Egy korszak szimbóluma hagyott itt bennünket végleg


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Végleg elhallgatott az, akinek a hangja sokak számára a reményt és a szabadságot hordozta…

Vannak pillanatok, amikor nem politikai hitvitákat kell tartani, hanem csendben emlékezni és végiggondolni, volt egy korszak amelyben mindenkinek igaza volt és mégis senkinek sem.

A magyarországi szocializmus megítélése nem fekete és nem fehér – egész egyszerűen más társadalmi rend volt az. Míg a sajtó és szólásszabadság korlátozott volt, ugyanúgy mint az utazáshoz való jog, mindaddig sosem látott szociális biztonság és létbiztonság volt az országban.

Voltak a rendszernek támogatói és természetesen volt a rendszernek ellenzéke. A korszak ellenzéki hangjának szimbóluma tagadhatatlanul a Szabad Európa rádió volt.

A Szabad Európa Rádió egyik legnépszerűbb műsora az 1959 májusában induló Teenager party volt, ezt szerkesztette, és vezette. A műsorban hallhatták először a magyar fiatalok a rock és a beat világsztárjait, Chuck Berryt, Elvist, Cliff Richardot, a Beatlest, vagy a Rolling Stonest.

A Teenager Party hatása különösen a hatvanas években volt felbecsülhetetlen, amikor a rock and rollt és a beatet kezdetben tiltotta, majd később is csak megtűrte a közszolgálati magyar rádió. Ekkor a Radio Luxemburg mellett a SZER volt az új zenék kizárólagos forrása itthon.

Münchenben meghalt Ekecs Géza, a Szabad Európa Rádió emblematikus szerkesztője, a korszak kulturális szimbóluma, műsorvezető, a Teenager Party Cseke Lászlója.Cseke László megszűnéséig, azaz 1992-ig dolgozott a rádiónál.

BalraMagyar/Sztárklikk


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük