Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Jó politikai érzékkel lecsapott az MSZP. Olyan javaslatot fogalmaztak meg, melyből ha a kormánypárt vagy a Jobbik kitáncol azonnal leleplezik magukat.

Az MSZP törvényjavaslatot nyújt be a tiszta és egyenlő kampány érdekében, aminek támogatásával a kormány bebizonyíthatja, hogy nem csak régi barátját akarja tönkretenni, a Jobbik pedig azt, hogy nem egy Simicska Lajosra épített “új csodafegyverrel” akar választást nyerni – jelentette be Molnár Gyula pártelnök pénteki sajtótájékoztatóján.

 

Az MSZP elnöke az államfő által az Országgyűlésnek visszaküldött a plakáttörvénnyel kapcsolatban elképesztőnek és felháborítónak nevezte, hogy a parlamentet “ráncigálják” és a köztársasági elnököt “kényszerítik, hogy rekordsebességgel visszadobjon egy törvényt”, csak azért, hogy a két jobboldali párt megvívja harcát a nyilvánosság előtt arról, kié legyen Simicska Lajos öröksége.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője elmondta: az MSZP egy korábbi javaslatát “porolja le” és nyújtja be az Országgyűlésnek, amiben azt kezdeményezik, hogy szűnjön meg a közpénzből való kampányolás és legyen egyenlő esélye a pártoknak, mert tarthatatlan, hogy jelenleg közpénzből és “lopott pénzből” plakátháború zajlik az országban. Közölte: amint kiderül, mikor lesz a plakáttörvény miatt rendkívüli parlamenti ülés, akkor ötpárti egyeztetést kezdeményeznek az MSZP javaslatairól.

Ismertetése szerint az MSZP azt javasolja, hogy kampányidőszakon kívül piaci áron lehessen plakáthelyen vásárolni, a közpénzből való plakátolást pedig kampányidőszakban és azon kívül is megtiltanák. Elmondta: azt szeretnék elérni, hogy közpénzből kampányidőszakban ne hirdethessen a kormány, a helyi önkormányzatok, a költségvetési szervek, a köztulajdonban álló gazdálkodó szervezetek vagy az általuk támogatott személyek és szervezetek. Hozzátette: az a cél, hogy az olyan “álcivil” szervezetek, mint a Civil Összefogás Fórum ne tudjanak se közpénzből, se másként politikai kampányt folytatni.

Közlése szerint az esélyegyenlőség és az átláthatóság érdekében kezdeményezik, hogy az országos listát állító pártok és egyéni jelöltek kampányplakátjait lajstromszámmal lássák el, a választási irodának jelentsék be, és az interneten egyék elérhetővé, hogy ki, hány plakátot és mennyiért vásárolt, illetve belefért-e a törvény által biztosított pénzügyi keretbe. Emellett törvénybe foglalnák, hogy kampányidőszakban a jelöltek a villanyoszlopokon térítésmentesen helyezhetnek el plakátot, viszont megtiltanák a tömegközlekedési eszközökön közpénzből folytatott kampányt.

Az MSZP nyilvánossá tenné a kampánytámogatók működését, a “kamupártokkal” kapcsolatban pedig azt javasolja, hogy fizesse vissza az állami támogatást az összes olyan párt, amely nem ér el legalább egy százalékos eredményt a választásokon.

Az MSZP frakcióvezetője kérdésre válaszolva “igen aljas politikai húzásnak” tartotta, hogy a plakáttörvényt a Fidesz a rendes ülésszakon kívül akarja elfogadtatni. Ugyanakkor jelezte: a szocialista frakció tagjait arra kérte, úgy tervezzék a szabadságukat, hogy részt tudjanak venni a várható rendkívüli ülésen. Arról, hogy Áder János köztársasági elnök a plakáttörvényt visszaküldte az Országgyűlésnek, a civil törvényt viszont aláírta, Tóth Bertalan azt mondta: inkább a civil törvényt kellett volna visszaküldenie a parlamentnek, vagy az Alkotmánybírósághoz kellett volna fordulnia az ügyben. Kérdésre válaszolva elfogadhatatlannak tartotta a civil szervezetek megbélyegzését és közölte, megvizsgálják, hogy érdemes-e az Alkotmánybírósághoz fordulni a kérdésben.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke a sajtótájékoztatón megemlékezett Nagy Imre és mártírtársainak 28 évvel ezelőtti újratemetéséről és Nagy Imre halálának 59-ik évfordulójáról is. Hangsúlyozta: az MSZP Nagy Imrét a baloldal egyik legfontosabb történelmi szereplőjének tekinti, azonban szomorúnak tartják, hogy az újkor történetírás megpróbálja őt 1956 eseményeiből kiiktatni. A pártelnök örök figyelmeztetésnek nevezte az 1956-os forradalom vérbefojtását és úgy fogalmazott: “balettból, teából, télből és vodkából erősek az oroszok”, de ezeken kívül nem szeretnék, ha a magyar politika a putyini rendszerből emelne át, importálna törvényeket, módszereket.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: