“Lesz még egyszer szép a világ, Lesz még Magyar Köztársaság”


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen
  • 1
    Share

Egy új, a negyedik magyar köztársaság felépítését ígérték az MSZP és a Párbeszéd politikusai, a köztársaság napján tartott csütörtöki, budapesti megemlékezésükön.

A Duna partjától nem messze felállított Magyar Köztársaság kövéhez szervezett rendezvényen Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke arról beszélt, hogy a köztársaság halott, “mert Orbán Viktorék az életére törtek és kevesen voltunk azok, akik védeni próbáltuk”.

Az új, a negyedik magyar köztársaság olyan kell, legyen, amit minden polgára magáénak érezhet, ahol minden magyar ember otthonra talál – jelentette ki. Ahol nincs alávetettség, nincs kiszolgáltatottság, ahol nincsenek első- es másodrendű állampolgárok, ahol nincsenek ordító igazságtalanságok – tette hozzá. Az elmúlt nyolc év azonban úgy vonul majd be a történelemkönyvekbe, mint amikor csökkent a szabadság és nőtt az egyenlőtlenség – fogalmazott.

Orbán Viktor 2010. után nemcsak felszámolta a liberális demokráciát, hanem lebontotta a demokrácia szociális alapjait is – mondta a független képviselő. Az ország kettészakadt, van egy szűk kormányzati elit, és van egy magára hagyott széles társadalom, ahol 4 millió ember él havonta kevesebb, mint 90 ezer forintból – folytatta.

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt és az MSZP-Párbeszéd szövetség a demokráciát újra a jog alapjaira fogja helyezni, visszaállítják a fékeket és ellensúlyokat, hogy a politika soha többé ne uralkodhasson az emberek felett – jelentette ki.Amennyiben kormányra kerülnek a szabadságjogok visszaállításán túl meg fogják teremteni a szociális demokráciát is – ígérte a társelnök. Azt mondta, hogy “az áprilisi győzelem után” új alkotmányba foglalják az olyan alapvető szociális jogokat, mint a lakhatáshoz, az emberhez méltó megélhetéshez, illetve a minőségi betegellátáshoz, oktatáshoz és kultúrához való hozzáférés jogát. Kiemelte, hogy duplájára emelik a családi pótlékot, segítik a részmunkaidős foglalkoztatást és felszámolják a gyermekéhezést. Szabó Tímea arra is kitért, hogy a jövőben senki sem marad majd otthon nélkül, és senki sem fagyhat meg az otthonában csak azért, mert nincs tűzifája.

A politikus azt is bejelentette, hogy többkulcsos adórendszert alakítanak ki és mindenki számára biztosítják a gyógyulás lehetőségét.

Hiller István, az MSZP választmányának elnöke azt mondta: azt akarják, hogy létrejöjjön egy minden magyar állampolgárt összekötő társulás, a negyedik, az új magyar köztársaság. Az emberek többségét nem az érdekli, hogy milyen volt a régi köztársaság, ezért ma arról kell beszélni, hogy milyen lesz a közös jövő – szögezte le.
Szavai szerint tévedtek, amikor azt hitték, hogy mindenki akarja az 1989-ben kikiáltott köztársaságot, ezért a demokraták nem követhetik el még egyszer ezt a hibát.

A politikus ezt követően felolvasta az “új köztársaság 12 pontját”. Az első pont kimondja, hogy Magyarország független, demokratikus, szociális jogállam, az EU büszke tagja. A pontok között szerepel a közvetlen államfőválasztás, a külföldön élő magyarországi magyarok levélben való szavazásának bevezetése, valamint egy új, népszavazással megerősített alkotmány létrehozása. Hiller István ezeket azzal folytatta, hogy garantálják a bíróságok függetlenségét és visszaállítják az Alkotmánybíróság korábbi hatásköreit.

Megígérte, hogy a belügyeikbe való beavatkozás nélkül támogatják a határon túli magyar közösségek törekvéseit. A parlament alelnöke szabad és független közmédiát követelt és bejelentette, hogy eltörlik a “civil szervezeteket megbélyegző” törvényt. A politikus arra is kitért, hogy megerősítik az önkormányzati rendszert és több nőt vonnak be a társadalmi és politikai döntéshozatalokba. Végül azt mondta, hogy az új köztársaság miniszterelnöke nem költözik a budai Várba.

Az esemény végén a néhány tucatnyi egybegyűlt nemzeti színű papírzászlókat szúrt le a Magyar Köztársaság kövéhez.


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen
  • 1
    Share

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük