Budapest, 2017. december 9. Juhász Péter, az Együtt elnöke (j) és Szigetvári Viktor választmányi elnök a pártjuk országos politikai tanácsának ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón 2017. december 9-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az Együtt elkerülhetetlenül száguld a megsemmisülés felé.

Szerkesztőségünk levelet kapott arról, mi is történt valójában az Együtt listaállító küldöttgyűlésén, melyet változtatás nélkül közlünk:

Tisztelt Szerkesztőség!

Szeretném Önökkel megosztani, hogy az Együtt tegnapi küldöttgyűlése a valóságban egészen máshogy zajlott, mint ahogyan azt a párt a sajtó felé kommunikálta.

Spat Judit, a párt elnökségi tagja és a Váradi András alapítvány kuratóriumi elnöke volt az első, aki lépésre szánta el magát. A tegnapi napon lemondott az elnökségi tagságáról, mert nem szeretné kockáztatni a családi vagyont, egy esetleges 1% alatti listás szereplés esetén. A helyére a küldöttgyűlés nem választott új elnökségi tagot, hanem módosították az alapszabályt úgy, hogy Spat lemondását követően már nem 10, hanem csak 9 tagú lesz az Együtt elnöksége.

Ezután Berkecz Balázs kérte, hogy vegyék fel a lista első 5 helyének valamelyikére (a hangfelvételes ügy miatt egyáltalán nem is szerepelt az eredetileg beterjesztett listán). Szoros szavazásban a nemek kerültek többségbe, Berkecz ezt bizalmi szavazásként értékelte és bejelentette, hogy ezek után kilép az Együtt-ből. Ezt követően legalább 20-an szólaltak fel és arról győzködték Berkecz Balázst, hogy nem mondjon le és ne lépjen ki. Az utolsó hozzászóló Szigetvári Viktor volt, aki szó szerint azt monda: “hogyha kell, térden állva fogok könyörögni, hogy ne menj el és ne baszd el most”. Berkecz ennek hatására meggondolta magát és egyenlőre marad az Együtt tagja és alelnöke is.

A harmadik volt Komáromi Zoltán, aki még korábban a párt elnökségének javaslatot terjesztett be, ami szerint legyen Ő a párt miniszterelnök jelöltje és listavezetője is. Az Együtt elnöksége ezt leszavazta, majd a lista 9. helyére “száműzte” Komáromit. A kilépésének ez a valódi oka, nem érezte azt, hogy a párt kellően megbecsüli őt. Ezt monda el a küldöttgyűlésnek, majd távozott.

Mellék epizódként Baranyi Krisztina 5. helyre repítésére is tettek javaslatot (Szigetvári volt a javaslattevő). Ezt azonban szintén leszavazták, Baranyi tüntetőleg távozott a teremből és nem várta meg az ülés végét. Később a Baranyi Krisztát elemi módon elutasító Kóber György kezdeményezte, hogy Ő kerüljön előre a 8. helyre (Baranyi elé). A javaslat elbukott végül.

Mind Berkecz, mind Baranyi az 5. helyre, azaz Pataki Márton helyére pályázott, akinek végül sikerül megfognia a pozícióját, de az látszik, hogy az Együtt körül elfogyott a levegő és bár Szigetvári és Juhász kitartanak és igyekeznek együtt tartani a közösséget, a szorosan mögöttük lévő 2. vonal (valamennyire ismert, médiában szereplő politikusok és elnökségi tagok) elkezdett dezertálni és elkezdték kinyírni egymást. A Kóber vs. Baranyi és a Berkecz vs. Pataki (Pataki decemberben azt képviselte, hogy a hangfelvételes ügy miatt Berkecz Balázst fosszák meg az elnökségi tagságától) és még egyéb konfliktusok éleződnek ki.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: