Döbbenetes elemzés látott napvilágot, amely felülírhatja az összes ellenzéki párt terveit


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Vannak a politikában pillanatok, amikor dönthetnek az érzelmek, de vannak pillanatok amikor semmi más pusztán a számok!

Egyre feszítőbb pont a külön vagy közös lista. Kálmán Olga próbált meg a közös lista mellett érvelni. Legyünk bölcsek! Kár vitatkozni ezen, mert a számok makacs dolgok, ezért mi kiszámoltuk kinek van igaza.

Látszólag megtorpant ismét a balpártok együttműködési tárgyalása, persze mindegyik pártvezető elmondja, hogy folynak a tárgyalások, csak épp az idő is megy. Mi itt nagyon szeretnénk kormányváltást s ezért úgy döntöttünk kiszámoljuk kinek is van igaza?

Ahogy megírtuk, arra már Kálmán Olga is felhívta a figyelmet, hogy nagyon sok veszteség képződik a mandátum elosztásnál a külön listák esetén. Na de nézzük, bejött- e Kálmán Olga tippje.

Először is kezdjük azzal, hogy tisztázzuk mi az a mandátum kiosztás. A magyar parlamentben 199 képviselői hely van, ebből 106 mandátum egyéni választókerületekből kerül be. Ennek a 106 mandátumnak a sors egyszerű: az kapja aki megnyeri a körzetet.

A maradék 93 mandátum pedig úgynevezett listás mandátum. Mindegyik pártnak van egy listája, szavazáskor ezért kapunk 2 szavazólapot, mert egyszer szavazunk az egyéni képviselőre, másodszor szavazunk egy párt listájára.A pártlistákra leadott (itt most leegyszerűsítve mondom el) szavazatokból egy képlet segítségével kerül kiszámításra, hogy abból a 93 parlamenti helyből melyik párt hány mandátumot szerez, ezt a kiszámítási folyamatot nevezik mandátum kiosztásnak.

Van egy csomó képlet amivel ezt ki lehetne számolni. A magyar választási törvény  d’Hondt-módszert alkalmazza, ami a legnagyobb listának juttat több mandátumot. Úgy kell kiszámolni a megszerzett mandátumot, hogy képzünk egy táblázatot. Az első sorában a pártok szavazatszámát eggyel, a második sorában kettővel, a harmadik sorában hárommal, a negyedik sorban néggyel osztjuk el és így tovább 93-ig. A táblázatban lévő legnagyobb 93 érték egy-egy mandátum, tehát ha a Fidesz lista alatt van a legnagyobb 43 szám akkor övék 43 mandátum, ha az MSZP alatt 23 akkor övék 23 és így tovább.

De önnek nem kell ezt kiszámolni, megtettük mi. 2014-ben a választásokon a Fidesz 37 mandátumot szerzett. A baloldali közös lista (MSZP-DK-Együtt-PM-MLP) 28 mandátumot, a Jobbik 24-et, az LMP pedig ötöt.

 d’Hondt-módszerrel kiszámolva a 2014-es választás listás mandátumai

Most nézzük meg, hogy ez a listás mandátum szám hogyan is alakul, ha külön listák vannak.

Jól látszik a táblázatból hogy a Fidesz eggyel több mandátumot kap, 37 helyett 38 képviselőt küldhetne a parlamentbe, míg a baloldal (MSZP 16, DK 5, Együtt-PM 5) a 28 mandátum helyett csupán csak 26-ot. S a maradék egy mandátum a Jobbikhoz került volna. Már itt is stabilabb kétharmada alakult volna ki a Fidesznek. Ez azt jelenti, hogy a Kész Zoltános időközi választási győzelem után is megmaradt volna a Fidesz kétharmada.

Tehát ebből az következik, hogy azok akik azt mondják, hogy a közös lista több mandátumot eredményez, azoknak igazuk van és ezt nem politikai érvek mentén mondom, pusztán a nyers számok ezt mutatják.

S mindenki tudja, hogy ebben a rendszerben minden mandátum számít… hát még 2.


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük