Politikai helyzetértékelés: Ezt hozta Botka lemondása a baloldalon


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Ma reggel villámcsapásként érte a demokratikus közvéleményt Botka László bejelentése: lemondott az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Hogy milyen esélyeket és lehetőségeket tartogat ez a mozzanat azt a demokrata szavazótábor még csak most kezdi ízlelgetni.

Egy dolog azonban bizonyos, most jött el a pillanat, amikor elválik, ki az aki valóban leváltaná a Fideszt és ki az aki az ellenzék konfliktusain csak a saját bázisát kívánta megerősíteni.  Botka lemondásával jelezte, érti, hogy személye az elmúlt hónapok politikai adok-kapokjában mostanra nem alkalmas arra, hogy egybefogja a baloldal szereplőit.

Ez az akadály azonban most elhárult. A baloldali szavazóbázis pedig egy dolgot vár, a teljes körű összefogást.  Külön listákon indulva a baloldal az esélytelenek nyugalmával állhat rajtvonalhoz a következő választáson. Minden politikai ambíciót tehát a a kormányváltásnak kell alárendelni. Az MSZP meghozta azt a komoly áldozatot, amit ez megkövetelt.

Öngyilkosság a külön lista

Hallgatom Juhász Pétert a külön listájáról, de kérem szépen az EGYÜTT 1%-on áll, ha összefog a PM, az LMP az EGYÜTT és megszületik az új pólus (amiről egyébként az EGYÜTT-ön kívül hallani sem akarnak a pártok), akkor sem állnak jobban, mint 6%. Viszont ebben az esetben a bejutáshoz 15% kellene. Vagyis az önökre leadott mintegy 500 ezer szavazat a kukában landol.

Ezt pedig nem engedheti meg magának a baloldal. Egyetlen egy listás szavazat sem veszhet el. Márpedig, ha a kispártok külön listán indulnak akkor ez vár az ellenzékre. Akár 500 ezer kidobott szavazat. Pont annyi mint amennyit a Fidesz pluszban szerezhet a határon túli szavazatokon.

Elhárult az akadály, megszülethet a közös lista. Botka lemondásával és Molnár Gyula MSZP elnök szavaival világossá vált, az MSZP elfogadja Gyurcsány Ferencet a közös listán és vele együtt a Demokratikus Koalíciót.Most úgy áll a helyzet, hogy minden adott Orbán leváltására. Ha az ellenzéki pártok az elmúlt hónapokban őszinték voltak akkor most itt a történelmi lehetőség.

Ha pedig csak a stokik számítanak, hatalmon tartják Orbánt. Ez a mostani helyzet fő kérdése. Vagy mindenki belátással lesz, úgy mint az MSZP vagy vége a dalnak. Egy biztos, most már az MSZP nem lehet sem alapja a kifogásnak sem kerékkötője az együttműködésnek.

 


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük