Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Szocialista politikus facebookon osztotta meg az alábbi jegyzetet, és ritkán mondunk ilyet, de minden szavával egyetértünk:

Szolidaritást! Igazságosságot!

A héten többször napirenden volt a devizahitelesek problémája, további megkárosításuk és kifosztásuk megakadályozása. Ennek kapcsán többen az áldozathibáztatás csapdájába estek, hiszen elfelejtik, hogy ők is lehetnek valahol, valakiknek az áldozatai, ahogyan a devizahitelesek a bankok és a kormányzat káros tevékenységének, rablásának, a kapzsiságnak az áldozatai. Mert áldozat lehet bárki, s akkor magával szemben is megfogalmazhatja: „nem volt kötelező”?

Ráadásul a bajbajutott devizahitelesek nem is adományokat kérnek, csak tisztességes eljárást és a harácsolók (bankok, kormányzat) féken tartását. S bár jogos érvként mondják sokan, hogy „azért vették fel devizában, mert nyerni akartak rajta”, de tudjuk jól, hogy, akik spekulatív céllal vettek fel devizahiteleket, azok már bőven megszabadultak tőle, sok tehetős éppen az Orbáni gazdagpárti politika révén. Tényleg nem volt kötelező, bár sokaknak nem volt más lehetősége, hogy otthonhoz, vagy munkaeszközhöz jussanak. És nem devizahitelt vettek fel, hiszen egy árva frankot nem is láttak még sokan életükben a megkárosítottak közül.

Egy hibás termék, egy aljas kifosztási módszer, egy minden kockázatot az egyik szerződő félre hárító kapzsi és embertelen eljárás áldozatai ők. Legyünk szolidárisak velük IS, hiszen mindannyian lehetünk áldozatok, ha elfogadjuk a „nem volt kötelező”, vagy a „senkire nem tartottak fegyvert, hogy írja alá” mondatokat, ha belenyugszunk a magyarokat egymással szembeállító Orbán-rezsim romlott mentalitásába.

Mert, ha így néznénk, akkor ugyanezt mondanák a kormány szekerét tolók, ha őket érné sérelem? Ha gyorshajtás miatt balesetet szenved, akkor nem menjen ki érte e mentő, mert „nem volt kötelező” sietni a munkába, a családhoz? Ha ipari katasztrófa miatt elveszti az otthonát, egészségét, akkor ne segítsünk neki, hiszen „nem volt kötelező” oda költözni a jobb élet reményében? Ha valaki dohányzott évtizedekig (ami helytelen) és ezért lesz tüdőbeteg, tüdőrákos, akkor ne gyógyítsák meg, ne kezeljék, mert „senkire nem tartottak fegyvert”, hogy rágyújtson? Ha sugárzásban, vegyi üzemben, keszonban dolgozik valaki, akkor ne gyógyítsák meg, ne reparálják meg idő előtt megroppant testét, mert „nem volt kötelező” oda menni dolgozni a magasabb fizetésért?

Nem, nem! Szolidárisnak kell lennünk egymással. Segíteni egymáson, mert emberek vagyunk. Akik szándékosan kárt okoznak, azokat ebben megakadályozni az állam dolga és a büntetésük pedig a társadalom nevében az igazságszolgáltatásé.
Ráadásul a bajba jutott százezer devizahiteles család nem is adómentességet kér, mint a Fidesz oligarchái, nem is állami (EU) támogatást kér a vadászházához, a gumimódra növekvő villácskájához, a babája milliós ellátmányozásához, a családtagjainak állami megrendelésekkel való gazdagításához. A devizahitelesek nem azt kérik, hogy családtagjaikat rakják jól fizető zsíros állami „sportállásokba”, vagy utalják át nekik a TAO pénzeket, hogy lenyúlhassák azt.

Csak azt kérik, hogy ne tegyék tönkre őket még jobban, hogy ne fosszák ki őket még nagyobb mértékben, hogy élhessenek. Azt kérik, amit mi is követelünk: a felvételkori árfolyamon történő törlesztés lehetőségét, azonnali végrehajtási moratóriumot, a kilakoltatások azonnali leállítását.

Ne hagyjuk, hogy egymásnak ugrassza a magyarokat is Orbán és gyűlöletgépezete, azért hogy még nagyobb haszonra tegyenek szert kiszolgálói, tényleges szövetségeseinek.
Legyünk szolidárisak egymással, szövetkezzünk, szerveződjünk!


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: