Bréking: az ellenzék megelőzte a Fideszt – szűkösen, de meglehet a kormányváltás


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Foglalkozzunk egy picit azzal a bizonyos kormányváltással

A Publicus intézet hozta azokat a legfrissebb adatokat, amelynek mindenki örülhet, sőt szűkösen, de a demokratikus oldal leválthatja a Fideszt, már ha képesek arra, hogy beálljanak egy táborba. Mi a kormányváltás receptje: szépen sorban!

Néhány szó az adatokról

A teljes népesség körében a Fidesz vezet, őt követi az MSZP, majd néhány százalékkal lemaradva a Jobbik. Pontosabban:

Fidesz 24%

MSZP 13%Jobbik 10%

DK 3%

LMP 3%

Együtt 1%

MKKP 1%

Momentum 1%

Arányszámait tekintve a teljes ellenzék (most még a Jobbikot is ideértve: 32%, míg a Fidesz 24 százalékon áll. Elsőre ilyenkor szokták bezárni a cikket, mondván szó nincs itt semmiféle kormányváltásról, hiszen a Jobbikkal senki nem fog összefogni. Nos lehet, hogy nem is kell.

Jobbik és a kormányváltás – Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől

Nos mindannyian észrevehettük azt az ellentmondást a magyar politikában ami azt mondja: Az MSZP (amely támogatottsága most magasabb mint a Jobbiké) csak összefogásban képes választást nyerni, míg a Jobbik egyedül is képes. Nos az egyik állítás nem igaz és a számok alapján közel sem az, hogy bárki képes lehetne egyedül választást nyerni.

Nos, akkor nézzünk szét a Jobbik környékén? Kivel tud a kisebbik jobboldali párt együttműködni? Hol lehetnek a Jobbik szövetségesei? Hát azok bizony eltűntek, mi több, sose voltak.

Ami az MSZP-nél az összefogás, az a Jobbiknál a kormányzóképesség

Amíg az MSZP-t az összefogás illetve annak a hiánya gyengíti a Jobbiknak egy sokkal, komolyabb problémával kell szembenéznie, mégpedig azzal, hogy a választók nem tartják kormányzóképesnek. A Jobbik 5-6 arcal operál a sajtóban azonban ez nem győzte meg a választókat arról, hogy a Jobbikban lenne potenciálisan oktatási vagy egészségügyi miniszter.

Míg a szocik hendikeppel indulnak, hiszen már többször vezették az országot addig a Jobbik ezen a fronton baromi hiteltelen.

Ez pedig a 2. mínuszpont a szövetségesek hiánya illetve a kormánykompetencia hiánya.

A kormányváltó stratégia

A fent leírtak azért baromi fontosak, mert az összes időközi választásnak az a tapasztalata, hogy az ellenzéki szavazóbázisok mozognak. Számszerűsítve a pártok szavazóinak 40%-a hajlamos átszavazni az esélyesebbnek vélt oldalra.

Ha a Jobbik tartósan lemarad a versenyben 4%-nyi szavazó pártolhat a baloldalhoz. Modellezve

Fidesz: 24%

Baloldali Ellenzék: 21%

Jobbik 6%

LMP 3%

Momentum 1%

Egy kampányban pedig valljuk be őszintén nem olyan nehéz megszerezni a hiányzó 4%-ot. Főleg, hogy a bizonytalanok aránya 40%.

Egyvalami azonban mindenképpen kell ehhez az eredményhez: Közös lista, közös jelöltek, közös program.

Merthogy a koordinált indulás esetén az ellenzéknek minimum 27 választókerületről le kell mondania, amelyek között nem kevés budapesti körzetnek is kell lennie, amely mint tudjuk az ellenzék fellegvára.

A feladvány tehát világos. Közös lista, közös jelöltek, közös program és megnyílik az esély, hogy szűkösen, de meglegyen a kormányváltáshoz kellő tömeg. A kormányellenes hangulat megvan és a váltás a Jobbik nélkül is sikerülhet. Kérdés az ellenzéki pártok belátó képessége.

Botka László  egyébként ugyanezt a stratégiát hirdette meg, ami jó jelnek tekinthető… kezdetnek….

 

 

 


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük