2017. május 9. Ujhelyi István (MSZP) kirakta a magyar Parlament épületére az Európai Unió zászlóját. Országház, Uniós zászló. Fotó: Vajda József
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ujhelyi István szocialista politikus sosem tétlenkedik. Rendre igyekszik feltárni az Orbán kormány bűneit. Most az egyik, ha nem a rezsim legnagyobb aljasságára világít rá.

EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (176.)

A Fidesz kész erősebb szankciókat is megengedni Brüsszelnek?
Elfogadhatatlannak nevezte a Fidesz több alkalommal is, hogy az Európai Unió intézményei bármilyen módon is beavatkozzanak, kritizáljanak, esetleg szankcionáljanak tagállami kormányokat, azok EU-ellenes és antidemokratikus gyakorlata miatt.

A Fidesz minden alkalommal a „tagállami szuverenitás”, a „nemzetállami függetlenség” szlogenje mögé bújik, nem egyszer pedig a komplett magyar nemzetet tartja pajzsként maga előtt, mondván „Magyarországot támadják”, holott a Fidesz-kormány nem egyenlő a magyar nemzettel. Nagyon nem.

Orbánék azonban nem voltak mindig ilyen kuruckodóak, amikor még nem hülyítette meg őket a hatalom és a közpénz-habzsolás, kifejezetten lényeglátóan fogalmaztak bizonyos európai ügyekben. A 2009-es, de frissítés hiányában máig hatályos európai parlamenti választási programjukban például arról írtak, hogy „Európa polgárainak jólétét és biztonságát a nemzetállami keretek ma már nem garantálják kielégítően. Ezért van szükség az uniós intézmények hatáskörének megerősítésére.” Igen, jól olvassák. A Fidesz európai politikusai a nemzetállami keretek gyengüléséről és az uniós intézmények erősítéséről beszélnek. Feketén-fehéren.

De, a mai orbáni és elmebajba fordult fideszes retorikához képest nem ez a legmegdöbbentőbb.

Hanem az, amikor arról értekeznek a „Magyarország többre képes!” című dokumentumban, hogy az Európai Unió egyik gyengesége éppen az, hogy nehezen tud a saját maga által vallott értékeknek és elveknek érvényt szerezni.

A szövegben egészen pontosan ez szerepel: „(…) az unió intézményei félnek beavatkozni egy-egy kormány belügyeibe. A Fidesznek ugyanakkor meggyőződése, hogy közös értékeink és elveink érvényre juttatását nem lehet mérlegelés tárgyává tenni. Fel kell tehát ruházni az Európai Uniót olyan eszközökkel, hogy tagjait folyamatosan az értékek képviseletére és az alapelvek betartására késztesse; enélkül nincs erős Európa (…) Ellentmondás, ha elvárjuk az uniótól, hogy vegye rá a normakövetésre a tagállamok kormányait, de vonakodunk attól, hogy ehhez a szuverenitásunkat esetleg csorbító felhatalmazást adjunk.” Igen, jól olvasták, a Fidesz szerint az Európai Unió kezébe erősebb szankciókat, hatékonyabb eszközöket kell adni, hogy a renitens kormányokkal szemben fel tudjon lépni és érvényesíteni tudja európai közösségünk érdekeit és értékeit.

Amit a Fidesz most művel a Brüsszel elleni szabadságharccal és a totális elmebajról árulkodó propaganda-kampányaival, már nem egyszerű pávatánc. A teljes szembefordulás mindazzal, amit egykoron képviseltek. A teljes szembefordulás mindazzal, ami az európai Magyarországot jelenti. A teljes szembefordulás a magyar nemzet józan érdekeivel.

A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százhetvenhatodik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2018. január 28. – olvasható Ujhelyi István szocialista EP képviselő blogján.

Forrás: Ujhelyi István facebook oldal / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: