Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Végleg elhallgatott az, akinek a hangja sokak számára a reményt és a szabadságot hordozta…

Vannak pillanatok, amikor nem politikai hitvitákat kell tartani, hanem csendben emlékezni és végiggondolni, volt egy korszak amelyben mindenkinek igaza volt és mégis senkinek sem.

A magyarországi szocializmus megítélése nem fekete és nem fehér – egész egyszerűen más társadalmi rend volt az. Míg a sajtó és szólásszabadság korlátozott volt, ugyanúgy mint az utazáshoz való jog, mindaddig sosem látott szociális biztonság és létbiztonság volt az országban.

Voltak a rendszernek támogatói és természetesen volt a rendszernek ellenzéke. A korszak ellenzéki hangjának szimbóluma tagadhatatlanul a Szabad Európa rádió volt.

A Szabad Európa Rádió egyik legnépszerűbb műsora az 1959 májusában induló Teenager party volt, ezt szerkesztette, és vezette. A műsorban hallhatták először a magyar fiatalok a rock és a beat világsztárjait, Chuck Berryt, Elvist, Cliff Richardot, a Beatlest, vagy a Rolling Stonest.

A Teenager Party hatása különösen a hatvanas években volt felbecsülhetetlen, amikor a rock and rollt és a beatet kezdetben tiltotta, majd később is csak megtűrte a közszolgálati magyar rádió. Ekkor a Radio Luxemburg mellett a SZER volt az új zenék kizárólagos forrása itthon.

Münchenben meghalt Ekecs Géza, a Szabad Európa Rádió emblematikus szerkesztője, a korszak kulturális szimbóluma, műsorvezető, a Teenager Party Cseke Lászlója.

Cseke László megszűnéséig, azaz 1992-ig dolgozott a rádiónál.

BalraMagyar/Sztárklikk


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: