Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orbánnak most tényleg elment az esze!

Védhetetlen- így minősítette az Onkológiai Társaság elnöke azt a botrányos intézkedést, amit a kormány november elejétől készül bevezetni.

HírHugó is beszámolt arról, hogy november elejétől a kormány egy olyan intézkedést akar bevezetni, hogy a különböző daganatokban szenvedőknek a legmegfelelőbb helyett csak a legolcsóbb gyógyszert finanszírozza az államkassza. Az egészségügyi államtitkár is elismerte: korszerűbb készítményre csak akkor térhet át az orvos, ha a legolcsóbb készítménynek túl sok a szövődménye.

Ez az intézkedés tervezett az orvosoknál is kiküldte a biztosítékot. A Gépnarancs közölte le teljes terjedelemben Dr. Pajkos Gábornak, a Onkológiai Társaság elnökének a nyilatkozatát: Orvosszakmai érvekkel nem védhető az onkológiai terápiák tervezett egységesítése, az onkológiákon ma még elérhető daganatellenes gyógyszerek alkalmazásának novembertől tervezett korlátozása – minősítette a kormány intézkedését, mely értelmében ezentúl több betegségtípusban is csak a legolcsóbban beszerezhető gyógyszerrel lehetne megkezdeni a rákbetegek kezelését.

Majd elmondta az orvos azt is a személyre szabott orvoslás lényege, hogy a daganatos beteg számára választunk gyógyszert, s nem központilag kijelölt gyógyszerhez rendeljük hozzá a rákbetegeket, ahogyan azt most bevezetni tervezik.

Majd kifejti a szakorvos, hogy bár statisztikailag hasonló a gyógyszerek hatása, de azok nem egymással felcserélhető terápiák, amelyeknél mindegy lenne, hogy melyiket adjuk a betegeinknek. A különböző hatóanyagok a ráksejteket más pontokon támadják.

S, hogy miért nem kísérletezgethet az orvos a különböző gyógyszerekkel?  Mert az első választásként adott gyógyszer sikere határozza meg leginkább a daganatellenes gyógyszeres terápia eredményességét, a beteg sorsát – érvel Pajkos Gábor.

 Azt is elmondja, hogy a vaklicit, mellyel kívánja a kormány kiválasztani a gyógyszereket azért nem alkalmazható, mert még azonos hatás esetén is eltérő a szerkezetük, hatásmechanizmusuk, tehát egymással nem felcserélhetők. Ha két, azonos betegségtípusban és stádiumban lévő rákbeteg csak azért kapja ugyanazt a gyógyszert, mert az a legolcsóbb, a megtakarítás csak látszólagos, mivel ez adott betegnél az eredményesség rovására mehet. A leginkább költséghatékony terápia a hatásos terápia.

A szakorvos ellentmondást lát abban, hogy a társadalombiztosító eddig szakmailag indokoltnak látta megadni a terápiaválasztás lehetőségét, most mégis megvonná ezt a szakorvosoktól, illetve a betegektől.

Megszólalt a kormányzati szerv vezetője is… bár ne tette volna: “A világon sehol nincs elegendő forrás arra, hogy valamennyi terápiát biztosítani lehessen olyan betegek részére is, akiknél nem garantálható a maximális hatékonyság.”

Ezt már mi tesszük, hozzá hogy bravó. Igen, a világon sehol nem lehet garantálni, hogy egy rákos beteg meggyógyul, tehát ilyen logika mentén a rákgyógyítás nem is lehetséges. Barom.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: