Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Borzalmas és tragikus.

A Piramis együttes alapítója Som Lajos a legendás basszusgitáros. A 70 éves korában távozó zenész halálát együttese facebook oldalán jelentették be. Idén nyáron  került kórházba a zenész egy korábbi lábsérülés súlyosbodása miatt. A zenészt még 2012-ben kirabolták józsefvárosi otthonának közelében, ahol földre lökték, kifordult a lába.

A hatvanas évek közepén kezdett el zenélni a Record nevű zenekarban. A Gyapjúforgalmi Vállalat Révay utcai kultúrtermében volt állandó klubjuk.

1964-től 17 éves korától zenélt, 1965-ben alapította a Dogbeaters zenekart. Majd egy évvel később jött a Fekete-Fehér, aztán 1968-tól 1969-ig játszott a Record nevű zenekarban.

Som Lajos a Record után a Neoton együttesbe igazolt, ahol akkor már későbbi felesége, Karda Beáta volt az énekesnő.

A következő nagy állomás a Taurus együttes, az első magyar hard rock zenekar volt az életében a ’70-es évek elején, amelyben Radics Bélával, Balázs Fecóval és a Metróból átigazolt Brunner Győzővel játszottak együtt.

Köves Miklóssal létrehozták a Piramis együttest. Ekkor még Lévay Tibor volt az énekesük, akit később a Generálból távozó Révész Sándor váltott fel.

A Piramis feloszlása után 1985-ben az ugyancsak sikeres Senator nevű együttes basszusgitárosa lett, amelyben Takáts Tamással, Szekeres Tamással, Giger Károllyal és Varga Lászlóval zenéltek együtt.

1992-ben újra összeállt a Piramis, a nagy érdeklődésre való tekintettel öt koncert erejéig, a klasszikus felállásban. 1997-ben Závodi Jánossal mindketten 50. születésnapjukat ünnepelték, ennek alkalmából Száz év zene címmel készítettek közös albumot, korábbi slágereiket újra felvéve. 2006-ban ismét összeállt a Piramis, de a megromlott egészségi állapotú Som Lajos csupán a koncertek elején és végén léphetett színpadra, akkor is vendég basszusgitáros társaságában.

A köztudottan baloldali zenésztől búcsúzott ma az MSZP Józsefvárosi Szervezete is az alábbi közleménnyel:

Mély megrendüléssel értesültünk Som Lajos kerületünk meghatározó alakjának halálhírén.

“Tavasszal jártunk Lajosnál, aki elkötelezett szimpatizánsunk volt, mindemellett mondhatjuk, egy kiváló ember.

Nem ez az a pillanat, amikor bármilyen politikai kritikát kell megfogalmazni, azonban fájdalmas az, hogy Lajos egyébként apróságnak tűnő kérését, hogy jobban teljenek napjai a kerület vezetése milyen kicsinyesen utasította vissza, többszöri kérésünk ellenére is. Sajnáljuk, hogy Lajos problémájának a megoldását már nem élhette meg.

Az MSZP Józsefvárosi Szervezete részvétét fejezi ki a család a barátok és a pályatársak részére.”


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: