Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Pénteken tüntetést tartott a Jobbik Magyarországért Mozgalom a a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt.

Fogy a levegő Vona Gábor Jobbik elnök körül, ugyanis elmondhatjuk így utólag, hogy nem egy alaposan megtervezett politikai húzás volt a demonstráció megszervezése, hanem szabályosan orosz rulett.

A HírHugó publicistája szerint is hatalmas kudarc volt a Jobbik politikai gyűlése, melyet a párt a Lendvai utcai Fidesz székház elé szervezett, ugyanis a kisebbik jobboldali párt szerint az Állami Számvevőszék a Fidesz irányítására megbírságolta a pártot 660 millió forintra, amely lehetetlenné teszi, hogy a Jobbik elinduljon a következő parlamenti választáson.

Ne tévedjünk a Jobbik pofátlan volt akkor, amikor a mögötte álló támogatói segítségével szinte egyedüliként tudott több ezer plakátot elhelyezni az országban. Ilyen szempontból nincs sok különbség a Jobbik és a Fidesz között. Csupán annyi, hogy a Fidesz áron alul kapott plakátjaiért a Fidesz nem, csak a Jobbik kapott büntetést.

Csupán 2000 fő ment el a Jobbikért demonstrálni, egy álmos Facebook csoport is képes több embert megmozgatni, így nem lehet kérdéses ez kudarc. De milyen tanulságot érdemes ebből levonni?

2000 fő. Először is tegyük fel azt a kérdést, hogy mennyi is a Jobbik taglétszáma? Egy 2016-os cikkben a párt közel 18 ezer fős taglétszámot mondott magáénak, és persze tegyük gyorsan hozzá, hogy van a Jobbiknak egy ifi tagozata is, melynek a tagsága elérheti a 2000 főt, talán. Ha ezeket a tényeket figyelembe vesszük, akkor ez azt jelenti, hogy a Jobbikért csupán a saját tagjainak a 10 százaléka állt ki és 90 százalékuk otthon maradt.

A helyzet azonban ennél rosszabb. Ugyanis a Jobbik nem egyedül demonstrált, ezt a 2000 főt a Jobbikkal együtt összesen 4 olyan párt hozta össze, amelyik azt hiszi magáról egyedül ő fogja leváltani Orbánt. Tüntetett az LMP, a Momentum, az Együtt és Jobbik. Díszes társaság, mindegyikük kellő képen okos és szép, hogy azt gondolja magáról Ő a jövő. – számolt be a tüntetésről a HírHugó.

Azonban a helyzet még ennél is rosszabb: könnyű belátni, hogy ekkora állítólagos taglétszámmal 4 pártnak, köztük a Jobbikkal, amely a mantra szerint most az életért küzd, mindenféle média rásegítés nélkül is illik, illene kivinni úgy önerőből ezt a 2000 főt. De itt kérem, a Simicska médián át, bizonyos baloldali és liberális médiumokon keresztül  a csapból is a Jobbik tüntetés folyt. Neves baloldali értelmiségiek motyogtak nagyon okos érveket, hogy miért kell a Jobbik mellé állni. A társadalmat azonban ez nem hatotta meg.  Persze, a baloldalon a meghatározó erő az MSZP karakteresen azt mondta, hogy nem, de a DK és a Párbeszéd is jelezte, hogy inkább nem menne el erre a tüntetésre.

Na de nézzük a tanulságokat: először is a Jobbik erejét jócskán de jócskán túl értékeli a Simicska hátszéllel megtámogatott média. A Jobbik nem több és nem kevesebb, mint egy ügyes kommunikátor, de nagyon messze van attól, hogy ő egy nagy néppárt lehessen. Pláne az LMP vagy a Momentum erejét túlozzák el a média stúdióiban.  Most az Együttről csak azért nem írók semmit, mert szeretném megőrizni a posztom komolyságát.

Másodjára kiderült, hogy a liberális véleményformáló elit egy része teljesen el van szakadva a valóságtól. Nincsen arra út, amelyre ők vinnék a baloldalt. Kiderült, hogy konvergál a nullához a Jobbikkal érzet szimpátia a baloldaliak körében. Nem azt csinálják a baloldali szavazók, amit ők mondanak nekik. S nem tűrik az elvtelen megmozdulásokat: ha tíz éven keresztül azt mondtátok a Jobbik a főgonosz, náci, fasiszta, rasszista párt akkor ne tessék már nekünk most azt mondani, hogy ja nem is. Az eltévedésük mértékét jól jelzi, hogy még a rendezvény előtt is arról okoskodtak nagycikkekben, hogy huuu a Jobbik most aztán úgy meg fog lódulni ettől…

Harmadjára megbukott az az áltudományos okfejtés is, hogy nincs olyan ma már, hogy baloldal meg jobboldal. Ez olyan badarság mintha valaki azt mondaná nincs olyan hogy fekete vagy fehér. Ezek a társadalmat leíró kategóriák. Olyan értékek, melyek mentén csoportosul és gondolkodik az ember. Éppen ezért, soha de soha nem lesz egy jobboldali párt elfogadható alternatíva a baloldaliaknak. Hát mert ugye vannak olyanok, hogy elvek.

Negyedik, hogy a politikai támogatottság önmagában nem egy kommunikációs tényező. Tehát egy pártnak hiába van jó média lehetősége (Jobbik, LMP, Momentum), hiába ömlik nap, mint nap a médiából hogy ők a csodák, lófaszt nem ér önmagában. Sokkal jelentősebb tényező a társadalmi beágyazottság, a hálózat és a szervezet. Sokszor írtuk le, hogy a Jobbik egy lufi. Nincs mögötte semmi társadalmi szervezőképesség. Kb 1 éve dől a Jobbik propaganda nem gyenge mennyiségben a Simicska plakáthelyekről és a Jobbik támogatottsága meg sem mozdul. Persze a hálózat fontos kiegészítő eleme kell, hogy legyen a kommunikációs platform.

Ötödik és ez a legfontosabb: a Jobbik a néppártosodással nem szerzett híveket, de cserébe a régi táborának egy zöme elpártolt. Ráadásul, ahogy az egyik blogon írták, üres lett a mondanivalója, nincs ott semmi építőgondolat.

Összefoglalva ez egy totális kudarc a Jobbiknak. Megbukott az a perverz kísérlet, hogy a Jobbikot és baloldalt össze lehet boronálni. Pofára estek azok, akik jelentősen túllőtték a Jobbik erejét. Kiderült erről a pártról, hogy bizony lényegesen gyengébb, mint aminek azt sokan gondolják. Az emberek nem látják áldozatnak, hanem egy olyan szereplőnek, aki maga is vastagon tett a jogállam lebontásáért. Halott ügy. Nincsen arra út. Csókolom. – véli az értékrendi portál publicistája.

Aligha fogja ez a kudarcos akció meghátrálásra késztetni a kormánypártokat

Bár egyetlen egy célja lett volna a demonstrációnak, mégpedig az, hogy bebizonyítsa, van az a társadalmi nyomás, amely mellett nem lehet megtenni, hogy ellehetetlenítsék a pártot, jogos vagy nem jogos módon. A párt vezetői korábban hasonló demonstrációt vizionáltak, mint a “netadós tüntetés” esetén, azonban a várt csoda úgy néz ki elmaradt.

Ez a műsor ahhoz is kevés lett volna, hogy egy sikeres jobbikos akcióként el legyen adva, nemhogy a NER megroppantására alkalmas tömegdemonstrációra. Egy szó mint száz, Vona Gábor 19-re lapot húzott és alulmaradt. Senki nem számított ekkora kudarcra, a Fidesznél pedig minden bizonnyal pezsgőt bontottak…


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: