Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Zseniális írást tett közzé közösségi oldalán az MSZP legendás politikusa.

Jánosi György az MSZP volt alelnöke főiskolai docens, országgyűlési képviselő, politikai államtitkár, szociológus, költő rendhagyó bejegyzést tett közzé facebook oldalán, ahol véleményünk szerint tökéletesen tisztába tette a dolgokat:

Én lassan odáig jutok, hogy feladom az értelmetlen küzdelmet. Úgy tűnik, teljesen hiábavaló volt az MSZP és Botka László gesztusa az ellenzéki együttműködés érdekében.

Nemrég még azt írtam: jó lenne, ha minden demokratikus ellenzéki párt hátrébb léptetné a saját kormányfő-jelöltjét, mert túl sok a gyenge fényű ellenzéki csillag az égen. Azt reméltem, így talán megindulhatnak a tárgyalások egy ellenzéki kerekasztal körül, ahol a civil tüntetések vezető is helyet kaphattak volna.

Botkát visszaléptette az MSZP. A többiek nem követték a példát. Inkább mosolyogva tort ültek a szocialisták felett és azt hitték, ettől még egy kicsit erősebb fénnyel állócsillagok maradhatnak az egyre sötétebbé váló égen.

Az LMP-ről már régóta tudjuk, hogy semmi közük az európai zöld-pártokhoz. Ők megbízással jöttek, hogy akadályozzák meg az ellenzéki összefogást. Náluk már eldőlt, hogy a jobb- és baloldal közötti lavírozás után – amit Schiffer és Szél oly gyakran bemutatott – Orbán oldalán kötnek ki. Szily Katalin példáját követve nyilván megfelelő és “méltó” jutalom fejében.

Azt is lehetett látni, hogy az Együtt és a PM az ellenzéki oldalon csak ajánlatra várt. Közös jelöltjük Karácsony Gergely egyszer odaállt Botka mellé, másszor meg nem is annyira titokban bízott valamiféle Új Pólusban az LMP (és talán a Momentum) oldalán. Hogy önállóan nem viszik semmire, azt tudják. De könnyen lehet, hogy később már nem lesz hova állniuk és a semmibe tűnnek majd a rájuk adott szavazatok.

A legnagyobb csalódás azonban Gyurcsány Ferenc volt. Rajta látszott és látszik leginkább, hogy a sok felesleges csörte után mennyire diadalittas Botka kudarca láttán. Ő okos és tapasztalt politikus. Pontosan tudta, hogy a DK nem nyerhet választást és szerintem azt is látja, hogy egy ellenzéki összefogás sem képes erre pusztán az egyéni körzetekben kötött megállapodással.

Lehet, hogy ő is csak túlélésre játszik, hogy aztán később újra vezéregyéniség próbáljon lenni? A minap visszaidézte egy régi nyilatkozatát. Ebben azt mondta: még egy-két ciklusra szükség van ahhoz, hogy létrejöjjön egy erős, egységes baloldali váltópárt. Valószínűleg titokban azt reméli, hogy ezt ő fogja vezetni.

Néhány hónapig még láthatók lesznek ezek a halvány fényű álló csillagok. Aztán el fognak tűnni újabb négy évre a teljes sötétségben. Mert ahelyett, hogy egymás fényét erősítenék, inkább kioltják egymást. Hogy aztán hogyan számolnak majd el mindezzel azok előtt, akik értük küszködtek és dolgoztak reggeltől estig, az már legyen az ő dolguk.

Talán még mindig nem reménytelen. Talán még mindig van idő, hogy a teljes sötétség beköszönte előtt észhez térjen mindenki.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: