Civilek összehozták a valóságos csodát – ennél szebb emberi történettel ritkán találkozunk


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Ez egy csodálatos kezdeményezés, mert milyen szép is lenne egy olyan világ ahol nem választanának el a korlátok, amikor mindenki mindenkinek megnyílik, s mindenki mindenkiben meglátja a szépséget.

Az internet böngészése közben, mikor az ember szörföl a neten az egyik oldalról a másikra, néha igen értékes dolgok, projektek kerülnek a szeme elé. Éppen hogy csak belebotlottunk és ritkán favorizálunk ilyesmit de ez most annyira aktuális és annyira jó….

Van egy kis csapat aki arra tette fel az életét, hogy megmutassa a világnak, hogy „mindenki a lelke mélyén egy hercegnő, egy királylány, egy szépségkirálynő és egy címlaplány.” – ahogyan Sárosi Emőke a projekt vezetője fogalmazott.

A Relatív Szépség projekt lényege Down-szindrómásoknak, autistáknak, értelmi- és testi fogyatékkal élő nőknek segíteni. Akiknek azon túl, hogy egy addig ismeretlen és nagyon pozitív élményt adnak, segítik az önelfogadását, a társadalmi elfogadását és integrációját.

A projektről, röviden

A Relatív Szépség projekt célja a zárt közösségek kinyitása mellett az emberek látásmódjának, gondolkodásának kinyitása, társadalmi érzékenyítés, a sztereotípiák lerombolása. A szépség relatív, az emberség nem: ahogy mindenki lehet szép, úgy mindenki lehet a társadalom elfogadott, egyenjogú tagja. A szépségipar és a fogyatékkal élők világa is ugyanolyan zárt világ, de ez nem kell, hogy törvényszerű legyen: a címlapokon nem csak topmodellek lehetnek és a fogyatékkal élők sem csak a világtól elrejtve élhetnek.

A projekt két alappillérre épül: alkotó eseményekre és kiállításokra. Az alkotóeseményen modellek, sminkes, ékszerész és fotós vesz részt. A modellek minden esetben a társadalom perifériájáról (zárt közösségekből) érkeznek: Down-szindrómások, autisták, értelmi- és testi fogyatékkal élők. Az eseményen a modellek egy miniinterjút követően megtapasztalják, milyen érzés olyan szépnek lenni, mint a topmodellek. Ezután profi fotókat készítünk róluk, amiből a grafikus utómunkával létrehozza egy lehetséges divatmagazin címlapját. Ennek a magazinnak a címe mindig a modell keresztneve, főcímei pedig a miniinterjúból kikerülő szövegek.Ezekből a képekből kinyomtatott plakátok lesznek, amelyeket kiállítunk. A megnyitókon playback színházzal, kerekasztal-beszélgetéssel dolgozzuk fel az alkotás és a befogadás élményét. Ezt a kétpilléres receptet bármelyik városba el lehet vinni, meg lehet ismételni, így járt már a projekt Budapesten mellett Budaörsön is.

A Relatív Szépség projekt 2016 májusában indult. Az első fotózások a Salva Vita Alapítvánnyal együttműködve történtek, szeptember 15-én nyílt meg ezekből a kiállítás a Nem Adom Fel Cafe & Bar-ban. A megnyitó ünnepségen a Rögtönzések Színháza Playback társulat lépett fel.

Ez a csodás kezdeményezés pályázott az egyik magyarországi bank közönségszavazásám az Erste civil kezdeményezéseket felkaroló programjában. Most Ön is segíthet nekik egy szavazattal, hogy munkájukhoz megkaphassák a megfelelő támogatást. Ez most Önnek  két kattintás, neki óriási segítség:

http://www.erstehiggymagadban.hu/palyazat/relativ-szepseg-909

 

Sok sikert kívánunk a projekthez a Relatív Szépség csapatának és sok boldog pillanatot, órát a fogyatékossággal élő hölgyeknek, akik ennek a csodának a részesei lehetnek.


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük