Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

“Nem a gyógyszer drágult, a támogatás csökkent”, mint az ötvenes évek, “nem a zsömle kicsi hanem a pofátok nagy”!

Tavaly 16,5 százalékkal fizettek többet a vényköteles gyógyszereikért a betegek, mint egy évvel korábban. Ennek oka, hogy az állam kevesebbet költött támogatásra, valamint feltehetően a betegek a korábbinál több drága és új készítményt váltottak ki – derült ki Fekete Tibor gyógyszerpiaci elemzéséből. A szakértő lapunknak azt mondta: a politikai közbeszédben a lakossági teherviselésről hangoztatott nulla százalékkal szemben a piacot is megdöbbentette ez a 16,5 százalék. Hozzátette: a terheket a fogyasztók részben maguk választják, amikor a korszerű, ám de drágább készítményeket kérik.

Az utóbbi években a gyógyszertámogatásra költhető összeg apadásával párhuzamosan szűkült a támogatott készítmények köre, és összességében – a 2012-es és 2015-ös év kivételével – valamennyi évben nőttek a betegterhek is. A gyógyszerpiac alakulásáról szóló Pharmorient-elemezések szerint 2010 óta hektikusan változott az orvosságok árához adott tb-támogatás. Miközben a magyarok egészségi mutatói az uniós államok átlagánál lényegesen rosszabb, nálunk a legmagasabb a betegek által fizetendő önrész.

Forrás: nepszava.hu

Míg az Orbán-kormány első évében, 2010-ben a betegek a vényköteles készítmények árából átlagosan csaknem 40 százalékot fizettek térítési díjként, addig a tavaly átlagosan 2512 forintba kerülő orvosságok dobozonkénti árának már valamivel több mint felét (51,2) százalékát kérték el tőlük a kasszánál. Mindezt úgy, hogy a támogatott szerek átlagos doboz ára az elmúlt nyolc évben 82 forinttal lett kevesebb. – a teljes cikk a nepszava.hu oldalon olvasható.

A betegek a korszerűbb drágább gyógyszereket íratják fel maguknak, azoknak az ártámogatását csökkentette az Orbán kormány. Csakhogy a korszerűtlen régi gyógyszerek azért nem állták ki az idő próbáját, mert olyan mellékhatásaik vannak, amit egy vagy több másik gyógyszerrel kell orvosolni. Erre jó, de arra toxikus, stb. Az a másik gyógyszer is elavult lehet, a maga mellékhatásival…

Olyan ez mint a lavina, szépen maga alá temet, még betegebbé tesz, elpusztít bennünket. Mintha szándékosan akarnának bennünket anyagilag, egészségileg tönkretenni. Lassan a régió legbetegesebb nemzetévé válunk.

Forrás: nepszava.hu / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: