Szeged, 2005. december 10. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Botka László, Szeged polgármestere nemzetiszínű szalag átvágásával felavatja az M5-ös autópálya Szeged és Kiskunfélegyháza közötti 45,4 kilométeres szakaszát
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ha lehet hinni a sajtóhíreknek a DK egyre engedékenyebb hangot üt meg a Szocialistákkal. A tegnapi napon tartotta az MSZP a baloldali pártok, civil szervezetek és értelmiségek részvételével azt a találkozót, ahol Botka László Szeged polgármestere meghirdette azt a baloldali minimumprogramot, mely mentén elképzelhetővé válik egy lehetséges együttműködés.

Botka ezután szólt arról is, “hogy a francba jutottunk idáig”. A 2010 előtti baloldali kormányzás ugyanis egyértelműen felelős abban, hogy Orbán kétharmaos hatalomra tehetett szert. Kifejtette: nem pozícionális vitája van Gyurcsány Ferenncel, hanem elvi, hiszen a volt kormányfő az elmúlt két hónapban is kétszer azt mondta, nem tartja hibásnak saját korábbi kormányzását. Márpedig ebben nem tud kiegyezni Gyurcsánnyal, mert a klasszikus baloldali értékek és elvek feladása számára feloldhatatlan hiba, amellyel a teljes baloldalnak és az MSZP-nek is szembe kell néznie. Az önbelátásból nem tud és nem is akar engedni Botka, vissza kíván térni a baloldali gyökerekhez, s ennek mentén újraszervezni a baloldalt.

Erre a kijelentésre reagálva a Demokratikus Koalíció azt reagálta, hogy „Botka László tegnap beszédében meghirdetettek fényében várja az MSZP miniszterelnök-jelöltjét a tárgyalások mielőbbi megkezdésére.” – adta hírül a Független Hírügynökség.

Ezt a felhívást nehéz máshogyan értelmezni mint úgy, a DK akár kész elengedni Gyurcsány Ferenc kezét is az összefogás érdekében.

Botka László 10 pontja:

1. Az Orbán-rendszer szegénységbe és kilátástalanságba taszítja a magyar családokat és az időseket, óriásira növeli a társadalmi igazságtalanságokat. Ezen változtatnunk kell, és ezért a tehetősebbeknek 2018-tól jobban ki kell venniük a részüket a közteherviselésből.
2. Magyarország demokrácia, nem autokrácia, vagy diktatúra.
3. Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagja, nem pedig Oroszország csatlósa.
4. Az ország egyik legnagyobb problémája az elvándorlás – olyan prosperáló országot kell teremtenünk, amely a fiataljainkat itthon tudja tartani.
5. Egy magyar ember előrejutását nem befolyásolhatja az, hogy milyen (szegény, vagy gazdag) családba született bele.
6. Környezeti értékeink megóvása érdekében a megújuló energiákra kell fektetni a hangsúlyt.
7. Minden állampolgárra kivétel nélkül ugyanazok a törvények kell, hogy érvényesek legyenek, s véget kell vetni a féktelen korrupciónak.
8. Az oktatás és az egészségügy borzasztó állapotban van, és amelyet azonnal rendbe kell tennünk.
9. A felesleges stadionépítések és szimbolikus gigaberuházások helyett az állampolgárokra kell költeni a pénzt.
10. A nők társadalmi helyzetének javítása nem várhat tovább – azonos munkáért azonos bért és megbecsülést kell adni.

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: