Nem akárki hagyott itt bennünket ismét – gyászol az ország


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Borzalmas és tragikus.

A Piramis együttes alapítója Som Lajos a legendás basszusgitáros. A 70 éves korában távozó zenész halálát együttese facebook oldalán jelentették be. Idén nyáron  került kórházba a zenész egy korábbi lábsérülés súlyosbodása miatt. A zenészt még 2012-ben kirabolták józsefvárosi otthonának közelében, ahol földre lökték, kifordult a lába.

A hatvanas évek közepén kezdett el zenélni a Record nevű zenekarban. A Gyapjúforgalmi Vállalat Révay utcai kultúrtermében volt állandó klubjuk.

1964-től 17 éves korától zenélt, 1965-ben alapította a Dogbeaters zenekart. Majd egy évvel később jött a Fekete-Fehér, aztán 1968-tól 1969-ig játszott a Record nevű zenekarban.

Som Lajos a Record után a Neoton együttesbe igazolt, ahol akkor már későbbi felesége, Karda Beáta volt az énekesnő.

A következő nagy állomás a Taurus együttes, az első magyar hard rock zenekar volt az életében a ’70-es évek elején, amelyben Radics Bélával, Balázs Fecóval és a Metróból átigazolt Brunner Győzővel játszottak együtt.Köves Miklóssal létrehozták a Piramis együttest. Ekkor még Lévay Tibor volt az énekesük, akit később a Generálból távozó Révész Sándor váltott fel.

A Piramis feloszlása után 1985-ben az ugyancsak sikeres Senator nevű együttes basszusgitárosa lett, amelyben Takáts Tamással, Szekeres Tamással, Giger Károllyal és Varga Lászlóval zenéltek együtt.

1992-ben újra összeállt a Piramis, a nagy érdeklődésre való tekintettel öt koncert erejéig, a klasszikus felállásban. 1997-ben Závodi Jánossal mindketten 50. születésnapjukat ünnepelték, ennek alkalmából Száz év zene címmel készítettek közös albumot, korábbi slágereiket újra felvéve. 2006-ban ismét összeállt a Piramis, de a megromlott egészségi állapotú Som Lajos csupán a koncertek elején és végén léphetett színpadra, akkor is vendég basszusgitáros társaságában.

A köztudottan baloldali zenésztől búcsúzott ma az MSZP Józsefvárosi Szervezete is az alábbi közleménnyel:

Mély megrendüléssel értesültünk Som Lajos kerületünk meghatározó alakjának halálhírén.

“Tavasszal jártunk Lajosnál, aki elkötelezett szimpatizánsunk volt, mindemellett mondhatjuk, egy kiváló ember.

Nem ez az a pillanat, amikor bármilyen politikai kritikát kell megfogalmazni, azonban fájdalmas az, hogy Lajos egyébként apróságnak tűnő kérését, hogy jobban teljenek napjai a kerület vezetése milyen kicsinyesen utasította vissza, többszöri kérésünk ellenére is. Sajnáljuk, hogy Lajos problémájának a megoldását már nem élhette meg.

Az MSZP Józsefvárosi Szervezete részvétét fejezi ki a család a barátok és a pályatársak részére.”


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük