriznének? A KRESZ-t már átírták a kedvükért. Ha szembemennek a forgalommal, ha másokat leszorítanak a pályáról, az se baj. Amerre ők járnak, még fekvőrendőr sincs, arról gondoskodik a (fekvő)ügyész. És tessék!

Épp Vásárhelyen, ahol soha útakadály nem volt, elterelik őket. Először próbálták nem meghallani a figyelmeztető hangot. Semmiség, direkt jól jött, hogy el ne aludjanak a volánnál. G. Fodor szerint épp csak egy kicsit dolgozni kell, levenni a „jampigallért”.

De a hang megzavarta a kommunikációs gépezetet. A Pest Srácok „seggreesést” emlegetett, amely testhelyzeten ritkán segít a gallércsere. A Honfoglalás 2000 egyenesen fejeket követelt. Na nem a fő fejet – Bod Péter Ákos mögé már nem bujtathatnák még egyszer, ő is ellenfél lett -,hanem a Békemeneteket szervező CÖF vezetőjéét, aki „csak ül a sok pénzen”, ahelyett, hogy utcára hívna. Bencsik és Bayer gyorsan meg is hirdették az újabb Békemenetet: „Ki kell állnunk a hazánkért.” „Egy a jelszónk a béke”, ugyebár, valamint „harcba boldog jövőért megyünk”.

Ám éppen a jelszó vált kétségessé. Talán kevesebbet kellene sorosozni? Az nem merült fel, hogy kevesebbet kellene lopni, az ember ne kívánjon lehetetlent a gazdáitól. Fricz Tamás bátortalanul felvetette, hogy migránsozni persze szükséges, de azért „az emberi létnek nem csak egy dimenziója van”. Bencsik odáig ment, hogy a sorosozás jópofa, „de a magyar választók intelligensebbek ennél”. Szóval eddig hülyének nézték. Megint az a túltolt bicikli. A primitív uszítás azokat is szavazásra hergeli, akik ellenfélnek számítanak. Inkább az eredményekről kell beszélni. De ez valahogy nem lett igazán meggyőző. Egy Németh Szilárdon úgy állna a szelíd mosoly, mint tehénen a gatya. A megbírált Csizmadia nagy igyekezetében a sikerek között emlegette, hogy „véget vetettek az állami panamázásnak”. Erre azért a harcedzett fideszesek is elpirultak.

Lázár azzal akarta bizonyítani a Tiborcz-lámpák fényerejét, hogy elpanaszolta: Vásárhelyen olyan világos van, hogy nem talált az utcán egy homályos zugot a dolgát elvégezni. Megígérte, ezt Kalocsán és Szolnokon is kipróbálja. Valószínűleg inkább strómanokat alkalmaz majd. Ha városukban kigombolt sliccű fideszes szabadcsapatokat látnak, arcizmuk se ránduljon.Az útvonalmódosítás csak másfél napig tartott. A terelőútról visszatértek az eredetire. Már annyi pénzt, plakátot feccöltek bele! Kicsit variáltak ugyan, az új hirdetéseken az ENSZ lépett Brüsszel és Soros helyére. Ha háború, akkor ne aprózzuk el! A dal is azt mondja: „egész világ ellenségünk.” Ja, ez nem jó, ez a cigány himnuszban van, így folytatódik: „nem loptunk mi, csak egy szöget”, és nálunk azért picit többről van szó. Jobb, ha mégis marad a Soros.

Hallgat-e az útvonalmódosításra az ellenzék? Néhányan igen: az LMP és a Momentum már nem ragaszkodik ahhoz, hogy egyedül legyen a pályán. De van veszélye annak is, hogy rossz irányra váltunk.

Félreértjük a GPS-t, ha azt hisszük, hogy mindenütt lehet független jelöltet indítani. Az országgyűlés közel felét a listás szavazatok adják ki, és a függetlenek töredékszavazatai elvesznek, nem hasznosulnak listán. Így simán nyerne a Fidesz.

Tévútra léphetünk a Jobbik kérdésében is. Mert könnyű egy rokonszenves független jelöltet minden ellenzéki pártnak támogatnia. De lehet-e egymás tenyerébe csapva arra szólítani híveinket: szavazz Toroczkaira? Vagy a Magyar Gárda újjáélesztését tervező Volnerra? Odáig rendben van, hogy le akarjuk váltani a kormányt. Ám belépnénk-e egy Vona-kormányba? Mert egyelőre a Jobbik a legnagyobb ellenzéki párt, a szokások értelmében ő adná a miniszterelnököt. És ha menet közben a Fidesz pénzzel, zsarolással megpuccsoltatja Vonát, és neki alkalmasabbat rakat a helyére? Ki mer megesküdni, hogy ez lehetetlen? Emlékszünk még Dávid Ibolyára? Hogy csínján kell bánni az együttműködéssel, azt a Jobbik is pontosan tudja. Kizárja ebből pl. az MSZP-t, és én büszke vagyok erre. Hogy van az, hogy az ő holdudvarukból senki nem is tolna minket össze?

Én is tudom, hogy ettől még a választók egy része átszavaz az erősebbnek tartott jelöltre. De ez nem ugyanaz, mintha a pártjuk hivatalosan bejelenti eszméi feladását. Akkor miért is jönnének vissza? És hová? Van dolgunk ahelyett is, hogy szégyellt flörtben az asztal alatt simogatnánk a Jobbik lábát, amíg – ha eszénél marad – rá nem csap a kezünkre. A demokratikus pártok koordinációja sem lesz egyszerű, a Fidesz elég jogi akadályt épített be. Lakner Zoltán emlékeztetett: a Vásárhely előtt megnyert öt időközi választás mindegyikén indult demokratikus és jobbikos jelölt is. És a Fidesz mégis vesztett. Mert valóban ellenzékváltó hangulat van. A Fideszt akarják ellenzékben látni. – írta Lendvai Ildikó a nepszava.hu hasábjain.

Forrás: Népszava / BalraMagyar


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük