Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A politikai elemző valósággal sziporkázott bejegyzésében, ezeket a mondatokat még sok helyen fogják idézni. Így védjen meg téged Ceglédi Zoltán. Minden szava arany 🙂

Ceglédi Zoltán: Ne nevessünk Németh Szilárdon hisz ma ő a Fidesz, és éles helyzetekben mindenki Németh Szilárddá válik, Gulyás Gergelytől Lázár Jánosig.

Ceglédi Zoltán: Ne nevessünk Németh Szilárdon hisz Ő a Fidesz

Nemrég még a teljes Egyesült Államok jól szórakozott az abszurd és agresszív hazudozó Donald Trump nevű milliárdoson, aki hasznos bohócként tette izgalmassá a republikánus előválasztást. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy a végső jelölt a pártvezetés favoritja, Rubio lesz, akit csak a legszerencsétlenebb Bush, illetve a vonalas Ted Cruz szoríthat meg. Nem szaporítva a szót, tudjuk, Trump nemcsak jelölt, de elnök is lett. És folytatta a hazudozást – amit ne tudjunk be a szokásos (és fals) „minden politikus hazudik” közhelynek. Ez ma a politika egyik legfontosabb kérdése. Ezek a hazugságok ugyanis már nem korrekciós céllal és nagyságrenddel megfogalmazott hamis állítások. Az aktor itt nem egyszerűen elferdít tényeket vagy letagadja azokat. Nem a valóság ismeretéből, és a módosításon kívül fennálló világ rögzítéséből indul ki. A politikai hazugságok új valóságot kreáló formában jelennek meg. Messze nem pusztán a Trump-kampányban, majd a kormányzását fémjelző „alternatív tények” formájában. Az EU-ból kilépő britek jelentős része is hazugságokból épített rendszerben mozogva adta le a szavazatát – vezérük, Nigel Farage a népszavazás másnapján, mellékesen közölte, hogy „hiba volt” az állításuk a kampányban, hogy Nagy-Britannia heti 350 millió fontot küld az EU-ba, és ez a kilépés után majd a brit büdzsét gazdagítja.

Nem egyszer, véletlenül rosszul előadott adatról beszélek:

ez szerepelt méteres betűkkel a kampánybuszán! Nem valós, hanem csak kampányelemként hasznosuló, a politikai hátország által bevédett és szajkózott, majd a hazugság életciklusának végére érve különösebb veszteség nélkül eldobható hamis állításokról beszélünk. Trump is ettől teflon: nem a valóságba erőltet hamis elemeket, hanem teljes világot kreál, ahol saját szabályai szerint mindig neki van igaza, és soha nincs felelőssége, csak a pillanat uralása a cél.

Orbán Viktor pedig pontosan ismeri ezt a mechanizmust

Erre gondolt, amikor a Fidesz-kongresszuson kijelentette, hogy „a korszellem” az ő oldalukon áll. Hatalomgyakorlásuk naprakészen másolja a politikai hazugságokra épülő külföldi példákat, sőt néha itt kísérletezik ki a nemzetközi mintákat. Itt már rég bejáratott gyakorlata volt a nem kormánypárti újságírók parlamenti kitiltásának, a kormánypropagandisták „felkérdeztetésének”, amikor Trump szóvivője először tartott sajtótájékoztatót a hozzájuk lojális sajtómunkásoknak. Handó Tünde már rég a bugyiügyi tanácsadóknál tartott, amikor elindult a lengyel igazságszolgáltatási reform csatája.

Az álhírek dömpingje az Egyesült Államoktól Európa nyugati felén át egészen Magyarországig mindenhol ezt a politikai kultúrát szolgálja ki – nagyrészt ugyanazon orosz szerverekről, hogy újabb azonosságot említsünk. Nálunk a Soros-ellenes kampány jelen stádiuma jutott el oda, hogy már teljesen hamis, kreált hazugság a teljes üzenet. Relatív sikerük oka az ellenfeleik gyengeségében és rossz stratégiájában is keresendő.

Őszöd…

Az Őszöd felemás feldolgozásával („igazságbeszéd”) az igazmondási elvárás lerontása tartotta a 2010 előtti ciklus feléig a koalíciót, majd a kisebbségi kormányt hatalmon – és vette ki az élét a 2010 utáni kormányt érő kritikáknak. A hazugságokkal szembeállított alternatíva is ugyanolyan mintán bukott el: Amerikában nem sikerült Hillary Clintont annál pozitívabb jelzővel felruházni, mint hogy ő nem Trump, a Brexit pozitív és egységes pro-EU-kampány hiányában tudott nyerni, a mi Hillarynk pedig a 2014-es összefogósdi volt. Nem elég azt mondani, hogy mi nem a Fidesz vagyunk. Ebben a világban pedig Németh Szilárd nem a kivétel, nem az abszurd bohóc, hanem az egyik leghatékonyabb és legfegyelmezettebb kommunikátor. Amikor arról beszél, hogy nem hiszi, hogy „Őcsényben gumikat szurkáltak”, és nem tud arról, hogy a Fidesz korábban Sorostól kapott pénzt, akkor pontosan követi az előírt mintát. A politikai hazugságokat az álhírekkel operáló, orosz hátterű médiagépezet nagy zajjal körbedobálja, a politikai ellenfelek megkérdőjelezhető hitelessége gyenge, és nincs másik történetük. A hazugoknak pedig nem okos, nem szerethető, hanem a hazugságot határozottan és egyszerű eszközökkel előadó, gátlások nélküli kommunikátorokra van szükségük.

Trump, Farage, Wilders

– ők ugyanúgy a politika mulatós zenészei, ahogy Németh Szilárd. Ezért is érdemes befejezni a nevetgélést rajta. Ma ő a Fidesz, és éles helyzetekben mindenki Németh Szilárddá válik, Gulyás Gergelytől Lázár Jánosig. Azt mondja és úgy szavaz. Maga Orbán Viktor se tudna már elemelkedni e figurától. Németh Szilárd nem több és nem is kevesebb, mint esszenciája a ma mutatott Orbán-képnek. A jövő politikai küzdelmeiben az egyik oldalon teljesen hazug világ áll majd. Most dől el, hogy Magyarországon kit és mit állítanak vele szembe. Azt javaslom, hogy ne a saját Németh Szilárdjukat, hanem annak tökéletes ellentétét próbálják. CEGLÉDI ZOLTÁN politikai elemző


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: