Lendvai hozta a formáját, megint fantasztikus írást tett közzé Putyinról és a cselgáncsról – azért Orbánozott is :)


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Ha már nálunk van a Putyin-vizittel egybekötött cselgáncs-világbajnokság, megpróbáltam kicsit belemélyedni a dologba. De be kellett látnom: hülye vagyok hozzá. Mármint a cselgáncshoz, bár Putyin sem piskóta. Azt sem tudtam igazán méltányolni, hogy ezen a vb-n új szabályokat teszteltek, például, hogy „az egy mérkőzésen elért két vazari nem ér ippont”. Ha nem, hát nem, gondoltam, és hanyagolva a szótárazást, továbbléptem: „Az eddig jukónak értékelt akciókat vazarinak kell ítélni”. Nem tudom, miért jó ez, ha az a bizonyos vazari úgysem ér egy nyavalyás ippont se, bármit is jelentsenek e rejtélyes szavak. De mindegy, ha mostantól annak kell ítélni, én aztán nem állok a haladás útjába. Végül is a politikában, sőt az igazságszolgáltatásban is számos dolog van, amit újabban másképp kell megítélni, mint régen. Itt van mindjárt a lopás vagy a választási csalás esete.

Annyit azért megértettem a dzsúdó fogásaiból, hogy az egész emlékeztet a politikára. Nekem különösen tetszik az „o-szoto-guruma” (na ugye, valami azért csak ragadt rám!), amikor is az ellenfél két lábát egyszerre rúgják ki. Szakasztott így cselekedett a kormány, amikor a migránspárti sorosbrüsszel képében jelentkező ellenfélnek egyszerre két lábát, a civil szervezeteket és a CEU-t is kirúgta. A győzelemhez, mint olvastam, egyébként is az kell, hogy döntsd fel a riválisod, vágd hanyatt, vagy nyakát leszorítva kényszerítsd rá, hogy fuldokolva ő maga adja fel. Ezt a politikában demokratikus választási versenynek hívják. Nem tudom, hogy a cselgáncsban pontosan mit jelent a „söprés”, de nagyon ígéretesen hangzik, amikor az útmutató szerint a harcos „söprést végez. Gyorsan kell végrehajtani.” Erről a gyors söprésről hosszan tudnának mesélni a médiában vagy a közigazgatás területén.

Bár talán nem erre a sportra születtem, mint a szakirodalomból megállapítottam, legalább a szabálytalanságokat sem lennék képes elkövetni. Kizárt, hogy valaha is sikerülne „lábfejemet az ellenfél gallérja alá dugni”, ami szigorúan tilos. Női szemérmem és jó nevelésem visszatartana attól a tilalmazott mozdulattól is, hogy „egy vagy több ujjat az ellenfél nadrágjának szárába dugjak”. Hát hogy venné ki magát!

A cselgáncs nemcsak szép sport, de roppant hasznos is. Éspedig nemcsak a test és a lélek nemesítése szempontjából. Putyin ifjúkori dzsúdós haverjai az állami olajüzlet környékén milliárdokat szereztek. Nálunk persze ez elképzelhetetlen volna. Ha csak nem fociban, de az más.

Mivel a cselgáncs ilyen remek dolog, nem is értem, miért találgatták annyit, miféle mögöttes okból jár erre az orosz elnök és több minisztere. Szerencsére a máskor egymásra acsarkodó Fidesz és Jobbik uniszónó kijelentették, hogy nincs ebben semmi. A külügyminiszter és a jobbikos Gyöngyösi Márton is leszögezte: a lényeg a dzsúdó. Putyinnak „ez a nünükéje” – világította meg Gyöngyösi. És Putyint tényleg a verseny hozta ide. De nemcsak a cselgáncs. Az, amelyik éppen kettejük: a Fidesz és a Jobbik között zajlik. Az elnök versenyeztet: két kedves partnere közül melyik szolgálhatja jobban az érdekeit. Amelyek világosak. Látványosan megbontani az Unió egységét az ukrajnai konfliktus és az Oroszország elleni szankciók tekintetében, bizonyítani, hogy van rés a bástyán. Vannak, akik e tekintetben Magyarországot egyenesen faltörő kosnak nevezik. A kos szerepét mindkét párt szívesen eljátszaná, elpróbálták már néhányszor, brüsszeleztek eleget, mindketten el is ítélték a szankciókat. Ilyenkor jöhet a szereposztó dívány: legjobb, ha mind a kettő produkálja magát. A Jobbikkal való baráti viszony (a párt által hevesen tagadott sajtóhírek anyagiakról is szóltak) beleillik a régióban alkalmazott orosz stratégiába. Putyinék mindenütt az unióellenes szélsőséges erőket gyámolítják, biztatva nacionalizmusukat is. Kiszivárogtak az elnök emberének, Szurkovnak, a „moszkvai Habonynak” tulajdonított e-mailek. Eszerint azon dolgozott, hogy a Jobbik és a 64 Vármegye Mozgalom emeljen szót (látszólag) a kárpátaljai magyarokért, kezdje el Ukrajna szétszedését. Az ukrán követség előtti tüntetésig, nyilatkozatig el is jutottak.

Ám a Jobbik ellenzékben van, kevesebbet tehet, és Simicska jóvoltából most kevésbé van rászorulva orosz pénzre. De Magyarországon kormányon is egy jobbszélre húzó párt van. Nem nagy barátja az EU-nak és a Nyugatnak, híve viszont saját tőkefelhalmozásának. Meg kell vele értetni, hogy a paksi beruházásból (amit – micsoda véletlen! – a Jobbik is támogat) akkor kaszálhat nagyot, ha teljesít. Elkél a figyelmeztetés, mert Putyin februári látogatása ellenére márciusban Orbán vissza-pávatáncolt: nem merte megvétózni az oroszellenes szankciókat. Rossz fiú, hát nem tudod, hogy van másik vas is a tűzben? Ha nem szeded össze magad, a választáson helyetted a Jobbik kaphatja az orosz hátszelet. Vagy mind a ketten.

Verseny van, cselekkel és gáncsokkal. A TASZSZ idézi, ahogy Putyin iskolázza Orbánt. Nemcsak dzsúdóból. „Elmondom majd az elméletet”. Orbán összehúzza magát: „Próbálok tanulni”.Ja! Amíg Putyin itt volt a vb-n, sem a magyarok, sem az oroszok nem nyertek.

Lendvai Ildikó volt országgyűlési képviselő


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük