Kijöttek a friss számok: rég láttunk ekkora átrendeződést a politikai pártok támogatottságában


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Van ok végre bizakodni.

Nehéz kiigazodni a közvélemény-kutatások világában az egyik héten A intézet ezt méri, másik héten pedig amazt, tehát pezsgőt bontani még korántsem érdemes az MSZP híveinek, de úgy látszik a párt túl van a Botka-fiaskón, a neheze még hátra van: össze kell hozni a kormányváltást. – számol be a HírHugó.

Publicus Intézet mérése, amelyet a Vasárnapi Hírek megrendelésére készített, azt mutatja: a bizonytalanok egyre kevésbé szeretik, amit a kormány csinál. Így összességében a választók 58 százalékának nem tetszik, ahogy az országban mennek a dolgok. Ezzel párhuzamosan pedig fokozódik a szavazási kedv,  Orbán Viktor – a jelenlegi számok alapján – akkor dőlhet hátra, ha a mintegy 8,2 millió választónak csak 50-55 százaléka küzdi el magát az urnákig.

Három olyan párt is akad, amelyikkel 2 százaléknyi biztos pártválasztó rokonszenvez. Ilyen a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Momentum és az Együtt. Utóbbi esetében szükséges megjegyezni, hogy 2 százaléknyi stabil voksolója már korántsem biztos, ugyanis a Publicus kutatásának lezárás után elvesztette, Karácsony Gergely, miniszterelnök-jelöltjét, illetve faszozós-szivárogtatós botrányba keveredett.

Az LMP és a DK szinte fej-fej mellett fut, és a DK bizonyul ebben a párharcban most a gyengébbnek: 1 százalékkal kevesebb biztos pártválasztója van

Ami azonban az igazán érdekes fordulat, hogy az ellenzék két meghatározó ereje, a Jobbik és az MSZP között fordult a helyzet: miután a Jobbik  három százalékpontnyi pártválasztót vesztett, az MSZP pedig egy százalékpontnyit erősödött, a szocialisták vették át a vezetést.A felmérés az ÁSZ-Jobbik balhé előtt készült, tehát azt még nem lehet tudni, hogyan fogják beárazni a választók. A tegnapi kudarcos Jobbik tüntetésből azért lehet már rá következtetni. Ráadásul Vona Gábor folyamatosan veszít a népszerűségéből.

Az MSZP esetében pedig azt nem mérhette a Publicus, hogy miképp módosította a párt népszerűségét Karácsony Gergely fellépése. Tippelni azért is lehet. Egyrészt Karácsony Gergely az ellenzéki oldal legmenőbb politikusa. Másrészt nemcsak az MSZP-sek 90 százaléka öleli szívesen keblére, de a DK-sok 84 százaléka is ezt teszi, ráadásul a bizonytalanok 44 százalékánál jó – összességében  pedig a kormányváltást akarók 63 százaléka szereti. Vélhetően nem túlzás azt állítani, hogy felpumpálja valamennyire az MSZP népszerűségét.

Ezt támasztja alá, hogy a kormányváltást akarók 55 százaléka szerint Kunhalmi Ágnes szerepvállalása (emlékeztetőül: az MSZP budapesti elnöke lett a párt kampányarca) igenis segíti a baloldali ellenzéket a kormányváltásban.


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük