Egymásnak esett Lendvai Ildikó és Heller Ágnes – rég látott csörte a demokratikus oldalon


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Ritkán látott csörte ez.

Rég láttunk ennyire intelligens és higgadt vitát, amelyet Lendvai Ildikó az MSZP politikusa és Heller Ágnes filozófus vívott meg a 168 óra hasábjain. A téma természetesen a Jobbik körül kialakult vita volt. Dióhéjban: Heller szerint lehet a Jobbikkal összebútorozni a Fidesz leváltása érdekében, Lendvai pedig elvi alapokon utasítja el a szélsőjobbal vagy ahogyan a szocialista politikus fogalmaz a Jobbik a Fidesz 2-vel.

Az alábbi cikkünkben szemelvényeket fogunk kiragadni a vitából, a teljes vita elolvasható a 168 óra cikkében, ezen a linken.

Lendvai Ildikó: Vegyes érzésekkel jöttem a beszélgetésre, mert Heller Ágnest tisztelem és szeretem, mondandójával általában egyetértek, de most van köztünk vita. Abban nincsen, hogy a demokratikus oldalon, ahogy Ágnes mondta, a balliberális oldalon egy közös lista az optimális…

Heller Ágnes.: …azért nem mondok demokratikus oldalt, mert mindenki demokratának nevezi magát.

L. I.: Én mégis ezt a kifejezést szeretem használni, mert vannak az országban nem baloldali vagy liberális, hanem konzervatív demokraták is. A Jobbikot és a Fideszt viszont nem sorolom a demokraták közé.H. Á.: Lehet, hogy a szocialisták nem tartják annak, de akkor tegyük fel a kérdést: mi a demokratikus párt definíciója? Mert ebben a pillanatban a Jobbik azt mondja, hogy vissza akarja állítani a jogállamot. Mi nem demokratikus ebben?

L. I.: Az, ahogy ők elképzelik a jogállamot. A Jobbik és a Fidesz programja nem tér el egymástól, a Fidesz nem tett mást, mint betűről betűre megvalósította a Jobbik programját.

H. Á.: De a Fidesz nem egy párt, a programja nem érdekes. A Fidesz egy zsarnokság. A Jobbik viszont egy párt, még ha nem szeretem is a programját.

L. I.: A Jobbik is jogfosztó hatalmat valósítana meg.

H. Á.: Ezt honnan veszi?

L. I.: A Jobbik az érpataki modellt és a Toroczkai-féle önkormányzati gyakorlatot dicséri. Nem tegnap, hanem ma is. Érpatakon a cigányokat alázzák, Toroczkai rendelete szerint a nagyközségben a meleg párok nem mehettek volna az utcára.

H. Á.: Ami elfogadhatatlan.

L. I.: Nem csak a múltjukkal van bajom, a jelenükkel is. A Fidesz a jobbszélre beszél, a Jobbik elnöke most középre, de ettől még ugyanazon a kockán állnak a sakktáblán. Már egyik sem hangosan cigányozik, de a szociálpolitikájuk kirekesztő. Egyik sem nyíltan zsidózik, de a történelemszemléletük hasonló. Putyinhoz ugyanúgy viszonyulnak. Ágnes azt nyilatkozta a Magyar Narancsnak, hogy Paks az egyik legfontosabb ügy. Nem a múltban, hanem nemrégiben beszélt a Jobbik képviselője arról, hogy folytatnák Paksot, orosz részvétellel.

H. Á.: Ezért említettem azt a hat pontot, amiben meg kell egyezni.

L. I.: De hogy lehet megegyezni Paksról, ha a baloldali pártok nem akarják folytatni, a Jobbik viszont igen?

H. Á.: Ha a Jobbik nem egyezik meg a hat pontban, amelynek része Paks leállítása, akkor nem lehet belevenni az ellenzéki együttműködésbe, és nincs visszalépés a javára.

L. I.: Lehet, hogy közeledünk egymáshoz. Ágnes azt mondta, hogy ha a Jobbikkal nem lehet a lényeges pontokban megegyezni, akkor az általa javasolt konstrukciót nem lehet fönntartani.

H. Á.: Stimmel.

H. Á.: Nézzük akkor fordítva: mit kéne tennie a Jobbiknak, hogy elfogadható legyen a többi ellenzéki pártnak?

L. I.: Mit nyerne a Jobbik egy ekkora átváltozással?

H. Á.: Nagy dolgot: a választók támogatását a jelöltjei számára.

L. I.: Milyen párt az, amelyik nemcsak a tegnapi, hanem a mai programját, világnézetét is feladja a szavazatokért? Miért higgyek neki?

H. Á.: Ezért kellene leülni egyeztetni velük.

L. I.: Ön leülne a Fidesszel egyeztetni egy koalícióról?

H. Á.: A Fideszt leváltani kell, nem egyeztetni vele.

L. I.: Le kell váltani azt a bezárkózó, gyűlölködő nézetrendszert is, amit a Jobbik hirdet. Ha az emlegetett hat pontot a ballib pártok állítják össze, és a Jobbik elfogadja, akkor azonnal elveszíti választóinak jó részét. Az előbbieknek pedig csak a blama marad.

H. Á.: A probléma az, hogy le sem ülnek egymással ezt átbeszélni.

L. I.: Nyilvános vitákra leültünk. Ahol az derült ki, hogy alig vannak közös pontok.

H. Á.: Lehet, de akkor nem kell a választóknak azt hazudni, hogy az ellenzék megnyeri a választást. Mert közös jelöltek nélkül nem fogja. Az a gyanúm, hogy az ellenzék nem is akar választást nyerni. Mindenki azon verseng, hogy hány helyet szerez abban a képviselőházban, ahol aztán béna kacsa lesz. Azt mondják, hogy meg akarják nyerni a választásokat, de abból, amit csinálnak, az ellenkezője következik.

L. I.: Én azt tartanám hazugságnak, ha a miniszteri székek kedvéért azt mondanánk: rendszert fogunk váltani, nem csak kormányt, de a Jobbikkal kézen fogva. A Jobbikkal nem lehet rendszert váltani. Ha a mi oldalunk nem ütődött és önző, lehet a Jobbik nélkül is megoldás. Ha a körzetekben egyetlen baloldali jelölt van, akkor az ellenzéki indulók közül sok helyen lesz ő a legesélyesebb. Akkor pedig a kormányváltást akaró szavazók rá fognak voksolni.

A vita teljes terjedelmében elolvasható a 168 órában, ezen a linken.


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük