Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ennyire még nem küldték meg Tarlóst, mint ahogy most a facebook-on egy szociális munkás fiatalember!

Új munkacsoportot állított fel a fővárosi önkormányzat azért, hogy kevesebb hajléktalan ember legyen a forgalmas, fővárosi aluljárókban, amely rendőrökből és közterület-felügyelőkből áll, de részt vesz a munkában az alapjogi biztos és a Máltai Szeretetszolgálat is.

A főpolgármester szerint a szabálysértési törvény lehet a megoldás, amely szerint szabálytalan életvitelszerűen tartózkodni a köztereken. A hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek szerint viszont más megoldások kellenének. – írja az atv.hu

Az atv-én látottak, hallottak után íme a szociális munkás fiatal férfi levele:

“VÉLEMÉNY ROVAT KÖVETKEZIK

Az, hogy el akarja távolítani a hajléktalanokat a város az aluljárókból nem új keletű elképzelés és az sem, hogy erre intézkedési csomagot dolgoz ki. A jelenlegi akcióterv megvalósítása már ősz-tél eleje óta folyamatban van.

Az alapvető koncepció arról szólna, hogy a főváros által megbízott szervezetek dolgozói felmérik az aluljárókban életvitel szerűen tartózkodó hajléktalan populáció létszámát, szocio-demográfiai összetételét, mentális- fizikális állapotát és ezek alapján személyre szabott gondozási tervet dolgoznának ki.

A gondozási terv lényege, hogy az adott személyek igénye, képessége, állapota alapján valamilyen ellátó intézménybe integrálja őket, illetve tartósan megoldja a lakhatási problémájukat. Ugye ez a kincstári szöveg. A kérdés az ott élők és a szervezetek együttműködése, aki részt akar ebben venni oké, de mi van akkor, ha nem? Jön a karhatalom? Nagyon úgy néz ki, hogy igen. Azt már tudjuk korábbról, hogy pénz nélküli embereket pénzbüntetésre ítélni, hát finoman szólva se Nobel-díjas ötlet. Azt úgyse tudja kifizetni, vagy ledolgozza vagy leüli, (már ha egyáltalán elő tudják keríteni a rendőrök) de akkor már megint az államnak kerül pénzbe.

A probléma egyfelől ez, másfelől meg az, hogy napközben az aluljárókban tartózkodók többsége szállóhasználó, csak a kemény mag él életvitelszerűen ott, aki meg alapból nem akar sehova se menni. Az hogy valaki az aluljáróban van, hát legyen, engem különösebben nem zavar, neki is lennie kell valahol, elég nagy baj neki, hogy ott van.

Az, hogy megpróbálunk a helyzetükön komplex programokkal segíteni, reintegrálni őket az helyén van. Az viszont, hogy napi szinten közterület-felügyelettel, rendőrséggel karöltve vegzálva lesznek/vannak azt magánemberként és szakmai etikailag is elfogadhatatlannak tartom. A tavalyi évben az „aluljárós-helyzet” akkor súlyosodott el, amikor a Hős utca többször rendőrségi zár alatt volt.

A beanyagozott arcok betódultak az aluljárókba és ott őrjöngtek, inzultáltak mindenkit, nem csak az ott áthaladó embereket, hanem az ott élő hajléktalanokat is. (erről több sajtóhír is megjelent) Ezen is és a korábbi eseteken is felbuzdulva akarja hajléktalanítani az aluljárókat a főváros. A szerhasználat új korba lépett a mindenféle dizájner és otthon kotyvasztott naponta változó összetételű készítményekkel, amiről jóformán a használók és szakemberek sem tudják, hogy pontosan mi az.

Ha több időt, energiát és pénzt fordítanánk ezen használók és szerek megismerésére, prevencióra, ártalomcsökkentésre akkor nagyobb eséllyel orvosolhatnánk a problémát, annál biztosan nagyobb eséllyel mint az igazságügyi üldözésükkel. Kíváncsian, szomorúan, fanyar szájízzel várom az újabb szakpolitikai remekeléseket.” – írja a fiatalember a Facebook posztjában.

Forrás: atv.hu / Facebook / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: