Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Botka László az MSZP miniszterelnök jelölte nagy lépést jelentett be. Ez a pont lehet az, ami meghatározó az MSZP stratégiáját tekintve.

Botka László és az MSZP tanult az elmúlt ciklusból és megfejtette azt a paradigmát, amelyet ki lehet olvasni az időközi választások tapasztalataiból. Még mielőtt valaki egy összefogással foglalkozó cikket várna, jelzem ez nem az, ők be is csukhatják az internetet, mert van egy fontosabb dolog is, ami meghatározóbb lehet.

A portálunk által megkérdezett politológus szerint ugyanis: „Választást választással érdemes összehasonlítani. Abban az őszellenzéknek igaza van, hogy nem közvélemény kutatásokat kell megnyerni azonban a sajtóban rossz értékeléseket vonnak le az időközi választásokból. Messze nem az számít ugyanis, hogy volt-e összefogás vagy sem, mint ahogy az sem hogy Debrecen 26-os körzetében milyen eredményt ér el a baloldal. 2018 tekintetében 3 nagy időközi választást érdemes vizsgálni. Mindegyik országgyűlési választás.

Kész Zoltán civil jelölt lemosta a pályáról a Fideszt. Egy olyan konstrukció állt össze Kész mögött amelyről a választók azt hihették, alkalmas a győzelemre. Ami azonban az összefogás szükségességét megkérdőjelezi az Újpest. Újpesten az MSZP állított jelöltet, aki lemosta a pályáról szintén a Fideszt. Tapolcán is volt össze fogás a szocialisták jelöltje Pad Ferenc azonban nem tudott nyerni. Na, akkor ilyenkor mi van?” – kérdezi a politológus.

„Az hogy az ellenzék eddig rossz irányba fordult és fordítva ült a lovon. A kormánypártoknak elfogyott a támogatottságuk, az emberek többsége ugyanis kormányváltást akar. Pad Ferenc kudarca esetén sem a kormánypártok nyertek, hanem a Jobbik. Az emberek ugyanis arra a formációra fognak szavazni 2018-ban, amelyről elhiszik, hogy kormányképes és képes leváltani a Fideszt.

Egy politikai tömb támogatottsága sem húzott el a mai ellenzéki térfélen. A kicsikkel voltaképpen, mint az Együtt vagy a P már nem is érdemes foglalkozni. Azt a stratégiát kell megtalálni, amely alapján az MSZP-ről elhihető, hogy képes győzni és hogy képes kormányozni, mert ez a két paraméter ami alapján eldől az, hogy ki váltja a Fideszt. Ennyire egyszerű, azonban az oda vezető út már nem ennyire az.”

Ezt a gordiuszi csomót vághatják át a Szocialisták. A Népszava információi szerint ugyanis Botka elkezdet a saját árnyékkormányát megszervezni, ami egy nagy lépés ahhoz, hogy az MSZP hiteles, kormányképes alternatíva legyen. Persze az ördög a részletekben rejlik. Kik lesznek azok a közéletben elismert nevek, akik hitelesíteni tudják az MSZP-t?

Tudjuk azt, hogy a választók többsége nem tartja kormányképes erőnek a Jobbikot azonban győzelemre esélyesnek igen. Ezt a hátrányát a Jobbik nem lesz már képes az MSZP-vel szemben 18-ig korrigálni. Ha az MSZP képes egy győzelmi esélyes kompetens párt képét sugározni meglehet ’18.

A kétosztatú ellenzéki térfél (Jobbik, MSZP) akkor fog egy irányba elbillenni, ha kétséget kizáró módon az emberek megnevezik a Fidesz kihívóját. Az MSZP-nek pedig akkora versenyelőnye van Botkával és a párt múltja miatt amely ha ráépül egy szakértőkből álló árnyékkormány, amelyre az emberek egyöntetűen bólintanak, hogy igen ez az, akkor az MSZP pillanatok alatt fog megerősödni. Ennek a vitának kell igazán eldőlnie, nem annak mi lesz a kicsikkel.

Ehhez azonban nem szabad letérnie a mostani megkezdett politikai pályájáról.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: