Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (170.)

Manchesterben és Edinburghban is szavazhatnak jövőre a magyarok!
Kis lépés a kivándorolt százezreknek, de nagy lépés a Nagy-Britanniában élő magyaroknak – ezzel a hasonlattal is összefoglalható, hogy a magyar állam (sokak kitartó lobbijának és munkájának eredményeként) a jövő év elején konzulátust nyit Manchesterben és Edinburghban. Sőt, mint azt a Külügyminisztérium államtitkára írásbeli megkeresésemre elmondta: a két új intézményben jövő tavasszal már szavazhatnak is a régióban élő, de magyarországi lakcímmel is rendelkező kivándorolt tízezrek.
Ez komoly és fontos eredmény. Mindkét városban régi tartozása volt a magyar kormánynak, hogy állandó konzulátust nyisson, hiszen az utóbbi években jelentősen megnövekedett a környéken élő magyarok száma, miközben a Nagy-Britanniában új életet kezdő honfitársaink tulajdonképpen csak Londonban tudták eddig elintézni adminisztratív ügyeiket. Sőt, ami régóta megoldásért kiáltott: a Fidesz választási törvényének értelmében, míg a határon túli magyarok levélben is voksolhatnak a választásokon, addig a kivándoroltak továbbra is csak személyesen tehetik ezt meg a külképviseleteken. Ez eddig a Manchesterben és főként az Edinburgh környékén élőknek jelentős többletterhet, utazást és kiadást jelentett, mivel egészen Londonig kellett zarándokolniuk, ha élni akartak alkotmányos jogukkal.
Üdvözlendő tehát, hogy a helyi magyarokkal közös munkánk eredményeként ez a két konzulátus a következő hónapokban megnyitja kapuit.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a magyar kormány lépése bár a kivándorolt százezrek érdekképviseletének megerősítése kapcsán mindenképpen pozitív, de messze nem elégséges. Jelenleg többszázezer, elsősorban családalapítás előtt álló, tettre kész magyar fiatal hagyta el az országot és keresett biztonságos és nyugodt megélhetést valamelyik nyugat-európai országban.
A magyar kormány valójában nincs tisztában sem a pontos számukkal, sem a nagyobb kolóniák pontos helyével, sem valódi problémáikkal, bürokratikus nehézségeikkel. A kivándorolt magyaroknak több és végre intézményesített figyelem jár, elengedhetetlen a gyermekeik magyar oktatását segítő állami iskolák létrehozása, az államilag támogatott közösségi kulturális terek működtetése – erről szól az a „Hazaváró-program”, amelyet a kivándoroltakkal közösen alkottunk meg és amelyet nemrég nemzeti minimumként ajánlottam minden döntéshozónak.

Ebben a magyar kormány egyelőre jelentős lemaradásban van.

Sőt, minden pozitív előrelépés mellett a magát nemzetinek mondó kormány azzal, hogy továbbra is első- és másodrangú állampolgárokra osztja a magyar nemzetet a szavazati jog gyakorlásának megnehezítésével, valójában nem csupán az alkotmány betűjével szemben cselekszik, de a magyar nemzet egységének víziójával is vállaltan szembefordul.
A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százhetvenedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert radikális európai demokrataként ez a dolgom. – írja nyílt levelében Ujhelyi István az MSZP politikusa.

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: