Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hihetetlen történet szemtanúi lehettünk az elmúlt napokban az MSZP csepeli képviselőcsoportja azonnali vizsgálatokat szorgalmaz és a felelősök megnevezését követeli.

Németh Szilárd alapítványának 2 milliárdos állami támogatása után itt az újabb 2 milliárdos botrány Csepelen. A csepeli képviselő-testület szerda esti képviselő-testületi ülésén kiderült, hogy az elmúlt években csak papíron létezett kétmilliárd forintnyi megtakarítása a kerületnek. Borbély Lénárd polgármester a hibát elismerte, az önkormányzat pénzügyi vezetőjét menesztette, és vizsgálatot ígért.

Világos azonban, hogy ennyivel nem zárulhat le ez a példátlan eset. Ahol ugyanis milliárdok egyik napról a másikra csak úgy eltűnhetnek, ott súlyos kérdések merülnek fel.

Az MSZP képviselői az elmúlt években többször figyelmeztették az önkormányzat fideszes vezetőit a belső ellenőrzés hiányának, illetve hiányosságainak veszélyeire, ám hiába. Kérdés, hogy miért nem tett az elmúlt években lényegében semmit Borbély Lénárd és a fideszes városvezetés az önkormányzat pénzügyi működésének ellenőrzéséért?

Borbély Lénárd a képviselő-testület előtt azt mondta, a pénzügyi ágazatvezető személyesen vele közölte, hogy miben és hol hibázott, majd felmondott. A polgármester a felmondást elfogadta, ugyanakkor vizsgálatot rendelt el a hiba okának felderítésére. Ha a pénzügyi vezető valóban tudja, hol hibázott, miért kell azt keresni, vagy ha mégsem tudják, akkor miért kellett azonnal távoznia?

Egy kicsit sem érzi felelősnek magát Borbély Lénárd, illetve a fideszes városvezetés a történtekért? Nem gondolja, hogy Csepel választott vezetőjeként, a mindenkori költségvetés aláírójaként politikailag felelősséggel tartozik az önkormányzat pénzügyeiért?

A felmerült kérdések megnyugtató tisztázása érdekében az MSZP rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívását kezdeményezi július elejére, az ülésen pedig kezdeményezni fogja egy ellenzéki többségű, ellenzéki vezetésű vizsgálóbizottság felállítását, az ugyanis a politikai vicc kategóriájába tartozik, hogy jelenleg a városvezetés vizsgálja ki a saját maga által elkövetett hibákat és a saját felelősségét.

A vizsgálóbizottság munkájának így nem csak a már megismert, és az esetleg még nem ismert pénzügyi működési hibákra, hanem az önkormányzati vezetés politikai felelősségének megállapítására is ki kell terjednie. Amennyiben a fideszes városvezetés a bizottság felállításához nem járul hozzá, az újabb, a fentieknél is súlyosabb kérdéseket vet fel az önkormányzat pénzügyi gazdálkodását illetően.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Baloldali fiatalok: „Orbánék tönkreteszik a fiatalok életét”

Az MSZP társult ifjúsági szervezete a Societas szerint a fiatalok folyamatos lemondásra kényszerülnek, sokszor már az alapvető szükségletekről kell lemondaniuk a kormány hibás gazdaságpolitikája...

Tóth Bertalan: Veszélyes játékba kezdett a Fidesz

A Fidesz-kormány hintapolitikája a svéd és a finn NATO-csatlakozás ügyében még inkább ráerősít Magyarország folyamatos elszigetelődésére – mondta az MSZP parlamenti frakcióvezetője az ATV...

Pintér újra lecsapott – Így próbálja eltusolni az ügyet a rendőrminiszter?

Szokott módon hallgatásba burkolózik a fideszes belügyminiszter, amikor meg kellene magyaráznia, miért meneszti a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjét - írja közleményében Komjáthi Imre, az...