Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ritkán látott csörte ez.

Rég láttunk ennyire intelligens és higgadt vitát, amelyet Lendvai Ildikó az MSZP politikusa és Heller Ágnes filozófus vívott meg a 168 óra hasábjain. A téma természetesen a Jobbik körül kialakult vita volt. Dióhéjban: Heller szerint lehet a Jobbikkal összebútorozni a Fidesz leváltása érdekében, Lendvai pedig elvi alapokon utasítja el a szélsőjobbal vagy ahogyan a szocialista politikus fogalmaz a Jobbik a Fidesz 2-vel.

Az alábbi cikkünkben szemelvényeket fogunk kiragadni a vitából, a teljes vita elolvasható a 168 óra cikkében, ezen a linken.

Lendvai Ildikó: Vegyes érzésekkel jöttem a beszélgetésre, mert Heller Ágnest tisztelem és szeretem, mondandójával általában egyetértek, de most van köztünk vita. Abban nincsen, hogy a demokratikus oldalon, ahogy Ágnes mondta, a balliberális oldalon egy közös lista az optimális…

Heller Ágnes.: …azért nem mondok demokratikus oldalt, mert mindenki demokratának nevezi magát.

L. I.: Én mégis ezt a kifejezést szeretem használni, mert vannak az országban nem baloldali vagy liberális, hanem konzervatív demokraták is. A Jobbikot és a Fideszt viszont nem sorolom a demokraták közé.

H. Á.: Lehet, hogy a szocialisták nem tartják annak, de akkor tegyük fel a kérdést: mi a demokratikus párt definíciója? Mert ebben a pillanatban a Jobbik azt mondja, hogy vissza akarja állítani a jogállamot. Mi nem demokratikus ebben?

L. I.: Az, ahogy ők elképzelik a jogállamot. A Jobbik és a Fidesz programja nem tér el egymástól, a Fidesz nem tett mást, mint betűről betűre megvalósította a Jobbik programját.

H. Á.: De a Fidesz nem egy párt, a programja nem érdekes. A Fidesz egy zsarnokság. A Jobbik viszont egy párt, még ha nem szeretem is a programját.

L. I.: A Jobbik is jogfosztó hatalmat valósítana meg.

H. Á.: Ezt honnan veszi?

L. I.: A Jobbik az érpataki modellt és a Toroczkai-féle önkormányzati gyakorlatot dicséri. Nem tegnap, hanem ma is. Érpatakon a cigányokat alázzák, Toroczkai rendelete szerint a nagyközségben a meleg párok nem mehettek volna az utcára.

H. Á.: Ami elfogadhatatlan.

L. I.: Nem csak a múltjukkal van bajom, a jelenükkel is. A Fidesz a jobbszélre beszél, a Jobbik elnöke most középre, de ettől még ugyanazon a kockán állnak a sakktáblán. Már egyik sem hangosan cigányozik, de a szociálpolitikájuk kirekesztő. Egyik sem nyíltan zsidózik, de a történelemszemléletük hasonló. Putyinhoz ugyanúgy viszonyulnak. Ágnes azt nyilatkozta a Magyar Narancsnak, hogy Paks az egyik legfontosabb ügy. Nem a múltban, hanem nemrégiben beszélt a Jobbik képviselője arról, hogy folytatnák Paksot, orosz részvétellel.

H. Á.: Ezért említettem azt a hat pontot, amiben meg kell egyezni.

L. I.: De hogy lehet megegyezni Paksról, ha a baloldali pártok nem akarják folytatni, a Jobbik viszont igen?

H. Á.: Ha a Jobbik nem egyezik meg a hat pontban, amelynek része Paks leállítása, akkor nem lehet belevenni az ellenzéki együttműködésbe, és nincs visszalépés a javára.

L. I.: Lehet, hogy közeledünk egymáshoz. Ágnes azt mondta, hogy ha a Jobbikkal nem lehet a lényeges pontokban megegyezni, akkor az általa javasolt konstrukciót nem lehet fönntartani.

H. Á.: Stimmel.

H. Á.: Nézzük akkor fordítva: mit kéne tennie a Jobbiknak, hogy elfogadható legyen a többi ellenzéki pártnak?

L. I.: Mit nyerne a Jobbik egy ekkora átváltozással?

H. Á.: Nagy dolgot: a választók támogatását a jelöltjei számára.

L. I.: Milyen párt az, amelyik nemcsak a tegnapi, hanem a mai programját, világnézetét is feladja a szavazatokért? Miért higgyek neki?

H. Á.: Ezért kellene leülni egyeztetni velük.

L. I.: Ön leülne a Fidesszel egyeztetni egy koalícióról?

H. Á.: A Fideszt leváltani kell, nem egyeztetni vele.

L. I.: Le kell váltani azt a bezárkózó, gyűlölködő nézetrendszert is, amit a Jobbik hirdet. Ha az emlegetett hat pontot a ballib pártok állítják össze, és a Jobbik elfogadja, akkor azonnal elveszíti választóinak jó részét. Az előbbieknek pedig csak a blama marad.

H. Á.: A probléma az, hogy le sem ülnek egymással ezt átbeszélni.

L. I.: Nyilvános vitákra leültünk. Ahol az derült ki, hogy alig vannak közös pontok.

H. Á.: Lehet, de akkor nem kell a választóknak azt hazudni, hogy az ellenzék megnyeri a választást. Mert közös jelöltek nélkül nem fogja. Az a gyanúm, hogy az ellenzék nem is akar választást nyerni. Mindenki azon verseng, hogy hány helyet szerez abban a képviselőházban, ahol aztán béna kacsa lesz. Azt mondják, hogy meg akarják nyerni a választásokat, de abból, amit csinálnak, az ellenkezője következik.

L. I.: Én azt tartanám hazugságnak, ha a miniszteri székek kedvéért azt mondanánk: rendszert fogunk váltani, nem csak kormányt, de a Jobbikkal kézen fogva. A Jobbikkal nem lehet rendszert váltani. Ha a mi oldalunk nem ütődött és önző, lehet a Jobbik nélkül is megoldás. Ha a körzetekben egyetlen baloldali jelölt van, akkor az ellenzéki indulók közül sok helyen lesz ő a legesélyesebb. Akkor pedig a kormányváltást akaró szavazók rá fognak voksolni.

A vita teljes terjedelmében elolvasható a 168 órában, ezen a linken.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: