Forrás:444.hu
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Végre cselekszik a baloldal!

Az igazságosabb, élhetőbb Magyarországot szolgálja az állami vezetők bérplafonjáról és a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról kezdeményezett két népszavazás, ezért az MSZP támogatja azokat – közölte a párt miniszterelnök-jelöltje kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Botka László azt mondta, természetes, hogy támogatják a népszavazási kezdeményezéseket, mivel a lehető legszélesebb együttműködést akarják létrehozni mindenkivel, aki változást akar Magyarországon.

A politikus elmondta, a népszavazások célját tartalmazza a tavasszal meghirdetett, Tegyünk igazságot! című programja is.

Az Orbán-kormány legnagyobb bűne, hogy Magyarország szétszakadt, elképesztőek a vagyoni különbségek. Kilencszeres a vagyoni különbség a legmagasabb jövedelmű tíz százalék és a legalacsonyabb jövedelmű tíz százalék között – mutatott rá.

Hozzátette: a lakosság negyven százaléka létminimum alatt él.

Botka László véleménye szerint minden idők legdrágább kormánya az Orbán-kormány. Soha nem volt még ennyi állami vezető, emellett pofátlan fizetéseket állapítottak meg egymásnak az állami szerveknél, az állami cégeknél és a háttérintézményeknél – mondta.

Azt mondta, az MSZP kormányra kerülése után egyértelmű lesz, senki sem kereshet többet a közszférában a köztársasági elnöknél.

A miniszterelnök-jelölt értékelése szerint december 24. munkaszüneti nappá nyilvánítása a munkavállalók életét könnyíti meg.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta, a pártja “teljes szervezeti erővel” odaáll az aláírásgyűjtés mellé és bíznak abban, hogy a lehető legrövidebb időn belül sikeres lesz az aláírásgyűjtés.

Közölte, abban bíznak és arra számítanak, hogy ha ez a hatalom nem is, de a következő kormány mindkét ügyben pozitív döntést hozhat.

Molnár Gyula szerint a mostani kormány sem örök, ez a hatalom is leváltható apró kis téglákkal, mint a népszavazások lebontható.

Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő, aki az állami vezetők bérplafonjáról kezdeményezett népszavazást, azt mondta, lépni kell a bérfeszültség ügyében minél gyorsabban, mivel az nem tartható, hogy amíg nagyon sokan nagyon keveset keresnek, egy szűk elit milliókat visz haza.

Bíró Zoltán, aki december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítása ügyében kezdeményezett népszavazást, jelezte, referenduma ügyében mindenkivel együttműködik, örömmel veszi bárki másnak a segítségét. Hozzátette: jelmondata, több szabadság, hosszabb élet.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy szenteste munkaszüneti nappá nyilvánítását a szakszervezetek már 2002-ben kezdeményezték. Elmondta, a szövetség erről a népszavazási kezdeményezéséről már döntést hozott és teljes szervezeti erejével gyűjti az aláírásokat. Megjegyezte, 260 ezer aláírást szeretnének összegyűjteni, hogy biztosan kiírják a népszavazást.

Értékelése szerint az újabb munkaszüneti nap a munkáltatóknak sem lenne nagy teher.

Vágó Gábor népszavazási kérdése úgy szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?”.

Bíró Zoltán magánszemély népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívén az a kérdés szerepel, hogy “Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?”


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: