Czeglédy Csaba sajtótájékoztatója Nyugat.hu
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Döbbenetes interjút adott Czeglédy Csaba alig néhány órával a letartoztatása előtt…

– A Nemzeti Választási Bizottság Polt Péter legfőbb ügyész kérelmére felfüggesztette a mentelmi jogát. Mit gondol, mennyit időt maradhat még szabadlábon?

– Kérdés, hogy az ügyészségnek lesz-e jogi bátorsága indítványozni az újbóli előzetes letartóztatást, és a nyomozási bíró ennek helyt ad-e. Azt ugyanakkor jogállami keretek között nem lehet megtenni, hogy egy választáson indulni kívánó ellenzéki országgyűlési képviselő jelöltet fogva tartanak.
– Mások viszont épp azért támadták indulását, mert szerintük az csak a szabaduláshoz szükséges eszköz, visszaélés a joggal.

– Én képviselőjelöltként nem akarom a büntetőügyet megúszni. Állok az eljárás elébe. Ugyanakkor azt gondolom, eddig is jogtalan volt a fogva tartásom. Ahhoz ugyanis különös ok kell, hogy valakit előzetes letartóztatásba tartsanak. Nem készítek elő bűncselekményt, nem akarok tanúkat befolyásolni, csütörtökön kerültem szabadlábra azóta megszökhettem volna. Be fogom bizonyítani az igazamat.

– A választóknak az ön szava és az önt milliárdos költségvetési csalással gyanúsító ügyészség állítása között kell dönteniük.

– Az egy dolog, amit az ügyészség mond, dönteni a bíróság fog. Már ha az ügyem eljut egyáltalán a bíróságra. Az ügyészség olyan mértékű csalással gyanúsított meg, ami az életvitelemből nem következik. Nincs luxusházam, nem találtak nálam kötegekben álló pénzt vagy luxusautókat.

– Mi ez az ügy az ön olvasatában?

– A konkrét büntetőügy részleteibe nem szeretnék belemenni, mert nem akarom, hogy bárki is azt gondolja, hogy így próbálnám befolyásolni a nyomozást. Az viszont tény: a cégemmel, a Human Operator Zrt.-vel szemben 2011-2017 között egyetlen évet érintően született elmarasztaló NAV határozat, és ez az ügy is az Európai Unió Bírósága előtt van. Alighanem arról van szó: én és a cégem is többeknek az útjába áll.
– Kinek az útjában?

– A lista hosszú. Letartóztatásom előtt nem sokkal, még májusában egy DK-s politikus megbízásából Mészáros Lőrinc ellen tettem feljelentést, mert az a jogerős bírósági ítélet ellenére sem adott ki TAO adatokat. A másik: a választási irodán történt botrányos esetben, a Kopasz-ügyben nem engedtük, hogy megakadjon a büntetőeljárás. Nyakó István itt pótmagánvádat jelentett be és az ügy már a bíróság előtt van, én vagyok a jogi képviselője…

– Ezek azért nem tűnnek olyan súlyú ügyeknek, amik alátámaszthatnák gyanúját.

– Hadd folytassam a sort! Tavaly tavasszal több olyan üggyel is foglalkozni kezdtem, amelyben terhelő bizonyítékok tűntek fel arra, hogy kormánypárti politikusok és közeli hozzátartozóik miként gazdagodtak, továbbá milyen pénzmozgások voltak és külföldi számláikon.

– Amit mond, az emlékeztet Gyurcsány Ferenc esetére: a DK elnöke beszélt arról, hogy Orbán Viktornak svájci bankszámlái lehetnek.

– Sem megerősíteni sem cáfolni nem akarom ezt. Nem vagyok felhatalmazva, hogy nyilatkozzak az ügyben.
– Ha valakiknek vannak bizonyítékai, akkor miért nem hozza nyilvánosságra azokat?

– Azok, akik az információk birtokában vannak, úgy látják, ezeket az bizonyítékokat újságírók bevonásával kell feldolgozni. Az volt a koncepció, hogy 2017 őszén az anyagot rajtam keresztül eljuttatják újságíróknak, akikben én megbízok, és akik aztán ellenőrzik valósak-e az iratok, adatok. Az ügy decemberben már nyilvánosságra kerülhetett volna… – a cikk teljes terjedelmében a népszava.hu oldalon olvasható.

Czeglédy veszélyes a maffia kormányra és ezért minden eszközzel – akár a joggal és hatalommal visszaélve, – el akarják hallgattatni, kivonni a közéletből.

Szólj hozzá!

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: