Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hatalmas változások előtt az Európai Unió.

Történelmi jelentőségű eseményre kerül sor a következő napokban: az európai közösség vezetőinek göteborgi csúcstalálkozóján várhatóan elfogadják a „szociális pillérnek” nevezett dokumentumot, amely kulcsfontosságú alapot biztosít majd egy igazságosabb, szociálisan érzékenyebb Európához. Legalábbis azon tagállamok esetében, amelyek aláírják és csatlakoznak a célkitűzésekhez. Orbán Viktor szerint ugyanis a szociális biztonság megteremtése is csak holmi „brüsszeli trükk”, amely az általa pajzsként feltartott „nemzeti szuverenitás” csorbítását célozza. Ez persze egy újabb orbitális baromság.

A szociális pillér alapja a mindenki számára egyenlő esély és hozzáférés a munkaerőpiachoz, illetve az oktatáshoz, valamint a méltányos munkafeltételek és a szociális védelem biztosítása. Egyszóval: a méltóságteljes élethez való jog. Olyan fontos célkitűzések szerepelnek benne, mint a szociális védelemhez és oktatáshoz való egyenlő hozzáférés, a tisztességes bérek és a megfelelő életszínvonal garantálása, a méltósággal teli időskor, benne a megfelelő nyugdíjak biztosítása, vagy épp a nők és férfiak közötti egyenlő bánásmód és foglalkoztatás elérése. Mindezek kimondása és elfogadása, legyenek az európai döntéshozók a politikai ring bármilyen színű sarkában, minden európai demokrata, minden szociáldemokrata nagy, közös eredménye lesz. A miénk is.

A Fidesz egyelőre csak kuruckodik ebben a magyar társadalmat is húsbavágóan érintő ügyben, szerintük csupán akkor támogathatóak a megfogalmazott szociális célok, ha azok elérését és eszközeit teljességgel ráhagyják a tagállamokra. Vagyis, Orbánék ismét csak nem akarják, hogy bárki és bármi előírja számukra, miként kell tisztességes megélhetést biztosítani a dolgozó magyar embereknek. Mert, hogy ők nem akarnak. A Fidesz nem akar európai minimálbért, nem akar európai minimál-nyugdíjat, nem akar egységes egészségbiztosítási és munkanélküli-biztosítási rendszert. Úgy tűnik, mindez nem fér bele a nemzeti együttműködés rendszerébe. Úgy tűnik, szerintük jólét csak nekik és családtagjaiknak jár. Úgy tűnik a tébolyult narancsrezsim szegénységben, tudatlanságban és tehetetlenségben akarja tartani a magyar embereket. Göteborgban meg lesz a lehetősége a magyar miniszterelnöknek és a magyar kormánynak, hogy végre a magyar emberek tisztességes életének és jövőjének garantálása mellé álljon a szociális pillér támogatásával és a közös európai célok megvalósításával. Göteborgban történelmet írnak az európai vezetők. Orbán viszont lehet, hogy kiiratkozik a szociális Európából. És kiírja vele együtt Magyarországot is.

A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százhatvanhatodik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert radikális európai demokrataként ez a dolgom. – írja legutóbbi közleményében Ujhelyi István az MSZP EP képviselője.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: