Török Zsolt: Ha azt diktatúrának hívják a Fideszesek, akkor ma mi van?


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

30 éve és ma
Már középiskolás koromban sokat foglalkoztam a közélettel.

Szerveztünk az iskolai KISZ révén politikai vitaköröket, ahol egy-egy témáról beszélgetve nem csak az ismereteink bővültek, de a vitakészségünk, érvelési képességünk is fejlődhetett. A KISZ-klubba videós klubdélutánokat szerveztünk, ahol, ha volt minket felügyelő tanár, akkor közéleti témájú filmet néztünk, majd beszélgettünk róla. (De ha nem, akkor hangalámondásos filmek is mentek 🙂 )

Neves szereplőket hívtunk beszélgetni a diákokkal, vagy mi magunk jártunk el az Ifiházba ilyenekre. Felejthetetlen Bóta Laca barátunkkal pedig városi szintű Béke-napot szerveztünk, ahol volt a közélet mellett sok buli, és kultúra is. Nyáron pedig táboroztunk. Sokat, sokfelé. Idén 30 éve, hogy Bulgáriába mentünk 2 hétre építőtáborba. Egy konzervgyárban dolgoztunk futószalag mellett bolgár és NDK-s diákokkal közösen, cserében pár napot a tengernél tölthettünk.

De nyáron voltak felkészítő táborok, képzések is, nekünk, jellemzően Felsőtárkányban, olykor Bükkszéken.

Idén 30 éve, hogy egy olyan táborban voltam, ahol a politikai vitakörök szervezését nem csak elméletben tanultuk, de gyakoroltuk is. Akkor az volt a téma, hogy KISZ-vezető hordhat-e vallási jelképet, pl keresztet a nyakában.

Mi azt képviseltük, hogy igen, hiszen a hitünk lehet összhangban világnézetünkkel. Ma is hiszem, hogy a jó keresztény, baloldali, s ezt is elmondtam, sok más érv mellett. A velünk szemben ülők és állást foglalók pedig azt, hogy nem viselhet, mert a “párt és a kisz materialista, tehát ateista”.

Érvelni kellett mindenkinek a saját meggyőződése mellett, ritkán a masik ellen, azt kritizálva.
Velem szemben ültek tanáraim közül többen is, akik egy-egy tantárgyat tanítottak évközben, majd osztályoztak, de itt és most vitapartnereink voltak.
Szabadon elmondhattam a véleményemet 16 évesen a saját tanáraimmal, a felsőbb éves tanulókkal szemben, a városi,vagy a megyei KISZ-, és Párt-funkcik előtt. Az akkori állampárt fontos emberei előtt. Vitatkozhattam velük, kritizálhattam álláspontjukat, érveiket.
Majd este közösen énekeltünk. Nem hogy retorzió nem ért, hanem a PIF (Párt Ifjúsági Felelős, azt hiszem így hívták) és a KISZ-patronáló tanárok előtt nagyobb lett a respektem, s ősszel a jegyeim sem romlottak emiatt.Történt ez 1987-ben, a szocializmus idején, amit a mai állampárt politikusai kommunizmusnak hívnak. Akkor szabadon elmondhattam a véleményemet nem csak erről, de sok más dologról is. Talán csak két esetben néztek körbe régebb óta fiatal barátaink, vagy sziszegett le még otthon is nagymamám: ha ’56-ról volt szó, vagy ha a Szovjetet “dicsértük”.

De lehet-e ma szabadon véleményt mondani? Meglesz-e még másnap is az állásod, a vállalkozásod, ha az állampártot, vagy annak tolvaj képviselőit kritizálod? A diákparlamentre készülő diák beszédét átnézték-e, kijavíttatták-e, vagy ha elmondta letolták-e akkor, 30 éve, a szocializmusban az akkori állampárt emberei, mert a mai állampárt komiszárjai igen.

Mit tanácsolsz ma a szíved szerint a társadalmi tudatára ébredő, ébredező csemetédnek és mit az eszed szerint? Mert Budapesten, vagy egy-egy nagyvárosban könnyű, ha kivágják a suliból, vagy csak rászáll egy állampárti tanerő, akkor átíratod egy másik suliba. De vidéken? A kiskirályok földjén?

Szóval, ha azt mondják, hogy 30 éve diktatúra volt, akkor ma mi van?

——– ——– ——— ———–
(Fenti soraimat ajánlom gyermekeink figyelmébe!
S bár sokakat be tudnék tagelni, de nem tudhatom, hogy jelenlegi munkahelyükön ezért nem érné-e őket hátrány, jól menő üzleti, informatikai vállalkozásaik nem kerülnének-e nehéz helyzetbe. Ezért nem teszem. Az Ő védelmük érdekében. 30 évvel a múlt után?)


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük