Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ritkán látható ehhez hasonló politikai összecsapás.

Hétfőn tartotta a Gulyás Márton vezette Közös Ország Mozgalom a képviselőjelölti vitasorozatok talán leginkább várt összecsapását, ugyanis Budapest 1. választókerületének jelöltjei csaptak össze a Gödör Klubban. Aki nem ismerné a választókerületet, itt indul Fekete-Győr András (MoMo), Juhász Péter (Együtt), V. Naszályi Márta (MSZP-P) Losonczi Pál (Jobbik) és Csárdi Antal (LMP).

Hogy is fogalmazzunk, van itt a csapatban 2 pártelnök, egy volt főpolgármester jelölt, önkormányzati képviselő és politikai párt marketingigazgatója is, tehát a kampány apokalipszissel egybekötött gyilok szinte elkerülhetetlen volt.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy az MSZP fiatal politikusa hogyan osztotta le a közönség soraiból ezeket a nagyurakat, akik országos ismertségüket latba vetve mészárolják le egymást, a fideszes Hollik Istvánnak tálcán átadva a körzetet (aki egyébként nem vett részt a vitán) egy kis háttértörténet.

Természetesen igaz, hogy a Fidesszel szemben egyetlen egy jelöltnek kell felállnia ahhoz, hogy el lehessen hozni az ellenzék számára egy ilyen fontos választókerületet, és ha úgy vesszük, hogy Budapestről van szó, az ellenzék nem is annyira esélytelen, mint ahogyan az elsőre tűnik.

Az a fránya ego valahogy mindig beleköp a levesbe és az összefogni nem tudó ellenzéknek pont emiatt vált állatorvosi lovává ez a választókerület.

 

Lassan egy éve napirenden van az a vita, hogy Juhász Péter vagy Fekete-Győr az esélyesebb jelölt és a cicaharcban bizony az sem segít, hogy mindketten azt gondolják, hogy Ők a legalkalmasabbak – mert ki ha én nem.

Erre karikírozva közölte a közönség soraiból Kelemen László az MSZP budapesti elnökségi tagja, hogy érti azt a politikai hazugságot, mely szerint valaki beágyazottnak tekinthető attól, hogy ide járt középiskolába (erre hivatkozik Fekete-Győr), vagy hogy országos politikát és celeb-showt csinál kerületi önkormányzati képviselőként (mint Juhász, amikor hívei között szavazásra tette fel azt a kérdést, hogy megborotválkozzon-e vagy sem a kampányra – szerk.) de ha ezek az urak tényleg ennyire felkészültek, tényleg beágyazott jelöltek és tényleg ismerik a választókerületet, akkor bizonyára választ tudnak adni arra a kérdésre, amely köztudottan a körzet egyik legnagyobb problémája az un. „palotaszegénység”.

Elsőre mi sem tudtuk, pontosan mire gondol Kelemen, azonban egy a témával foglalkozó szociológustól megtudtuk, hogy Józsefváros Palotanegyed névre hallgató területén komoly problémát okoz az, hogy sok elmagányosodott idős ember lakik nagy polgári lakásban egyedül. Ameddig párjuk élt, két nyugdíjból, fizetésből könnyen fenntartották ezeket a „palotákat”, elvesztve életük párját, azonban nem bírják fenntartani lakásaikat. Idős koruk miatt, inkább megéhezik a lakás fenntartásának költségeit, de nem hajlandóak kisebb lakásba költözni. – ez a 21. század Budapestjének szemérmes szegénysége – közli a szociológus.

Juhász Péter, aki a vita során semmi mással nem volt elfoglalva, mint hogy az MSZP-t ekézze, meg sem próbált válaszolni a kérdésre, Fekete-Győr pedig láthatólag azt sem tudta, miről van szó.

A Jobbik jelölje legalább azt be tudta lőni, hogy a körzet melyik részén jelentkezhet ez a probléma és Csárdi kollega sem tudott értékelhető választ mondani. Üdítő kivétel talán az MSZP-P jelöltje V. Naszályi volt, aki vagy beletrafált vagy valóban ismerte a problémát azonnal Karácsony Gergely zuglói szociális modelljét ismertette a téma kapcsán.

Elmondható tehát, hogy az 1. az 5. a 8. és 9. kerületet magába foglaló választókerületben az ellenzék nincs a helyzet magaslatán. Alig másfél hónappal a választások előtt az ellenzék jelöltjei egymást ölik a körzetben, miközben lövésűk sincs arról a többségüknek arról, mi is valójában a helyiek problémája. Így pedig nem fog menni.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: