Image: 72947083, Szili Katalin, független országgyűlési képviselő, a Szociális Unió (SZU) elnöke., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ki ne emlékezne Szili Katalinra, bár el tudnánk felejteni….

Annak idején a Rákosi Mátyás születésnapjára verset író költőkről mondta azt a pesti értelmiség – a tehetség és a jellem nem minden esetben jár kéz a kézben. Van azonban olyan pillanat, amikor még csak egymásra sem talál a tehetség és a jellem.

Valaha baloldalinak vallotta magát Szili, azonban elveit hamar aprópénzre váltotta és most a Fidesz környékén sertepertél. A baloldal volt üdvöskéje például a Fidesz nemzeti konzultációját élteti.

Hosszú interjút adott a 168 órának Szili Katalin volt házelnök, aki most Semjén Zsolt munkatársaként miniszterelenöki megbízott, a határon túli autonómiaügyek egyeztetési eljárásaiban működik közre. A beszélgetés harmadában a szocialistákat szídja, mikor pedig a kérdező a szemére veti, a kifogásolt ügyekben a Fidesznek is ugyanolyan kritizálható a viszonya, Szili hárít. Hát idáig jutottunk…

Mindenesetre most éppen összefogna Szili Katalin, persze egészen máshogy. A sztárklikk számolt be róla, hogy a politikus a római katolikus püspöki palotában tartott rendezvényen Németh László szavait tolmácsolva arról beszélt, hogy Ady volt “ostora” népének, ugyanakkor “imádta és leborult” előtte.

Életét és költészetét ismertetve, néhány versét idézve Szili Katalin azt mondta, Ady munkássága elévülhetetlen, versei mai is aktuálisak. A rövid életű “zsenivel” kezdődött meg lényegében a 20. századi magyar irodalomtörténet, szociális és társadalmi kérdésekkel foglalkozó publicisztikáiban, valamint a magyar ugarról szóló költeményeiben mindvégig ott volt a feszültség, ami aztán próféciai magasságokba emelte őt – fogalmazott.

“Mikor fogunk már összefogni?” – tette fel Ady ismert kérdését Szili Katalin, utalva arra, hogy Ady korában és a jelen korban ugyanolyan fontos az összefogás a magyarok között. Mint mondta, mai is aktuálisak azok a kérdések, amelyekkel publicisztikáiban és verseiben foglalkozott Ady Endre, ilyen például a népesedés és a nemzet jövőjének problémái.

Szili Katalin előadásában Adyt idézve azt mondta, Erdélynek külön lelke van, amely a magyar történelem során sokszor volt a magyarság megtestesítője. Innen olyan szellemi erők nőttek ki, melyeket meg kell őrizni – hangsúlyozta a miniszterelnöki megbízott. Hozzátette, ezt csak úgy lehet megtenni, ha a magyarok közösségként és egységként élnek tovább, egymással pedig párbeszédet folytatnak.

A 140 éve született Ady Endréről pénteken és szombaton több eseményen emlékeznek meg Nagykárolyban. Pénteken délután irodalmi délutánnal és műsorral várják az érdeklődőket, a megemlékezéssorozat szombati napján pedig a Károlyi-kastélynál Ady Endre és Bölöni Györgyné Marchis Otília nagykárolyi találkozásának emléket állító egészalakos bronzszobrot leplezik le.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: