Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Mesterházy Attila az MSZP parlamenti képviselőjénél elszakadt a cérna és olyan nyílt levelet írt, amelybe belepirulhat mindenki a nemzetközi fórumokon.

Az ügy előzménye, hogy a román miniszterelnök nem álltalotta azt mondani, hogy:

ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak akik kitették azt.

Mivel Mesterházy az alelnöke annak a nemzetközi szervezetnek, vagyis a Szocialista Internacionálénak, amely tagja a román Mihai Tudose román kormányfő, szinte lehetett számítani arra, hogy nem hagyja szó nélkül az MSZP politikusa ezeket a gyalázatos kijelentéseket.

Azonban Mesterházy megszületett levele egy óriási követ dobott abba a bizonyos nemzetközi állóvízbe. Most ezúton közöljük ezt a levelet:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Megdöbbenéssel értesültem a magyar autonómiatörekvésekkel és a székely szimbólumokkal kapcsolatos nyilatkozatáról. Meggyőződésem szerint ezek elfogadhatatlanok és megbocsáthatatlanok, európai uniós tagállamban egy felelős állami vezető nem reagálhat így őshonos kisebbségek törvényes törekvéseire. A nyilatkozatok összeegyeztethetetlenek mind az európai, mind pedig azon Szocialista Internacionálé által vallott értékekkel, amelynek a román Szociáldemokrata Párt is tagja. Ezekkel nyilatkozatokkal szemben a magyar és az európai politikai élet minden szereplője, pártállástól függetlenül fel kell lépjen.

Felhívom szíves figyelmét, hogy az autonómiaformák nem kérdőjelezik meg egyetlen ország területi egységét sem, ellenben kiszélesítik a hatalom demokratikus gyakorlását, erősítik a jogállam működését, valamint az ország, a társadalom belső etnikai, nemzetiségi békéjét. Az autonómia különböző formái mindenkor a többség és a nemzeti kisebbség megegyezésén, demokratikus hatalommegosztásán alapulnak. Ennek alapja az EU-ban is alapelvként kezelt önkormányzatiság és szubszidiaritás eszméje, érvényesülésének kerete pedig a működő, demokratikus jogállam intézményrendszere. Egy eszköz, amellyel a kisebbség szülőföldjén megalapozhatja gazdasági és kulturális fejlődését, megteremtheti megmaradásának anyagi, politikai és jogi feltételeit és garanciáit.

Felszólítom, hogy a romániai magyarságot és annak képviselőit létében fenyegető nyilatkozatát azonnal vonja vissza és kérjen bocsánatot. 

Mesterházy Attila

a Szocialista Internacionálé alelnöke


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: