Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Horn Gyula a rendszerváltás utáni – vélemények szerint – legjobb miniszterelnök sosem rejtette véleményét véka alá. Hitte, hogy csak az emberekkel együtt, közösen, az eltérő véleményeket meghallgatva lehet csak kormányozni.

Éppen ezzel kezdi kritikáját abban az előkerült beszélgetésben, amelyet Gyurcsány Ferenccel szemben fogalmazott meg. A 2007-es beszélgetésben melyen Puzsér Róbert beszélget a néhai miniszterelnökkel kifejti Horn, hogy nem lehet úgy áterőltetni az egészségügyi reformot, hogy a kormány nem egyeztet a társadalommal, nincs mögötte társadalmi támogatottság. (Halkan jegyezzük meg, hogy az egészségügyi reform volt a Gyurcsány-kormány egyik fő politikai terméke, mely csúfosan megbukott 2008-ban.)

Honnan is ismerős ez a fajta kormányzás, ha nem a mai hatalom gyakorlóitól. Amikor egyesek éles cezúrát vonnak a 2010 előtti kormányok és a mai hatalomgyakorlók között, akkor ne felejtsük el, hogy a társadalmi párbeszéd elemi praxisait először a Gyurcsány kormány rúgta fel ilyesformában.

Nem egy baráti interjú, nem egy PR beszélgetés az, amelyen Horn részt vesz, igaz Puzsér Róbert mint műsorvezető talán garancia is volt erre. Kemény kérdéseket kapott Horn:

-A Bokros csomagnak talán megvolt a társadalmi támogatottsága? – kérdezi Puzsér

– Azt menetközben megszereztük, akkor készültek hatásvizsgálatok, én ehhez következetesen ragaszkodtam, hogy kit hogy érint, melyik társadalmi csoportot hogy érthetik a döntéseink. – mondja Horn

– Miért most nem készülnek hatástanulmányok

-Horn: inkább azt mondanám készülgetnek…

Súlyosan utal ezzel Horn az egészségügyi reform kimunkálatlanságára. Mint ahogyan tovább kritizálja a Gyurcsány kabinetet:

Riporter: Az ön megszólalása jelenthet egy baloldali fordulatot a mostani konzervatív iránytól eltérően?

Horn: Én nem ismerek baloldali meg konzervatív költségvetést csak költségvetést vagy annak a hiányát.

Horn Gyula érezte azt, hogy nincs ez így rendben – ahogy a Gyurcsány-kormány alatt – mennek a dolgok, de közben feszítette az, hogy védje a mundér becsületét. De a védhetetlent nem lehet védeni. Ezt érezte Horn, ezért szólalt meg az MSZP tisztújító kongresszusa előtt.

Ezek a kritikák amelyeket Horn párttársára – Gyurcsány Ferencre – mondott még a Fideszre is súlyosak lennének. Bár Horn elegánsan és árnyaltan fogalmazott de, hiszen mégiscsak egy – akkor még – MSZP-s miniszterelnökről volt szó, azonban látható Horn Gyula egyáltalán nem támogatta Gyurcsány politikáját sőt, volt miniszterelnökként látta hogy pártját eltérítette a baloldali útról.

A belső demokrácia Gyurcsány elnöksége alatt – hallható ki az interjúból soha nem látott mélységbe zuhant. Horn tehát Gyurcsány belső ellenzékéhez tartozott az MSZP-n belül, elvi alapon, szakmai megfontolásból.

Érdekes az, hogy Gyurcsány Ferenc ennek ellenére rengeteg pénzt költ arra hogy meggyőzze a demokratikus közvéleményt arról, hogy Horn Gyula az ő politikáját támogatná ma.

Gyurcsány Ferenc fizetett hirdetése 

A teljes beszélgetés itt hallható:

Botka László éppen ezért kért bocsánatot a baloldali szavazóktól, azoktól akik kiábrándultak a pártból és elfordultak tőlük a éppen a fentiek miatt,

„mert úgy látták, hogy a pártvezetők, parlamenti képviselők csak a pozíciók osztogatásával, a párttámogatásál besöprésével vannak elfoglalva. És nem pedig kezüket-lábukat (törik), hogy segítsenek az embereke. Üzenem nekik, ennek a világnak vége.”- mondta el programadó beszédében az MSZP miniszterelnök-jelöltje.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: