Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Van ok végre bizakodni.

Nehéz kiigazodni a közvélemény-kutatások világában az egyik héten A intézet ezt méri, másik héten pedig amazt, tehát pezsgőt bontani még korántsem érdemes az MSZP híveinek, de úgy látszik a párt túl van a Botka-fiaskón, a neheze még hátra van: össze kell hozni a kormányváltást. – számol be a HírHugó.

Publicus Intézet mérése, amelyet a Vasárnapi Hírek megrendelésére készített, azt mutatja: a bizonytalanok egyre kevésbé szeretik, amit a kormány csinál. Így összességében a választók 58 százalékának nem tetszik, ahogy az országban mennek a dolgok. Ezzel párhuzamosan pedig fokozódik a szavazási kedv,  Orbán Viktor – a jelenlegi számok alapján – akkor dőlhet hátra, ha a mintegy 8,2 millió választónak csak 50-55 százaléka küzdi el magát az urnákig.

Három olyan párt is akad, amelyikkel 2 százaléknyi biztos pártválasztó rokonszenvez. Ilyen a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Momentum és az Együtt. Utóbbi esetében szükséges megjegyezni, hogy 2 százaléknyi stabil voksolója már korántsem biztos, ugyanis a Publicus kutatásának lezárás után elvesztette, Karácsony Gergely, miniszterelnök-jelöltjét, illetve faszozós-szivárogtatós botrányba keveredett.

Az LMP és a DK szinte fej-fej mellett fut, és a DK bizonyul ebben a párharcban most a gyengébbnek: 1 százalékkal kevesebb biztos pártválasztója van

Ami azonban az igazán érdekes fordulat, hogy az ellenzék két meghatározó ereje, a Jobbik és az MSZP között fordult a helyzet: miután a Jobbik  három százalékpontnyi pártválasztót vesztett, az MSZP pedig egy százalékpontnyit erősödött, a szocialisták vették át a vezetést.

A felmérés az ÁSZ-Jobbik balhé előtt készült, tehát azt még nem lehet tudni, hogyan fogják beárazni a választók. A tegnapi kudarcos Jobbik tüntetésből azért lehet már rá következtetni. Ráadásul Vona Gábor folyamatosan veszít a népszerűségéből.

Az MSZP esetében pedig azt nem mérhette a Publicus, hogy miképp módosította a párt népszerűségét Karácsony Gergely fellépése. Tippelni azért is lehet. Egyrészt Karácsony Gergely az ellenzéki oldal legmenőbb politikusa. Másrészt nemcsak az MSZP-sek 90 százaléka öleli szívesen keblére, de a DK-sok 84 százaléka is ezt teszi, ráadásul a bizonytalanok 44 százalékánál jó – összességében  pedig a kormányváltást akarók 63 százaléka szereti. Vélhetően nem túlzás azt állítani, hogy felpumpálja valamennyire az MSZP népszerűségét.

Ezt támasztja alá, hogy a kormányváltást akarók 55 százaléka szerint Kunhalmi Ágnes szerepvállalása (emlékeztetőül: az MSZP budapesti elnöke lett a párt kampányarca) igenis segíti a baloldali ellenzéket a kormányváltásban.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: